Vilhelmina
10 °C
21 °C

Csányi majd leszavazza az UEFA-büntetést? Dehogy!

2015.03.26. 08:36
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke Európa egyik legbefolyásosabb futballszemélyisége lesz, de van, amiben ő sem szavazhat majd. Mire jó a végrehajtó bizottság?

Csányi Sándor több mint kétharmados többséggel került be az UEFA végrehajtó bizottságába szerdán, az MLSZ-elnök negyvenkét szavazatot kapott úgy, hogy mind az ötvennégy UEFA-tagállam szavazhatott a bécsi tisztújítón.

Milyen feladatai lesznek a magyar futballvezetőnek? Tényleg ő lesz Európa egyik legbefolyásosabb futballszemélyisége? A FIFA végrehajtó bizottságáról már mindenki hallott a katari vb-balhés vesztegetések miatt, de mi a helyzet az európai szövetségével?

A következő négy év

A tizenhét tagú testületben hét üres helyre tizenkét jelölt volt, az új tagokat a 2015 és 2019 közötti időszakra választottak meg. Csányi azt mondta az MLSZ honlapjának, hogy a háttérben elég nagy harc ment a szavazatokért, ezért is nagy dolog, hogy ennyien választották őt. 

Ez nagyon nagy eredmény, nem tudom, minek köszönhetem, de nyilván benne van, hogy sokan tudnak arról, hogy Magyarországon fejlődik a labdarúgás, főleg az amatőr futball, a fiatalok futballja, az infrastruktúra, vagy az edzőképzés. Úgy érzem, az elmúlt öt évben végzett munkának az elismerése, hogy sikerült bekerülnöm a végrehajtó bizottságba.

- kommentálta a döntést a futballvezető. 

Amennyiben Csányi jól végzi a munkáját, akkor hosszú távon is számolhat az UEFA-val, persze csak ha folytatni akarja a munkát. Az idén hatvankét éves, és a bizottságba a hetven év fölöttieket nem választják újra. Már ha addig még MLSZ-elnök lesz, ugyanis csak azokat a tagok indulhatnak, akiknek aktív tisztségük van országuk szövetségében. 

Csányi fontos döntésekbe szólhat bele
Csányi fontos döntésekbe szólhat bele

Az UEFA végrehajtó bizottságának feladatkörébe tulajdonképpen minden olyan döntéskor beletartozik, melyről az UEFA-kongresszus nem határoz. A bizottság irányítja magát az UEFA-t, és a legfontosabb európai futballkérdésekben dönt.

Felügyelik a nemzetközi szövetség adminisztrációs munkáját, és olyan volumenű dolgokról határoznak, mint a nemzetközi kupasorozatok, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga döntőinek helyszínei, formátuma és pénzdíjai, de a válogatott meccsek lebonyolításáról és a 2020-as Eb-városainak kijelöléséről is ők döntöttek. A 2020-as lesz az első torna, amelyet több európai nagyvárosban rendeznek, és ennek a bizottságnak köszönhetjük, hogy tavaly szeptemberben Budapestet is kijelölték egyik helyszínnek. Csányi terminusa alatt a 2024-es Eb-ről döntenek majd.

Tavaly novemberben a végrehajtó bizottság határozott arról, hogy 2018-tól létrehozzák a Nemzetek Ligája nevű sorozatot, a barátságos mérkőzések nagy részét kiváltó szériában négy osztály négy-négy csoportjában küzdenek majd Európa válogatottjai. 

Amikor a bizottságnak a nemzetközi helyzetre is figyelnie kell

Az UEFA végrehajtó bizottságba újraválasztott ukrán Hrigorij Szurkisznak és társainak lehet, hogy hamarosan ismét olyan döntést kell hozniuk, melybe a nemzetközi politika és a háborús helyzet is beleszól.

Az Európa Ligában ugyanis még egy orosz-ukrán elődöntő is összejöhet, ami az ukrajnai helyzet miatt nem lenne kockázatmentes, ezért az eddigi sorsolások során arra is ügyeltek, hogy a két ország csapatai ne játszhassanak egymás ellen. Szurkisz szerint az lenne az ideális, ha az ilyen döntéseket nem kellene meghoznia a végrehajtó bizottságnak, ám a kockázatok miatt nem így tettek, és úgy véli, bizottsági társai eddig is helyes döntéseket hoztak ilyen ügyekben.

Ám mi lenne, ha a 2016-os Eb-re az oroszok és az ukránok is kijutnak? Egy másik vb-tag, a szlovák Frantisek Laurinec szerint a tornára feloldhatnák ezt a tilalmat, hiszen egy semleges országban, Franciaországban meccselnének egymással. 

Az ő döntésük volt, hogy a gólvonal-technológia helyett alapvonali bírókat használjanak Európában, mivel a technológia túl drága lett volna egyes tagoknak. Látható tehát, hogy a futballban fontos döntésekbe szólhat bele a magyar futballvezető.  

Így megússzuk a büntetéseket? 

Csányi beválasztása után sokaknak rögtön az ugrott be, hogy akkor ezentúl nagyobb eséllyel úszhatjuk meg az olyan büntetéseket, mint a románok elleni zárt kapus válogatott meccs. De azt a büntetést a FIFA szabta ki, mivel vb-selejtező volt, abban a szövetségben ráadásul amúgy sincs komoly pozícióban magyar tisztségviselő. Másrészt, ha az UEFA végrehajtó bizottságának döntenie kell majd a magyar válogatottat vagy magyar klubcsapatokat érintő szankciókról, akkor Csányi maximum a többi tagnál lobbizhat.  

Az UEFA szabálya egyértelműen kimondja, azok a tisztségviselők, akiknek országa érintett a felmerülő kérdésben, nem vehetnek részt a döntéshozásban, ugyanez vonatkozik az elnökre is. 

Platini és Csányi még 2010-ben, mostantól együtt dolgoznak
Platini és Csányi még 2010-ben, mostantól együtt dolgoznak

Mindenesetre a végrehajtó bizottság azonnali hatállyal érvényes szabályokat hozhat, és ezeket csak ők vonhatják vissza. Ki lehet tenni valakit ebből a társaságból, de ahhoz valami nagyon súlyos kötelességmulasztást kell csinálnia, és a bizottság háromnegyedének támogatnia kell a döntést. 

Volt már olyan tag, akinek le kellett mondania, például a svég Eggert Magnússon azért távozott, mert tulajdonrészt vállalt az angol West Hamnél, és emiatt összeférhetetlen lett. Tehát ha Csányi úgy döntene, hogy megvesz egy NB I.-es klubot, akkor nem dolgozhatna tovább az UEFA bizottságában. 

Megszakadnia azért várhatóan nem kell majd, az UEFA szabályai szerint ugyanis a bizottságnak legalább kéthavonta kell találkoznia, viszont az UEFA elnöke, aki most ismét Michel Platini lett, kezdeményezheti, hogy két héten belül összeüljenek. 

Nem ő az első magyar a bizottságban

Az európai szövetség fegyelmi bizottságának eddig is volt magyar tagja, Berzi Sándor, a fegyelmi bizottságban dolgozik.

Azonban az UEFA végrehajtó bizottságban is volt már két magyar: Sebes Gusztáv 1954-ben részt vett az európai szövetség megalakításában, és 1960-ig töltött be szerepet az UEFA irányításában. Két évvel később, 1962-ben Barcs Sándort választották be a végrehajtó bizottságba, ő 1978-ig töltött be mandátumot.

A harmadikként bekerülő Csányi beválasztása mellett sikerült azt is elérni, hogy 2016-ban Budapesten legyen az UEFA kongresszusa. Már ez is jelzésértékű lehet, de Michel Platini is igyekezett ösztönző szavakat mondani. 

Mindez annak a jele, hogy az európai futballban elismerik a magyar szövetség munkáját, azt, hogy három új stadion épült Magyarországon, hogy nő a játékosok száma, és hogy a 2020-as Európa-bajnokságra elkészül a 70 ezer nézőt befogadni képes új nemzeti stadion is.

Aztán majd a következő négy évben kiderül, hogy ez és Csányi tisztsége mire elég.