Fenomenális karrier végén búcsúzik a passzkirály

474589178
2015.05.26. 22:36

Már csak két meccse maradt a Barcelonában Xavi Hernandez Creusnak, művésznevén Xavinak, aki majdnem 25 év után hagyja ott a klubot. Bajnokként távozik, nyolcadszor nyerte meg a ligát a Barcával 17. szezonjában az első csapatnál. Ennek az útnak a szimbolikus lezárása a két utolsó meccse is: a Spanyol Kupa-döntő az Athletic Bilbao és a Bajnokok Ligája-döntő a Juventus ellen.

Xavi 18 évesen, 1998. májusában mutatkozott be barátságos meccsen, Louis van Gaal tette be, majd augusztus közepén a Mallorca elleni Spanyol Szuperkupa-döntő volt az első hivatalos mérkőzése. Idegenben 2-1-re kikaptak, de a gólt Xavi rúgta.

Xavi első gólja a Barcában, 1998. augusztus, a Mallorcának

A holland tréner nem is ezért lehet hálás neki, hanem mert ő volt az, aki annak az évnek a karácsonya előtt megmentette: a Barca akkor a 10. volt a tabellán, és az ünnepi szünet előtti utolsó meccsre Valladolidba utazott . Ha nem nyernek, Van Gaalnak mennie kell: 0-1 lett, Xavi-góllal.

Xavi megmenti Van Gaalt, Valladolid-Barca 0-1, 1998

A mentőakció olyan jól sikerült, hogy a végére bajnoki cím lett belőle, Xavi stílusosan zárta első szezonját.

Az első pillanattól a középpályán játszott, ám kezdetben a mostaninál hátrébb, amikor Pep Guardiola a következő idényben megsérült, nagyjából az ő helyét vette át, a 4-es pozíciójában.

Nem miatta, de a Barcelona utóbbi 50 évének legsikertelenebb időszaka következett, a klub hat éven át semmit nem nyert.

A letargiából Xavi kezdte kihúzni a klubot, legalábbis ő rúgta azt a gólt, amit manapság már a modern Barcelona kezdetének tartanak. 2004. április 25-én a Barcelona a Real Madriddal játszott, és hátrányból fordítva 2-1-re nyert a Bernabeu-ban. Xavi öt perccel a vége előtt rúgta a győztes gólt. A Barcelona a Realt megelőzve, a Valencia mögött a második lett a bajnokságban, a következő ligát, 2004-05-öt viszont már megnyerte.

Real-barca 1-2, 2004. április, Xavi győztes gólja

Xavi karrierje igazán ekkor indult be, elkezdett az az ellenfelet szétpasszoló középpályás lenni, akit napjainkban is ismerhetünk benne.

Ebben óriási szerepe volt élete csapattársának, Andres Iniestának is.

Iniesta 20 évesen, Frank Rijkaard edző alatt vált fix kezdővé a Barcában, a holland rakta Xavi mellé, felismerve, hogy ők ketten tökéletesen kiegészítik egymást. Mintha legalábbis ikrek lettek volna, úgy értették egymást. Ha Iniesta nem tűnik fel mellette, Xavi valószínűleg sosem lett volna ekkora klasszis, immár előrébb tolt pozícióban, jóval támadóbb szerepkörben.

Xaviból egy passzológép lett, és már nemcsak, hogy sosem veszítette el a labdát, hanem rengeteg gólpasszt is adott a társainak.

„Nem hinném, hogy Xavi és Iniesta életükben eladták volna a labdát. Beültetnek a hintába, aztán elszédülsz" - mondta róluk Sir Alex Ferguson, a Manchester United edzőlegendája. Valóban, náluk gyorsabban megfordulni a labdával 360 fokban senki nem tud talán a mai napig sem.

Xavi 360

2006 tavaszán jött a BL-győzelem is, bár a kieséses szakaszban, és a döntőn sem játszott Xavi: abban az évben januárjában edzésen elszakadt a térdszalagja, így az is csoda, hogy a fináléban már a padra leülhetett. Rekordidő alatt épült fel, és karrierjében szinte semmilyen törést nem okozott a legsúlyosabb futballistasérülés.

Rijkaarddal és Ronaldinhóval a Barca viszont már lejtmenetben volt, két évig nem nyertek semmit, aztán érkezett a kispadra Guardiola, akinek edzősége alatt Xavi csatlakozott az abszolút világklasszisok közé.

Az Iniesta–Xavi-kettős 2008-ban ért a csúcsra, és bár Xavi a Barcelonában eddig 764 meccset játszott, mégis van egy, ami kiemelhető, ami az élete mérkőzése, az a nap, amikor a világfutballban végérvényesen a legnagyobb passzkirály lett. 2009. május 2., Real Madrid-Barcelona 2-6, négy Xavi-gólpassz.

Real-Barca 2-6

Pár hét múlva meglett a bajnokság, a kupadöntőn gólt is lőtt, a BL-döntő 2-0-ján pedig a meccs emberének választották. Már 29 volt, és ekkor indult be igazán.

Egy év múlva a 2008-as Eb után - aminek legjobb játékosa lett -, 2010-ben a világbajnokságot is megnyerte Spanyolországgal, az Aranylabda-szavazáson Messi és Iniesta mögött harmadikként végzett, majd 2011 tavaszán újra BL-t nyertek a Barcával.

Xavi fix kezdő volt mindig, a Guardiola kitalálta rövidpasszos játék, a tikitaka emblémájává vált, Iniestával együtt. Az ő hármasuk, illetve a tikitaka talán legnagyobb meccse volt a Real Madrid elleni 5-0, amin ki lőtte az első gólt? Hát persze, hogy ő.

Barca-Real 5-0, Xavi lőtte az elsőt

2012-ben az újabb Eb-győzelem a spanyolokkal csak megerősítette a tikitaka forradalmát, Vicente Del Bosque szövetségi kapitány egy az egyben átültette a válogatottra is a Barca stílusát.

A Barca Guardiola 2012-es távozása óta a harmadik edzőjénél jár, Xavi kezdő volt Tito Vilanovánál és Tata Martinónál is, utóbbival viszont semmit nem tudott nyerni a klub, és Xavi egy éve eldöntötte, befejezi barcás karrierjét. Kellett ehhez persze a spanyol válogatott leégése is a világbajnokságon, mikor júliusban visszatért a klubjához, eléggé kiábrándult a futballból. Érthető, 10 éve folyamatosan nyert, 34 évesen nem látta már magában a megújulást.

Xavi majdnem összes gólja a Barcában

Volt csapattársa, és új Barca-edzője, Luis Enrique viszont meggyőzte, adjon még egy esélyt magának. „Nem számít a korod, ugyanúgy kezellek, mint a többieket, ha jó vagy edzésen, játszani fogsz."

A cserepadról indult, de októberre már visszaküzdötte magát a kezdőbe, az Eibarnak gólt is rúgott. 18 meccsen kezdett a bajnokságban a 37-ből, összesen 41 meccsen játszott eddig a szezonban, 20-szor kezdőként. Legutóbb, könnyen lehet, hogy utoljára, egy hónapja, a Getafe 6-0-ás legyalulásakor talált be, nem is akárhogy.

Xavi legutóbbi, talán utolsó, gólja a Barcában

A bajnokság már megvan, így bármi lesz is a kupadöntőn és a BL-döntőn, Xavi a csúcson távozik.

Számai elképesztőek: 867 meccs, 765 tétmeccs a nagycsapatban, mintegy 200 gólpassz, 505 bajnoki, 177 nemzetközi kupaszereplés, 150 Bajnokok Ligája-meccs, utóbbi világcsúcs. 84 gól, 8 bajnokság, 3 BL, 2 kupa, 2 európai szuperkupa, 2 klub-vb és 6 spanyol szuperkupa. 23 cím a 17 év alatt a Barcával, aminek Puyol tavalyi visszavonulása után egy évig első számú csapatkapitánya is volt.

Xavi-assziszt

Illetve még az is, két meccsre. De ahogy mondta, a búcsú csak átmeneti, pár év, és visszatér, kétségtelen, hogy amikor alkalom adódik, Xavi a Barcelona edzője lesz.

Nem tudni, milyen sikerei lesznek még a jövőben a Barcával, vagy lesznek-e, de az biztos, hogy ő az a futballista, aki három, de inkább négy korszakban is nyert a klubbal: győzött a 90-es években Guardiolával, Figóval és Rivaldóval, aztán Ronaldinhóval a 2000-es évek közepén, majd Messivel és a padon már Guardiolával 4-6 éve, és most is győzött, de már Luis Enriquével és a Messi-Neymar-Suarez-álomtrióval.

Ennél nagyobb karriert nem lehet befutni.  • Hírek
  • Bankszámla