Az MU-veréstől a totális csődig

2015.02.09. 08:06
Többek között futballistáinak és az adóhatóságnak ki nem fizetett követelései miatt annyi pontot vontak le a román bajnokságban szereplő Kolozsvári CFR-től, hogy a román élvonal utolsó helyére került. Innen nagyon kevés klubnak sikerült a visszakapaszkodás a múltban. Igazi kelet-európai történet.

1907-ben indult a kolozsvári vasutasok futballcsapatának története, ami könnyen lehet, hogy néhány napon belül örökre véget is ér. Az elmúlt hét évben háromszor bajnokságot nyerő, a Bajnokok Ligája főtáblájáig és az Európa Liga legjobb 32 csapata közé eljutó, sőt a Manchester Unitedet idegenben legyőző klub a csőd szélén áll.

A CFR 108 éves történetében a hetvenes évek aranykorszakát leszámítva – ekkor hét szezonon át volt élvonalbeli Kolozsvár csapata, egy ötödik hely volt a legjobb eredmény – komoly eredményt nem ért el a klub. Egészen a milliárdos Pászkány Árpád 2001-es szerepvállalásáig.

Románia leggazdagabb magyarjának vagyonát 30-40 millió euróra becsülték néhány éve. A kolozsvári Pászkány a még a harmadosztályban szereplő klubot 2002-ben kezdte el szponzorálni, 2004 tavaszán már sikerült is az élvonalba jutniuk, kezdésnek a 11. lett a csapat.

Pászkány azonban nem egy középcsapat kedvéért ölt bele milliókat a futballvállalkozásba, Európa-hírű egyesületet akart, amelyhez 2008-ban a román bajnoki cím elnyerésével az első lépéseket meg is tették.

A CFR 2010-ben és 2012-ben is bajnok lett, 2008 és 2010 között háromszor román kupát, kétszer Szuperkupát nyert. A nagy álom, a Bajnokok Ligája-szereplés 2008-ban teljesült, a román futball koefficiense alapján egyből főtáblán kezdett a csapat, de ekkor még a Roma, a Chelsea és a Bordeaux mögött csak a negyedik lett.

2010-ben sem sikerült ennél előrébb lépni, de két évvel később megtérült a befektetett munka és pénz. A selejtező harmadik körében léptek először pályára, és a cseh Slovan Liberec, majd az FC Basel kiverése nem okozott gondot. A csoportkörben ezúttal 10 pontot sikerült gyűjtenie – a Bragát oda-vissza legyőzve, és bravúros 1-0-s győzelemmel Manchesterben, az Old Traffordon –, az harmadik helyet, ami pedig EL-t ért. A nyolcaddöntőbe jutásért az Inter jelentette a végállomást.

Manchester United-CFR Cluj 0-1

2012 végére Pászkány durván 200 millió eurót fektetett a klubba (31,5 milliót csak az infrastruktúrába), míg az európai kupaszereplésekből 85 millió eurót keresett.

Hogy megérte-e? Egy interjúban azt mondta, nem sok hiányzott ahhoz, hogy a CFR-ben olyan játékosok futballozzanak, mint Dzsudzsák Balázs vagy Radamel Falcao.

Ám sem Dzsudzsák, sem Falcao nem lett végül a CFR futballistája, ellenben számtalan balul sikerült igazolás elvitte a maradék pénzt. Csak néhány név: Fabbiani, Hirschfeld, Dorsin, Sandberg, Yssouf Kone, Ogbonna. „Egytől-egyig ingyen távoztak, miközben szerződtetésük 15-17 millió euróba került" - írja a Krónika.ro.

Nem csoda, hogy Pászkányban már 2012-ben felmerült a távozás gondolata, de szerinte inkább már 2008-ban ki kellett volna szállnia a futballból. A legnagyobb hibájának a stadionépítést tartja.

Az elmaradó sikereket és így a cél nélkül kifizetett temérdek pénzt 2014 elején unta meg Pászkány. Lényegében hátat fordított a futballnak, legalábbis egyedül nem akarta tovább finanszírozni a CFR-t.

Részvényei nagy részét a Stefan Gadola által irányított Energobit cégnek adta el, amely ebben az idényben a csapat főszponzora lett, és a szezon előtt 2 millió eurós költségvetés előteremtését vállalta.

  • Az Energobit a térség egyik legnagyobb cége, 2014-es forgalma 160 millió euró volt. A cégben 52 százalékos részesedése van a varsói Innnova Capital magántőkealapnak és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak

Bár a CFR új tulajdonosai vállalták, hogy tíz évig működtetik a klubot, de egyre kilátástalanabb helyzetbe kerültek. Az ingatlanfejlesztések mellett nem sok forrás maradt a klub életben tartására. Ugyan Pászkánynak is maradtak részesedései, az Energobit is tulajdonos volt, de igazi gazdája nem akadt a klubnak. Ahogy a klubbal foglalkozó blog is megfogalmazta, a kialakult helyzetért Pászkány a felelős, van gazda, de úgy, hogy közben szabadulni próbál tőle, megfizethetetlen összeget kér érte.

A bajokról beszélt Miriuta Vasile is, aki Győrbe szerződése előtt irányította a CFR-t. A magyar válogatott futballista szerint „a romániai edzőket és labdarúgókat rabszolgáknak tekintik. Fizetés nélkül dolgoztatják őket. Elfogadhatatlan, ami a CFR-rel és más román klubokkal történik. Ez egy rossz vicc."

A CFR így valódi, vagy inkább tervszerű finanszírozás nélkül a csőd szélére került. A múlt szerdán jött a lehető legrosszabb hír: a Kolozsvári Bíróság fizetésképtelenné nyilvánította és csődvédelem alá helyezte a kolozsvári CFR labdarúgócsapatot működtető CFR 1907 Cluj részvénytársaságot. Nem sokkal később a Román Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága közleményben tudatta, 24 pont levonásával büntette a CFR-t, amiért elmulasztotta kifizetni öt játékosa felé felhalmozott tartozásait.

A fegyelmi bizottság megállapította, a klub a kiszabott határidő elteltével sem fizetett, és nem is támadta meg a sportbíróságon a fizetési felszólítást. A pontlevonást erre az esetre az FRF szabályzata írja elő.

Ezzel a CFR a Liga 1 utolsó helyére került. Pénz nélkül még valahogy túl lehet élni a szezont, de pénz nélkül, az utolsó helyről, a meghatározó futballisták nélkül már aligha. Kolozsvár büszkesége nagy bajban van. Kérdés, maradt-e még segítő tőke, amely ebből a mélységből ki tudja emelni a klubot.

Kelet-Európa legnagyobb bukói

  • Nem a CFR a térség egyetlen pórul járt csapata. Saját házunk táján a Ferencváros járt hasonló módon, 2006-ban nem kapta meg az induláshoz szükséges licencet. Bár később bírósági döntés igazolta ennek a jogszerűtlenségét, Magyarország legnépszerűbb csapata az NB II.-ben húzott le három idényt. Az 1995-ös BL-szereplő Fradi végül 2009-ben került vissza a magyar élvonalba.
  • A háromszoros szovjet bajnok, a Torpedo 2006-ban esett ki az orosz első osztályból, két évvel később csődbe ment a klub, és egészen a negyedik ligáig sorolták vissza. Innen csak 2014-ben, a másodosztályú rájátszás végén sikerült visszakapaszkodnia a legjobbak közé.
  • A Dukla Praha a cseh rendszerváltás legnagyobb vesztese. A prágai katonacsapat 1955 és 1991 között a csehszlovák csapatok közül a legtöbb európai kupameccset játszotta. 1994-ig már csak vegetált, majd a szezon végén kiesett és gyakorlatilag megszűnt (maradványai a másodosztályú FK Príbrammal egyesültek). 2001-ben az ötödik ligának megfelelő, Prága városi bajnokságban tűnt fel ismét a neve. A legendás klub 2011-ben tért vissza az élvonalba.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla