Tekla
9 °C
20 °C

Hogy az ördögbe lett ez a meccssorrend?

2014.06.23. 13:17

Louis van Gaal holland szövetségi kapitány nekiment a FIFA-nak, mert szerinte a világbajnokság lebonyolítása Brazíliának kedvez. Az A csoportban játszó házigazda már úgy játszhatja utolsó csoportmeccsét, hogy tudja, a B csoportban mi lett az állás. Azért van némi hiba az okoskodásában.

Van Gaal furcsállja, hogy felborult az eddigi sorrend, és a B csoport előbb játssza le a mérkőzéseit, mint az A. Persze úgy gondolja, hogy a brazilok őket akarják majd mindenképpen elkerülni. „Könnyen el tudom képzelni, hogy Brazília nem akar szembenézni Hollandiával. Sok gólt lőttünk. Igaz. És fantasztikus gólokat lőttünk. Ez is igaz." Ha Brazília megnyeri az A csoportot, akkor a B csoport másodikjával fog játszani, ez még Chile és Hollandia is lehet. Mindkét csapat két győzelemmel áll, Hollandia jobb gólkülönbséggel vezeti a B csoportot. Nekik egy döntetlen is elég lehet a csoportgyőzelemhez.

Fair vagy nem?

  • 4695
    A braziloknak lejt a pálya
  • 2538
    Nem is lehet fair a vb
  • 1897
    Van Gaal hülyeséget beszél

A csoportban sincs még semmi lefutva, Brazília, Mexikó és Horvátország is odaérhet az első helyre. Ha Hollandia megveri Chilét vagy döntetlenezik vele, akkor Brazíliának is győzelemre kell játszania Kamerun ellen, hogy biztosan csoportelső legyen. Az eddig nullapontos afrikaiakat, bármi legyen, simán verniük kell Neymaréknak. Az igaz, hogy a brazilok tudják majd, mi történt a B csoportban, de nem tudnak biztosra menni, ha Chile lenne csoportelső. A Horvátország–Mexikón is lehet döntetlen, és akkor Brazília marad az A csoport elején egy iksszel is. Egy egygólos vereségre pedig biztosan nem fognak játszani, óriási égés lenne otthon kikapni nekik a torna egyik leggyengébb csapatától. Nehéz lenne elfogadtatni még taktikai vereségként is.

Luiz Felipe Scolari gyorsan rövidre zárta a kérdést. „Hülyeség azt mondani, hogy Brazília kiválasztja az ellenfelet." A brazil kapitány azt is kijelentette, hogy nem fognak döntetlenre játszani Kamerunnal.

„A FIFA minden meccsén a fair play-ről szólnak a reklámok. Miközben a FIFA trükközik, ez nem túl jó. Ez nem fair play. Csak feltételezem, hogy Brazília tudja a kötelességét. Csak az a kérdés, hogy a FIFA mi az ördögért tervezte így a menetrendet?" – kelt ki Van Gaal, aki kijelentette, hogy ők meg akarják verni Chilét.

Arról persze nem tett említést, hogy a logikája mentén szintén nem annyira fair, ha ők tudnák, hogy mi a másik csoport végeredménye. Tökélesen fair játék csak akkor lenne elképzelhető, ha az egy ágra kerülők mindegyike azonos időben kezdené el a meccsét.