Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Mendieta: Örülnék, ha lenne a csapatomban egy Mendieta

2015.01.06. 14:38

Aktív korában exkluzív interjút nem adott senkinek, most beszélt a Sport TV-nek Gaizka Mendieta a pályafutásáról.

2000-ben és egy év múlva is őt választották meg a Bajnokok Ligája legjobb középpályásának, miközben mindkétszer döntőt játszott a Valenciával. 

2001 nyarán átszámítva 48 millió euróért igazolt a Lazióhoz, ennél drágábban 2001 szeptemberéig csak Zidane, Figo, Hernan Crespo és Buffon váltott csapatot, és ma is ez minden idők második legnagyobb összege, amit spanyol játékosért fizettek. 

„Komplex futballista voltam, bejátszottam az egész pályát. Idővel én is sokat fejlődtem, egyre közelebb kerültem az ellenfél tizenhatosához, gólokat lőttem, gólpasszokat adtam, és ezzel megváltozott a státuszom a csapaton belül – vallja a ma már DJ-ként és szakkommentátorként is dolgozó egykori klasszis. 

„Ha van egy olyan középpályásod, aki védekezik, támad, és még gólokat is lő, nem is kívánhatsz többet az élettől. Nos, én ilyen voltam, ha edző lennék, nagyon örülnék annak, ha lenne a csapatomban egy Mendieta, de inkább kettő.”

Olaszországban egy év alatt megbukott, visszatért Spanyolországba, és a Barcelonában játszott egy évet kölcsönben. Érezte, hogy elindul majd valami a klubnál, de ő épp az átmeneti időszakba csöppent, hatodikak lettek. A tehetség már a 2002/03-as Barcelonában is megvolt, ám az igazi felemelkedés csak ezután kezdődött, 10 év alatt 6 bajnoki címet, két kupagyőzelmet és 3 BL-trófeát szereztek. 

„Ha akkoriban megkérdik tőlem, nyerhet-e, elérhet-e a Barcelona annyit, amennyit elért később, valószínűleg azt válaszoltam volna, hogy van rá esély, ám hogy mekkora, nem tudtam volna megmondani. Egy biztos, ott volt körülöttem Xavi, Iniesta, Puyol, és benne volt a levegőben, hogy ezek a gyerekek sokra vihetik. Piqué az utánpótlásbázisban nevelkedett, aztán a Manchesterhez távozott. Az igazolások is jól sikerültek, Ronaldinho, Deco vagy Henry korszakalkotó játékosoknak bizonyultak” – mesélt erről az időszakról a játékos, aki 2003-ban igazolt a Middlesbroughoz, ahol végül befejezte pályafutását.

A 40-szeres spanyol válogatott játékos DJ-pályafutásáról is beszél a Sport1 Fieszta című műsorában kedd este 19.30-tól. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!