Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Palermo, Sensini, Almeyda, Pellegrino, Troglio, Gallardo, ahogy még nem látta őket

2015.02.13. 16:14

A dél-amerikai futballbajnokságok lebonyolítási rendszere eddig sem volt éppen egyszerű a laikus drukkerek számára. Ezen csavartak még egyet korábban az argentinok azzal, hogy a tavaszi-őszi rendszerben zajló szezonban két győztest (Apertura-, és Clausura-bajnok) hirdettek, a kiesést pedig három egymás utáni szezonban megszerezhető pontok aránya alapján számolták ki. De Argentínában az őrültségnek nincs határa, a helyi futballszövetség azt vette a fejébe, hogy 2015-ben 30 csapatos első osztályt szervez. A terveket tettek követték, és pénteken – közép-európai idő szerint este 10-kor – a Vélez Sarsfield–Adosivi meccsel elindul a világ legnépesebb futballbajnoksága.

Ezzel együtt sem beszélhetünk világrekordról. Brazíliában a 70-es évek elején szervezték az első összbrazil bajnokságokat, és volt olyan idény az útkeresés idején, amikor 40 csapat vágott neki a szezonnak.

Nem meglepő, sok ellenzője akadt a mostani argentin rendszernek. Természetesen sokan a színvonal visszaesésétől tartanak azzal együtt is, sok nagyszerű játékos tért haza Európából. Viszont sokkal többen voltak az ötlet pártolói, ezért is szavazták meg az új rendszert.

Elsősorban az olyan, kevésbé ismert csapatok örültek, akik nagy valószínűséggel talán soha nem jutottak volna el az élvonalba. Még a szubkontinens futballját jól ismerők is furcsán néznek az Adosivi, a Crucero del Norte, a Temperley, vagy a Sarmiento csapatok nevének hallatán. Pedig a nagyrészük már több mint egy évszázada létezik. Kivétel a CM Crucero del Norte, amelyet Garupá városában 1989-ben alapítottak, és 2012-ben jutott fel először a második ligába.

Aztán azok a klubok sem bánták a bővítést, amelyek ilyen-olyan okok miatt évekig porosodhattak volna a Primera B-ben, mire elcsípték volna a feljutó két hely valamelyikét. Ilyen a Colón, az Unión, a Huracán, vagy az 1985-ös Libertadores-kupa győztese, az Argentinos Juniors. Örülnek tehát a kis- és a nagycsapatok is, előbbiek még azért is, mert olyanokat láthatnak vendégül stadionjaikban, mint a River Plate, a Boca Juniors, Independiente, vagy az utolsó félszezont nyerő Racing Club.

Az argentin Prímera División klubjai

Klub Város Stadion Kapacitás Edző
Aldosivi Mar del Plata José María Minella 35 354 Fernando Quiroz
Argentinos Juniors Buenos Aires Diego Armando Maradona 25 500 Néstor Gorosito
Arsenal Sarandí Julio H. Grondona 16 300 Martín Palermo
Atlético de Rafaela Rafaela Nuevo Monumental 16 000 Roberto Sensini
Banfield Banfield Mario Alberto Kempes 46 083 Matías Almeyda
Belgrano Córdoba Julio César Villagra 28 000 Ricardo Zielinski
Boca Juniors Buenos Aires Alberto J. Armando 49 000 Rodolfo Arruabarrena
Colón Santa Fe Brigadier General Estanislao López 40 000 Reinaldo Merlo
Crucero del Norte Garupá Comandante Andrés Guacurarí 12 000 Gabriel Schürrer
Defensa y Justicia Florencio Varela Norberto "Tito" Tomaghello 12 000 Darío Franco
Estudiantes (LP) La Plata Ciudad de La Plata 53 000 Mauricio Pellegrino
Gimnasia y Esgrima (LP) La Plata Juan Carmelo Zerillo 24 544 Pedro Troglio
Godoy Cruz Mendoza Malvinas Argentinas 40 268 Daniel Oldrá
Huracán Buenos Aires Tomás Adolfo Ducó 48 314 Néstor Apuzzo
Independiente Avellaneda Libertadores de América 52 853 Jorge Almirón
Lanús Lanús Ciudad de Lanús - Néstor Díaz Pérez 46 619 Guillermo Barros Schelotto
Newell's Old Boys Rosario Marcelo Bielsa 38 095 Américo Gallego
Nueva Chicago Buenos Aires Nueva Chicago 28 500 Omar Labruna
Olimpo Bahía Blanca Roberto Natalio Carminatti 20 000 Walter Perazzo
Quilmes Quilmes Centenario 30 200 Julio César Falcioni
Racing Avellaneda Presidente Juan Domingo Perón 55 389 Diego Cocca
River Plate Buenos Aires Monumental Antonio Vespucio Liberti 61 321 Marcelo Gallardo
Rosario Central Rosario Dr. Lisandro de la Torre 41 654 Eduardo Coudet
San Lorenzo Buenos Aires Pedro Bidegain 39 494 Edgardo Bauza
San Martín (SJ) San Juan Ingeniero Hilario Sánchez 19 000 Carlos Mayor
Sarmiento Junín Eva Perón 22 000 Sergio Lippi
Temperley Temperley Alfredo Beranger 13 800 Ricardo Rezza
Tigre Victoria José Dellagiovanna 26 282 Gustavo Alfaro
Unión Santa Fe 15 de Abril 22 852 Leonardo Madelón
Vélez Sarsfield Buenos Aires José Amalfitani 45 540 Miguel Ángel Russo

Véget ér tehát a félszezononkénti bajnokavatás, a hétvégén kezdődő idény november 8-ig tart. Mindenki egyszer játszik mindenkivel, ez 29 forduló, és nem lenne dél-amerikai a kiírás, ha nem lenne még egy ráadás is. Ez a szeptember 13-i hétvége, a helyi rangadók fordulója. Ezen a hétvégén talán még a hadsereg is szolgálatban lesz, mert olyan gyűlölt ellenfelek csapnak majd össze, mint a Superclásicó két résztvevője, a River Plate és a Boca Juniors, és olyan városi rangadók lesznek, mint a Independiente–Racing Club, Rosario Central– Newell’s Old Boys, Colón–Union Santa Fé, Estudiantes–Gimnasia La Plata.

Martin Palermo edzőként
Martin Palermo edzőként

A szezon végén a bajnok mellett a második is indulhat a Libertadores-kupa 2016-os kiírásának második körében, a 3-6. helyezettek egy újabb tornán döntik el további két induló sorsát. A 7-18. helyezettek egy másik tornán a Copa Sudamericanára selejteznek. Az a furcsaság is megeshet, hogy az argentin bajnokság tizennyolcadika egy nemzetközi kupában indulhat. A hagyományokat sem mellőzik, a kiesésről továbbra is a jól bevált rendszer dönt: az a két csapat, amely 2012 óta a legkevesebb átlagpontot gyűjti az első osztályban (szerzett pontok osztva a lejátszott meccsek számával), mehet a Primera B-be.

A bajnokságot egyébként nevezhetnénk nyugodtan kis Buenos Aires-i ligának is. A tartomány, amelyben az ország népességének az egyharmada él, 19 csapatot ad az élvonalba. Ebből hét fővárosi klub – Argentinos, Boca, Huracán, Nueva Chicago, River Plate, San Lorenzo, Vélez –, további kilenc pedig Buenos Aires vonzáskörzetében – Conurbano Bonaerense – található.

A szakértők a Boca, River, Independiente, Racing Club, San Lorenzo ötösből várják a bajnokot. A Boca jól erősített, Daniel Osvaldo az Intertől, Nicolás Lodeiro a Corinthianstól érkezett. A Riverbe visszatért Pablo Aimar. Az Independiente főleg Argentínából igazolt futballistákat. A bajnok Racing egy nagyon tehetséges paraguayit, Oscar Romerót szerződtette. A San Lorenzo pedig a West Bromwichból hozta haza Sebastián Blancót.

Érdemes kitérni még az edzőkre is, egy sor olyan név ül a kispadokon, aki jónéhány éve még a pályán volt nagy sztár, így Palermo, Sensini, Almeyda, Pellegrino, Troglio, Gallardo, de még Arruabarrena is ismerős lehet a Villarrealból.

Egy biztos, az országban mindenki nagy érdeklődéssel és kíváncsian várja a rajtot. A 24. forduló pedig különösen érdekes lesz. Ilyet ugyanis még a világon sehol máshol nem rendeztek. Őszre az is kiderülhet, lehet-e még csavarni egyet a bajnokság rendszerén.