Bűncselekményhez közelít néhány NB I.-es klub működése

2015.05.15. 13:23

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor szerdán forradalmi sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy a 2017-18-as szezontól már csak 12 csapat fogja alkotni az élvonalat, az NB I.-et. Odáig lépcsőzetesen szeretnének eljutni, de ha úgy alakul, akár már a következő szezonban is csak ennyi klub indulhat az első osztályban.

Csányi a licencadó bizottság határozatát is ismertette, amely az eddigiektől eltérően a legszigorúbb nemzetközi szabályoknak kíván megfelelni, így a Quaestor-csőd után működésképtelenné váló Győr mellett a Pécs, a Pápa, a Kecskemét, a Nyíregyháza sem kapta meg az indulási jogot jövőre.

A Nyíregyháza azonnal jelezte, csak egy apróság hiányzik, Diego Balbinónak már kifizette a tartozását, de erről az igazolás még nem érkezett meg Brazíliából.

A mostani állás szerint az NB I.

Videoton, Ferencváros, MTK, Újpest, Honvéd, Debrecen, Paks, Puskás Akadémia, Dunaújváros, Diósgyőr

A két feljutó: Vasas, Gyirmót

Banális hiba miatt került az elutasítottak közé a nyíregyházi klub, ami azonban sokkal többet mutat meg a hazai klubok működéséből.

Lényegesen nagyobb a baj a Kecskeméttel, amely az elmúlt két évben rendre negatív saját tőkemérleget produkált, és mivel most harmadszor is, a szabályzat szerint ezért automatikusan büntetni kell.

A klub elnöke, Rózsa Pál bízik benne, hogy a fellebbezéssel sikert érhetnek el, mert szerinte megfelelő garanciákat nyújtottak be, ugyanakkor MLSZ-es forrásunk nem igazán osztotta ezt az optimizmust, hiszen százmilliósnál is nagyobb a görgetett adósságállománya a klubnak.

„Eddig túlságosan elnézőek voltunk, mostantól nem lehetünk azok, időszerű a szigor. A legkisebb szabálytalanságnál sem hunyunk szemet, nincs pozitív diszkrimináció a Nyíregyháza esetében sem, mert akkor egy önmagát gerjesztő folyamat alakul ki újra, ez pedig nem lehet senki érdeke. Régóta szégyenbélyeget visel a bajnokság, különböző jelzőkkel illetik. Itt az ideje, hogy végre rend legyen. A következő a változás és a megtisztulás idénye kell, hogy legyen. Bűncselekményhez közelít a Kecskemét és a Pécs működése. Mi nem vagyunk nyomozóhatóság, mi csak így tudunk eljárni. Ha azonban törvénytelenséget tapasztalunk, kötelességünk a jelentéstétel. Ha elutasítunk egy licenckérelmet, az UEFA szabályok miatt tesszük. De pontosan nem indokolhatunk, nem adhatjuk ki. A Pécs és a Kecskemét ugyanakkor pontosan tudja, milyen vétségek miatt akadtak fent” - fogalmazta meg gondolatait a licencadásra rálátó, névtelenséget kérő forrásunk.

Szomorú helyzet, ha a Kecskemét rendezett és felújított stadionja csapat nélkül marad – ezt az MLSZ-ben sem vitatják -, de a szövetségben bíznak abban, hogy az utánpótlásból érkező fiatalok életben tartják a labdarúgást és tisztességesen újrakezdik.

Úgy tudjuk, a Kecskemétnek a legnagyobb gondot még a négy évvel ezelőtti kupagyőzelem jelentette, akkor ugyanis túlvállalták magukat, és még most is annak a terheit nyögi a klub.

A szövetség egyébként elkötelezett, a következő szezontól havonta ellenőrzi a klubok gazdasági működését, és szeretné fenntartani a jogot, hogy vitás esetben akár be is avatkozhatna. Ettől azt remélik, hogy átlátható és üzletszerű lesz a működés, jövőre ugyanis a klubok már kalkulálhatnak a sportfogadásból származó bevételekkel, amit az MLSZ reményei szerint valamennyi egyesület hatékonyan és rendeltetésszerűen használ fel.

Az egészséges kiválasztódással nem várhatunk tovább, nincs értelme mesterségesen életben tartani a klubokat. A hazugság- és hitegetéssorozat eddig működött

A pillanatnyi állás szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy 14 csapattal indul el a következő szezon a Győr, a Pécs és a Kecskemét nélkül, a Pápa egyébként is kieső. A Haladás kieső helyen áll, a Vasas és a Gyirmót feljutó helyen.

A 14 csapatos liga a Nyíregyházával

Videoton, Ferencváros, MTK, Újpest, Honvéd, Debrecen, Paks, Puskás Akadémia, Dunaújváros, Diósgyőr, Nyíregyháza (A Haladást jelenlegi pozíciója alapján kiesőnek vettük.)

Három feljutó: Vasas, Gyirmót, Békéscsaba (ezek a jelenlegi pozíciók az NB II.-ben.)

Ha a Nyíregyháza pótolja a hiányosságát, és a fellebbviteli bizottság május 26-án elfogadja azt, akkor az a másodosztály harmadik helyén álló Békéscsabának is remek hír, mert akkor velük töltenék fel 14 csapatra a létszámot. Abban az esetben pedig kétszer 13 forduló vár a csapatokra.

Ha a Nyíregyháza elvérzik, akkor már jövőre 12 csapattal számolunk, bár ehhez egy olyan klubnak is búcsúznia kell, amelyiknek van licence.

A következő szezontól kötelező lesz legalább egy 20 év alatti játékos szerepeltetése is, amitől azt remélik, hogy az élvonalbeli klubok nyomást gyakorolnak az akadémiákra, hogy végre eredményesen dolgozzanak.

A 2016-17-es kiírásban pedig mivel már két 20 év alatti játékosnak kell a pályán lennie, ezért még nagyobb nyomás lesz az eddig gyengén teljesítő akadémiai rendszeren, az akadémiai vezetőkön, edzőkön.

A Pécs szerint velük semmi baj

A licensz eljárásban igazoltuk azt, hogy a klub törvényes, likvid és adekvát működésének összes jogszabályi és gazdasági feltétele megvalósult, az NB I- es pécsi labdarúgócsapat nemzeti bajnokságban történő indulásának, és 2015/2016- os bajnokságban való folyamatos szereplésének sem jogi sem közgazdasági akadálya nincs.

Az általunk az MLSZ illetékes bizottsága részére benyújtott iratok és nyilatkozatok alapján az NB I- es bajnokságban történő induláshoz szükséges engedélyt meg kellett volna kapnunk.

Mivel az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottság határozata a fentiekkel ellentétben részben téves adatokon alapul, részben pedig a valós adatokat tévesen értelmezi, így helytelen következtetéseket, és érdemben helytelen döntést tartalmaz, ezért jogsértő, írja a PMFC közleménye.

Igazából ez a döntés nem is két, hanem inkább három versenyképes fiatal kinevelését jelenti, mert ha megsérül az egyik tinédzser, egy másiknak kell átvennie a helyét.

  • Az MLSZ a tervek szerint csak annak ad 300-400 milliós pluszforrást, aki eleget tesz a légióskvótának is. További szigorítás:
  • Hétnél több külföldi nem lehet a keretben.
  • A pályán egyszerre pedig három lehet, ami alól a nemzetközi kupaszereplők felmentést kapnak, náluk ez a szám öt.

Ha elsőre brutálisnak tűnik a beavatkozás, az átlag majdnem ennyi az NB I.-ben, igaz vannak klubok ahol légiósáradat van.„Túl sok 20 és 25 közötti magyar játékos van parkolópályán, az ő veszteglésük vészjelzés volt az MLSZ-nek. A szembenézés hiányzik a futballunkból. A gyerekeknek pedig hazudtak, hogy ők majd élvonalbeli játékosok lehetnek, esetleg még többet is mondtak róluk. A 18-as keret mellett még vannak esetenként egy klubnál 18-an, akik csak rontják az egyébként sem jó morált. A túl nagy létszám minőségi romlást hoz, mert egy magyar játékos az edzésen gyengébben teljesít, vigyáz magára, ha már esetleg bekerült a csapatba, így óvja a helyét alázatos és kemény munka helyett. Ezért lepődnek meg sokan külföldre kerülve, hogy mennyire más egy edzést intenzitása és dinamikája” - magyarázta egy másik futballban jártas szakember.

A Kecskemét érdeklődésünkre perrel fenyegetőzött, a Pécs tartotta magát ehhez a közleményhez.  • Babaváró hitel