Jusztin
13 °C
30 °C

Áradoznak Dárdairól a korábbi társak, vezetők

2015.04.21. 23:26

A februárban kinevezett Dárdai Pál a legutóbbi hét meccsen veretlen maradt, az eddig lejátszott tíz meccsén 4 győzelem és 4 döntetlen mellett mindössze kétszer kapott ki. Hét ponttal gyűjtött többet a berlini klub, mint az osztályozós helyen álló Paderborn, amit azért érdemes kiemelni, mert Dárdai a 17. helyen vette át a csapatot.

A Bild öt olyan szakembert kérdezett meg, akik kapcsolatban álltak a magyar játékossal. Mindannyian méltatták.

A korábbi játékostárs, Jolly Sverisson, aki most az izlandi U21-es válogatott kapitánya, azzal kezdte, hogy sokat vár Dárdaitól, mert minden előképzettsége megvan hozzá.

„Azért lesz egy igazán nagyszerű edző, mert játékosnak is az volt. Megvan benne az energia, a következetesség, ha látja az utat, minden erejét latba veti, és végigmegy rajta semmi, sem tántoríthatja el. Azonnal láttam a pályán, mennyit adott hozzá a csapathoz a kinevezésekor. A csapat egységében hisz, ahogy játékosként is. Pál egy igazi Herthaner, és az is marad.”

Jürgen Röber, aki 1997-ben az első edzője volt, futballszenvedélyét emelte ki.

„Ő egy abszolút SZAKEMBER, aki a fiatalokat is fel tudja készíteni. Már játékosként is az volt a terve, hogy edző lesz a Bundesligában. Az élete a futball, még álmában is. Vele ismét a csúcsra kerülhet a klub, nagyon bízom abban, hogy ehhez az anyagi hátteret is megteremtik."

Stefan Beinlich, egykori csapattárs azt elevenítette fel, hogy januárban egy öregfiúktornán találkoztak, és ugyan akkor is védekező szerepkörben játszott, sugárzott róla a gólveszély.

„Csendes, nyugodt srác a magánéletben, de a pályán ennek tökéletes ellentéte volt. Nem szívesen lettem volna az ellenfele, mert megvolt benne a kellő szemétség, és mert piszkosul kiszívta volna a vérem. Játékosként is tudott hatni a csapatára, edzőként is ez látszik.”

A korábbi csapatmenedzsere, Dieter Hoeness azzal kezdte, ha valami baj volt a csapatnál, rendre az ő véleményét kérte ki. Ő pedig jól analizálta azokat, így könnyebb volt megtalálni a helyes megoldást.

„Megtalálta a hangot a csapattal, amitől megjött az önbizalom, a befolyása egyértelműen pozitív a játékosokra. A leckét már eddig is megoldotta, mert szinte biztosan bentmaradt a klub, de a nagy feladatok most várnak rá. Bayern, Gladbach és Dortmund, most derül ki igazán, hogyan vizsgázik. Engem a szerepvállalása és a jelleme egy kissé Thomas Tuchelre emlékeztet, akit Mainzban dobtak be a mély vízbe, a csapat szárnyalt vele, most pedig a Dortmund edzője lett. Bízom benne, hogy a következő szezonban még sikeresebb lesz Pál, és a Hertha a legjegyzettebb csapatok közé kerül."

Fredi Bobic, a klub csatára az őszinteségét jegyezte meg elsőként, nem félt soha elmondani a véleményét valamiről.

„A csapat olyan szorgosan gyűjti a pontokat, mint egy kis mókus. Jövőre ennél több kell, megmutathatja, hogyan épít csapatot, és hogyan fejleszti azt. Tökéletesen illeszkedik a Herthához, ez egy nagyon fontos dolog.”