Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Mourinho: Nincs értelme a tizenegyesekre készülni

2014.06.10. 11:08 Módosítva: 2014.06.10. 11:43

Semmit sem ér készülni, külön edzeni a tizenegyesrúgásokra, vagy elemezni az ellenfél büntetőit - véli José Mourinho, a Chelsea labdarúgócsapatának portugál trénere, aki újságíróknak arról is beszélt: jó döntés volt hét éve, hogy nem lett angol szövetségi kapitány.

„Ne is említsék nekem a tizenegyeseket, én azokat mind elvesztettem" - kezdte a Portóval és az Internazionaléval Bajnokok Ligája-győztes portugál szakember, aki a brazíliai világbajnokság idején a yahoo tanácsadójaként tevékenykedik, írja az MTI.

Ő mindent megpróbált, de semmi értelme nem volt.

„Edzettünk rá, nem edzettünk rá. Tanulmányoztam az ellenfél büntetőit, hogy milyen százalékban hova rúgják a tizenegyeseket az egyes játékosok, hova vetődik a kapus és hova nem. Mindent kipróbáltunk, és tudják, mi az én összegzésem? Az történik, amit ő akar" - mutatott az ujjával az ég felé.

Emlékeztetett rá, hogy madridi időszakában azért nem nyert BL-t, mert a 2012-es elődöntőben Cristiano Ronaldo, Kaká és Sergio Ramos is büntetőt hibázott a Bayern München ellen. Öt évvel korábban, hasonló eset fordult elő vele a Chelsea-nek a Liverpoollal szembeni BL-elődöntőjében.

„Mindent megszerveztem, a mérkőzés vége előtt tíz perccel pályára küldtem legjobb tizenegyeslövőnket, Geremit, aki addig egyszer sem hibázott. Ott persze igen" - elevenítette fel a hét éve történteket.

Az egyetlen párbaj, amelyből pozitívan jött ki, az Inter edzőjeként az AS Roma elleni olasz Szuperkupa-mérkőzésen, 2008-ban zajlott le: „Micsoda szerencse volt: Totti kihagyta a büntetőjét" - szolgált magyarázattal a számára szokatlan végkimenetelre.

A portugál tréner beszélt arról is, hogy 2007 decemberében felesége, Matilde tanácsára döntött úgy: nem lesz az angol válogatott szövetségi kapitánya.

„Ez volt a jó döntés. A feleségemnek igaza volt. Ő mondta, hogy ne vállaljam el a felkérést" - mondta Mourinho, aki abban az évben zárta le első ténykedését a Chelsea-nél, és Steve McLarent válthatta volna a nemzeti együttes kispadján.

„Nem tudok két évet várni egy nagy eseményre. Nem tudok két évet azzal tölteni, hogy Kazahsztánnal vagy San Marinóval játszunk - indokolta álláspontját. - Hét éve nem a nekem megfelelő munka lett volna, s úgy gondolom, a következő hét évben sem lesz az. Talán tizenöt év múlva" - tette hozzá az 51 esztendős szakember.