Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Csányi Sándor az európai foci egyik legfontosabb embere lett

2015.03.24. 14:24
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét beválasztották az UEFA végrehajtó bizottságába. A tisztújítás után bejelentettek egy másik magyar sportdiplomáciai sikert is az Európai Labdarúgó Szövetség bécsi közgyűlésén: szinte napra pontosan egy év múlva, 2016. március 23-án Budapest rendezi meg a szervezet éves kongresszusát.

Csányi Sándor az egyik legtöbb szavazattal az UEFA végrehajtó bizottságának tagja lett.

Az MLSZ elnöke 54 tagállamból 42 szavazatát kiérdemelte a szervezet bécsi kongresszusán, csak a portugál jelölt kapott nála több támogatást. A 17 tagú testületben hét üres helyre 12 jelölt volt, az új tagokat a 2015 és 2019 közötti időszakra választottak meg.

DSC 7754
Fotó: mlsz.hu

Csányi az első körben megválasztott hat jelölt egyike, és 37 év óta az első magyar az UEFA végrehajtó bizottságában.

Az, hogy ötvennégyből negyvenkét ország jelöltje szavazott számomra bizalmat, hatalmas megtiszteltetés és óriási öröm egyben. A mostani siker számomra azt is bizonyítja, hogy az európai futball irányítói átlátják, és elismerik azt a folyamatot, melyet a szövetség 2010-ben elindított, és amelynek kulcsa a labdarúgás hátországának, kiemelten is a mostanra 120 ezer gyereket megmozgató OTP Bank Bozsik-program fémjelezte utánpótlásképzésnek a gyors tempójú reformja" - mondta Csányi az mlsz.hu-nak.

Sebes, Barcs, Csányi

Az UEFA végrehajtó bizottságnak eddig két magyar tagja volt: Sebes Gusztáv 1954-ben részt vett az európai szövetség megalakításában, és 1960-ig töltött be szerepet az UEFA irányításában. Két évvel később, 1962-ben Barcs Sándort választották be a végrehajtó bizottságba, ő 1978-ig töltött be mandátumot.

A szervezet élén az egyhangúlag elnöknek választott, harmadik ciklusát kezdő Michel Platini áll. Az 59 éves francia sportvezetőnek nem volt kihívója, így az 54 tagország képviselője közfelkiáltással választotta meg újra. Platini 2007 óta tölti be a posztot.

„2007-ben olyan programmal választottak meg, amelyet egyesek, egyfajta megvetéssel egyébként, romantikusnak minősítettek. Mi azonban közösen meg tudtuk mutatni, hogy össze lehet egyeztetni a romantikát a realizmussal, az ötleteket a cselekvéssel" - fogalmazott az elnök, aki beszélt arról is, hogy az UEFA-nak érdeke, hogy erős legyen a nemzetközi szövetség (FIFA).

„Azzal, hogy újra elnökké választottak, további négy évig alelnök maradok a FIFA-ban, ami nem öncél. Mélységesen szeretjük a FIFA-t, éppen ezért szeretnénk, ha tökéletes lenne. Erős és elismert FIFA-t akarunk. Nem kell mindent meghallani. Egyesek azt a látszatot keltik, mintha a FIFA és az UEFA egymással szembemenne, és az UEFA-t elszigeteltnek és arrogánsnak festik le. Az igaz, hogy kivételezettek vagyunk, és az is, hogy követünk el hibákat, de készen állunk arra, hogy kéz a kézben cselekedjünk.

Platini a FourFourTwo magazinnak elmondta, hogy a magyar szurkolók biztosan nagyobb sikernek tekintenék, ha feltűnne három nagyszerű új játékos Magyarországon, de Csányi Sándor megválasztása és a jövő évi kongresszus budapesti megrendezése is jelzésértékű.

"Annak a jele, hogy az európai futballban elismerik a magyar szövetség munkáját, azt, hogy három új stadion épült Magyarországon, hogy nő a játékosok száma, és hogy a 2020-as Európa-bajnokságra elkészül a 70 ezer nézőt befogadni képes új nemzeti stadion is" - mondta az UEFA frissen újraválasztott elnöke,  hozzátéve: örülnek, hogy a magyar futballelnök személyében egy új arcot, egy nagyszerű egyéniséget köszönthetnek az UEFA vezetőségében.