Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cantona, mindennek az alapja

2015.01.25. 23:27
A Manchester United történetének legfontosabb futballistája.

1992 októberében igazolta Alex Ferguson a Leeds Unitedtől Eric Cantonát, akivel aztán megnyerte első bajnokságát. Utána még 12-szer sikerült ez az edzőzseninek a 2013-as visszavonulásáig. Ferguson is egyetért abban, ha nincs Cantona, valószínűleg nincs a szenzációs sikersorozat sem: Cantona volt az, aki lefektette a modern Manchester United alapjait, hogy aztán az egyesület - a Real Madrid, a Barcelona és a Milan - mellett a világ leghatalmasabb futballcsapatává nője ki magát.

Cantona a felhajtott gallérjával, büszke járásával, hipermagabiztos személyiségével és abszolút győztes mentalitásával olyan szellemiséget hozott létre a Manchester Unitednél, amiből a klub a mai napig táplálkozik.

Cantona futballszakmailag is létfontosságú a Unitednek, nem lehet véletlen, hogy épp az ő idejében fejlődött ki a MU aranygenerációja Giggsszel, Scholesszal, Beckhammel és Ferguson többi saját nevelésű felfedezettjével.

Cantonán nőttek fel a srácok, Cantonán szocializálódott egy generáció, aminek tagjai ma is ott vannak az Old Traffordon vagy épp idegenben hétről hétre, vagy nézik kedvenceiket a tévében, és fogják is követni őket még évtizedeken át.

És pontosan egy ilyen ember hiányzik most a Manchester Unitedből, a Di Mariák, a Falcaók, a Rojók, a 20-30-40-70 milliókért igazolt kirakatemberek soha nem fogják tudni betölteni ezt a szerepet, pláne, hogy ők sosem voltak az imént említett United-generáció tagjai. Magyarul: fogalmuk sincs, mi az a Manchester United.

A Ferguson utáni első edző, az alig egy év után menesztett David Moyes mesélte el, hogy 2013 nyarán már minden le volt zsírozva, hogy Thiago Alcantará a Barcelonából a MU-ba szerződjön, amikor az utolsó mítingen Ryan Giggs megvétózta az átigazolását: "Nem Manchester United-futballista". Ennyit mondott, többet nem, és ezzel meggyőzte a vezetőket, hogy a srác ne menjen oda.

Egy évvel később, a katasztrofális első poszt-Ferguson idény végén már nem lehetett szava, a kudarcokat az új igazgató, Ed Woodward pánikigazolásokkal igyekezett feledtetni. Ekkor jöttek az említett nevek, akik egyáltalán nem illenek a klubhoz. (Ahogy nem illik az edző, Louis van Gaal sem.)

A United-futballista prototípusa Eric Cantona, mindig is az marad, a ManUnitednél mindig hozzá kellene viszonyítani, hozzá valamelyest hasonlító embereket igazolni.