Árpád
-2 °C
4 °C

No Bajner, No Party: a magyar futballtrollokra lehetetlen felkészülni

2015.01.27. 12:56
A Notts Countynál már tudják, mi az a No Bajner, No Party. Hosszú magyar barátságban reménykednek, és az is lehet, hogy a nyáron Magyarországra jönnek.

Soha nem látott trollhullám csapott le a múlt héten a Notts County harmadosztályú angol futballklub közösségi oldalára, miután leigazolták a magyar Bajner Bálintot. A Facebookjukon akkora volt a roham, hogy egy időre le kellett tiltani a magyarokat, de azóta sokat változott a helyzet. 

A klub kommunikációs igazgatója, Jamie Dixon elmesélte az Indexnek, hogy Bajner korábbi klubja, az Ipswich Town előre figyelmeztette őket, a magyarok megrohamozthatják őket, igyekeztek is felkészülni, de erre nem számítottak. Szerdán és csütörtökön szászszámra jöttek a magyar kommentek, bármit is raktak ki. 

„Átmenetileg blokkolnunk kellett a Magyarországról érkező kommenteket, mert olyan sok érkezett, hogy az angol szurkolóink nem tudták követni a  bejegyzéseinket, és nem voltunk biztosak, pontosan milyen kifejezéseket kellene szűrnünk. Azért számított ez, mert a hétvégén fontos meccsünk volt a Peterborough ellen, és biztosak akartunk lenni, hogy elérhető marad az oldal" - mondta a legrégebbi profi angol klub kommunikációs igazgatója. 

Mi ez az egész? 

A magyar kommentelőket a másodosztályú Ipswich Town Facebook-oldaláról már kitiltották korábban, olyan mennyiségben jöttek a "No Bajner, No Party" és az ehhez hasonló hozzászólások, amelyekben azért bőven volt irónia is.

A korábban a Borussia Dortmundban is megfordult Bajner az Ipswichnél első meccsén 44 percet játszott, úgy magyarázta félidő előtti lecserélését, hogy edzője azt szerette volna, ha megtapsolják a nézők. Innentől kezdve kapott még nagyobb löketet a magyar trollkodás, de a játékos nemrég azt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, őt nem érdekli az egész, csak a meccsekre koncentrál. 

Hétfőn aztán feloldották a kitiltást, és kiraktak egy magyarokat köszöntő üzenetet, bár ez nem sikerült a legjobban, mert fordítóprogrammal írták meg, úgyhogy a magyar kommentelők segítettek helyre rakni.

A kilencvenezer követővel rendelkező futballklub oldalán kedden már a borítót is megváltoztatták, egy magyar zászló, közepén a Notts County logójával. "Csak ma reggel döntöttük el, mert a magyar drukkerek nagyon hálásak voltak a korábbi üzenetért. Ezzel szerettük volna nekik megköszönni a támogatást, és reméljük, nagyon sokáig jó kapcsolatunk lesz majd a magyar szurkolóinkkal."

Bajner igazolása óta egyébként nagyjából hétezer új követőt szereztek, a legtöbbet Magyarországról. 

Hasonlót csak egyszer tapasztaltak, amikor 2011-ben részt vettek a Juventus stadionavatóján. Rengeteg olasz szurkolójuk lett, azóta külön olasz drukkercsoportjuk is van. Ebben azért szerepe van a közös múltnak is, az 1900-as évek elején egy angol férfi szállított egy garnitúrát a Notts County fekete-fehér mezeiből Torinóba, az olaszok azóta is ezeket a színeket használják. 

A magyar szál viszont a jövőben még erősebb lehet. Dixon elmondta, a klub edzői stábja nagyon elégedett Bajner hozzáállásával, aki már rövid idő alatt bizonyította, hogy hasznukra lehet. Szerinte az sem kizárt, ez meggyőzheti a klub embereit, hogy a jövőben újabb magyarok után nézzetek. Sőt, egy magyar túra sincs kizárva. 

„Több magyar szurkolónk is azt kérte tőlünk, hogy a nyáron utazzunk Magyarországra egy felkészülési meccsre. Voltunk már Ausztriában és Finnországban, úgyhogy ezt fel fogom hozni a menedzsmentünknek, mert az ottani drukkereink akkor élőben is láthatnák a Notts Countyt" - mondta Dixon. 

Az Ipswichből kiszorult Bajner Bálintot rögtön a leigazolása után bevetették a harmadosztályban.

A Doncaster Rovers ellen félórát kapott, 0-0-ra végeztek, és a hétvégén már kezdő volt a Peterborough ellen 2-1-re elvesztett mérkőzésen. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?