Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Már jövőre 12 csapatos lehet az NB I.

FullSizeRender (3)
2015.05.13. 17:29

A Győr, a Pécs, a Pápa, a Nyíregyháza és a Kecskemét labdarúgócsapata nem kapta meg az NB I.-es induláshoz szükséges licencet, jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Ők még fellebbezhetnek, de valószínű, hogy lesz köztük olyan, ami fellebbezés után sem kapja meg. A győri és pápai tulajdonos előzetes letartóztatásban van, ezért csődközelben vannak, a többieknél szabálytalanságot találtak, hogy pontosan miket, azt nem nevezték meg.

  Részben azért is utasítják el a licenc-kérelmeket, mert egyre jobban meg kell felelni az UEFA-szabályozásnak is, de ez lehetővé teszi azt is, hogy jövőre, de a legkésőbb a 2017-18-as idényig 12 csapatosra csökkentsék az első osztály létszámát. Csányi szerint  most lett időszerű ezeket a lépéseket megtenni, korábban ezért nem nyúltak hozzá.

A kluboknak amúgy május 26-ig, a másodfokú döntésig van lehetőségük arra, hogy pótolják a hiányosságokat. Akkor tehát a Győrön kívül még páran megmenekülhetnek.

A nyíregyháziak jelezték, egy 2010-es ki nem fizetett játékos miatt bűnhődnének, de a pénzt már elutalták, csaka  visszaigazolásra várnak.

A mostani helyzet már előre jelzi, hogy hogyan alakulhat ki az NB I. jövő évi létszáma, amely 16, 14 - vagy akár már a 2015-2016-os idényben - 12 csapatos is lehet.

Amennyiben páratlan számú csapat rendelkezik majd a szükséges indulási joggal, akkor az élvonalt a másodosztályból töltik fel páros számúra, ha páros számú az indulók létszáma, nem élnek a feltöltéssel.

  • Egy 12 csapatos NB I. esetében háromszor 11 fordulóra kerülne sor, ahogy például tíz éve is volt, és élvezetes volt a bajnokság.
  • Ha 14 csapat lesz, akkor kétszer 13 fordulóra módosul a versenykiírás. Ilyen létszám még eddig sohasem volt az élvonalban.
  • Jelen állás szerint a Pápa és a Haladás kieső, a Győr pedig NB III-as. Azt nem részletezte az elnök, miként menekültek meg, de nem közpénzen és nem az MLSZ kölcsönéből.

Szóval, ha ők hárman búcsúznak, és a még három elutasított közül mondjuk egy nem kapja meg a jogot, akkor 14-en lesznek a másodosztály két legjobbjával.

A mostani állás

Videoton, Ferencváros, MTK, Újpest, Honvéd, Debrecen, Paks, Puskás Akadémia, Dunaújváros, Diósgyőr
A két feljutó: Vasas, Gyirmót

Újabb változat lehet, ha egyik elutasított sem tud jól és hatékonyan pótolni, mert akkor már jövőre összejön a 12-es létszám, amire ugye meg is van az MLSZ előbb említett versenykiírási forgatókönyve.   

Csányi azt is bejelentette, hogy

megszűnik a Ligakupa.

Nyilasi Tibor ehhez csatlakozott: senkinek nem fog fájni a szíve érte. Egyébként egyeztettek az élvonalbeli klubokkal, és mindenkinek jobb így. A Ligakupa egyébként is fogadási csalás melegágya volt, elég csak a bundaügy vádiratát megtekinteni.

Az elnök hangsúlyozta még, hogy az egyik fő cél: a hazai futballisták számának növelése már a következő szezontól. A másodosztályban például külföldi játékos nem is lehet csak hazai nevelésű.

Ismertetett egy brutális adatot is. A magyar játékosoknál a pénzek 55, légiósoknál a pénzek 58 százalékát olyanoknak fizették ki a klubok, akik egyetlen percet sem töltöttek a pályán.   

A szerencsejátékból befolyó várhatóan 300-400 milliós pénzből a klubok plusz pénzre számíthatnak, de csak akkor, ha hét külföldinél nincs több a keretben. Azt is kikötötték, hogy egyszerre csak hárman tartózkodhatnak a pályán. Csányi itt nem tért ki arra, hogy unión kívüliekre gondolt-e vagy sem.

Az európai kupákban induló klubok ugyanakkor kedvezményt kapnának, nekik tíz külföldi játékosuk lehet a keretben a pályán pedig egyszerre öt. Az utánpótlásnak is szerepet szánnak, jövőre már kötelező egy 20 éven alulit a pályára küldeni, két év múlva két ilyen korúnak szerepelnie kell a meccsen.

Török Gábor politológus elnökségi tag azt emelte ki: „fontos, hogy ne a szélbe szórják a soha nem látott pénzt a klubtulajdonosok. El kell tudjunk számolni az állami pénzekkel."

Köztartozásoknál például a klublicencet azonnal felfüggesztik. Csányi azt is nyomatékosította, hogy a klubok gazdálkodásának ellenőrzése komolyabb lesz, mint eddig volt, előírják azt is, hogy a fogadási pénzeket, mire fordíthatják. És egy félmondattal arra is utalt, hogy ennek a szigornak az előjele már a mostani licenckiadásnál is érezhető.  • Vennék
  • Hírek