Mihály
12 °C
21 °C

Fair play? Hol van itt fair play?

2015.01.12. 11:20

Már egy éve hiába mondja az iráni futballválogatottat irányító Carlos Queiroz szövetségi kapitány, hogy mekkora nagy a gond az iráni futballban, a válogatott az Ázsia Kupát győzelemmel kezdte a hétvégén, Bahreint verték 2-0-ra.

A gond az, hogy az iráni futballnak semmilyen forrása nincs, még úgy sem, hogy a nyáron ott voltak a világbajnokságon, és Nigéria ellen pontot is szereztek. Az ország szövetségének járó 8 millió dolláros jutalmat viszont azóta sem fizette ki a FIFA, a korábbi szankciók miatt tartják vissza a pénzt. 

Az ország elleni nemzetközi szankciók is annyira megviselték futballprogramot, hogy a nyári vb-n a játékosoknak kiadták, ne nagyon cseréljenek mezt az ellenféllel, mert szükség lesz a felszerelésekre, és nincsenek annyira eleresztve, hogy újat vásároljanak.

Az anyagi gondok miatt volt az is, hogy az irániak egyetlen felkészülési mérkőzést sem tudtak játszani a világbajnokság előtt, egyszerűen nem volt rá pénz. Most az Ázsia Kupára is csak úgy tudtak felkészülni, hogy Dél-Korea és Irak elutazott hozzájuk játszani. Sepp Blatter állítólag már megígérte az ország szövetségének, hogy a pénzt megpróbálják folyósítani. 

„Nem tudunk fejlődni, és ez nem fair az emberekkel, a futballszurkolókkal szemben, ők a szankciók igazi áldozatai. Támogatás nélkül nem képesek fejlődni tanulni. Az emberek mindig fair playről beszélnek, de itt semmilyen fair play nincs. Ezek a játékosok ugyanannyi esélyt érdemelnek, mint mások" - fakadt ki Queiroz a győzelem után.

Amikor a korábbi Real-edző átvette a munkát, akkor maximum 12-14 játékosa volt, akit alkalmazhatott a válogatottban, azóta azért sokat javult a helyzet, a nehézségek ellenére sikerült új embereket beépíteni.