Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Majdnem kétszer annyi rasszista botrány van, mint egy éve

2015.03.03. 10:27

Angliában 35 százalékkal emelkedett a rasszista, szexista, homofób agresszió a futballal kapcsolatos fórumokon (lelátó, social media) az egy évvel ezelőtthöz képest, tájékoztatott az angol labdarúgó szövetség a Kick it Out antirasszista szervezet jelentésére hivatkozva. Jelenleg a kampányidőszak/szezon felénél tartanak, de már 184 jelentést kaptak. És ez a szám még mindig messze van az amatőr ligákban tapasztalt 70 százalékos emelkedéstől, ahol a vizsgált időszak végére, májusig, az összes ilyen eset elérheti a 800-at.

A leginkább előkerülő problémák

- Vallási alapon megkülönböztetés

- Szexizmus

- Fogyatékosokra tett megkülönböztető megjegyzések

Az FA jelentése azért is aktuális, mert két héttel ezelőtt hatalmas botrány kerekedett Franciaországban abból, hogy a Bajnokok Ligájában a PSG-hez érkező Chelsea-drukkerek nem engedtek felszállni egy fekete bőrű férfit a párizsi metróra és rasszista éneklésbe kezdtek. A hétvégén pedig szintén Chelsea-szurkolókat szedtek le a vonatról botrányos viselkedés miatt.

Némi pozitívum, hogy ma már felháborodás kíséri ezeket az eseteket, és a megtámadott sem hallgatja el szégyenében, hanem nyilvánosságra kerülnek ezek az esetek.

A jelentés a Kick it Out saját riasztórendszerén belül hat olyan konkrét bűncselekményt is említ, amelyet menedzserek, profi illetve nem profi játékosok követtek el. Négy érintett a közösségi médián keresztül kapott támadásról számolt be, amelyben benne volt Mario Balotelli Instagram-hozzászólása, amiért a Liverpool-csatár egy mérkőzésre eltiltást is kapott az FA-től: uyanitt jelezték az Enfield Town menedzserétől, George Borgtól, származó sorokat is, aki egy hetedosztályú meccsen a Wingate & Finchley zsidó klub szurkolóinak kiáltott ki, hogy Hitler eljön értetek!