Ez a poszt a következő Percről percre része:

Sepp Blatter a FIFA-elnöke ismét

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A FIFA-kongresszus szerda reggel azzal kezdődött, hogy az FBI kérésére svájci rendőrök tíz FIFA-előkelőséget tartóztattak le, a szállodájukból vitték el őket, és rengeteg dokumentumot. Ezzel egy időben Miamiban, az amerikai szövetségi irodájában is megjelentek nyomozók. A 47 pontot tartalmazó vádirat zsarolásról, csalásról és pénzmosásról szól.

  • Az összes tagállam, egészen pontosan 209 szavazhat az elnökválasztáson, ugyanúgy egy szavazatot ér San Marinóé, ahogy Németországé. Akié a többség, az lesz a FIFA elnöke a következő négy évre.

  • A hírek szerint Marokkó egymillió dollárt fizetett volna Jack Warner alelnöknek (őt is letartóztatták), ha ők kapják a 2010-es vb-t, de Dél-Afrika megtízszerezte az összeget.

    A letartóztatottak (Warner az alsó sorban jobbról a második):

  • A legutóbbi két elnökválasztást övező botrányok miatt ugyanis nem volt kihívója Sepp Blatternek, vissza kellett lépnie a kihívóinak. A svájcit 2011-ben nagy többséggel erősítettek meg pozíciójában, 186 szavazatot kapott a 209-ből.

    Most a jordán herceg, Ali bin al-Husszein próbálja legyőzni az esélyes Blattert.

  • Luis Figo és a többi korábbi kihívó visszalépése után csak egyetlen kihívója maradt Blatternek. A harminckilenc éves Ali bin al-Husszein a jordán király harmadik fia, 2011 óta a FIFA ázsiai  alelnöke.

     Idén januárban jelentette be, hogy elindul Blatter ellen az elnökválasztáson. Angliában és Amerikában tanult, 25 évesen lett hazája futballszövetségének vezetője. Elérte, hogy a női futballistáknak ne kelljen hidzsábot viselniük a mérkőzéseken, és sokat tett azért, hogy jövőre Jordániában legyen az U17-es női világbajnokság. Szerette volna, hogy Michael Garcia korrupciós jelentése nyilvános legyen, sikertelenül. Blatterrel korábban jó kapcsolatot ápolt. 

  • A 65. FIFA-kongresszuson elnököt választanak, el fog tartani egy darabig, amíg győztest lehet hirdetni. Az országok delegáltjai a kijelölt fülkékben adják majd le a szavazataikat.  De előtte mindkét jelölt beszélni fog, tizenöt percet kapnak.

  • Blatter nyitotta meg a mai napot, kicsit visszafogottabban nyilatkozott a FIFA megtisztulásáról, aztán az egész napra az izraeli–palesztin konfliktus nyomta rá a bélyegét. Voltak tüntetők, akiket Blatter hangosan el akart távolíttatni a teremből.

    Aztán fegyveres rendőrök érkeztek a kongresszus épületéhez, és az angolok bejelentették, minden a rendelkezésükre áll, amellyel a korrupciót tudják bizonyítani.

    A nap legfontosabb történéseiről tudósításunkban olvashat.

  • Ali bin al-Husszein herceg tizenöt percet kap, hogy meggyőzze a FIFA-tagokat. Szerinte azért is fontos a mostani választás, mert a FIFA a futball védelmezője, az egész világ rájuk figyel. 

    Mi, a FIFA-család tisztában vagyunk a történtekkel. A napokban a FIFA-t többen úgy írták le, mint ami szégyent hoz a sportágra. Hogy tele vagyunk korrupt tagokkal. Nem vagyunk könnyű helyzetben. A változás egy folyamat.  Csak akkor tudunk változtatni, ha egy irányba tartunk.

  • Nem hozok szégyent senkire. FIFA nem egy cég, hanem egy szolgáltató szervezet. Megígérem, hogy demokratikus leszek, nyitott, és önökkel dolgozom, minden kihívásra együtt válaszolunk.

    – folytatta Blatter kihívója. Eddig elég vérszegény a beszéd, de azért sokszor hangsúlyozta a transzparencia jelentőségét.

  • És sosem vezetném úgy. Elképesztő úton jutottam el önökkel idáig. Szeretném megköszönni a támogatását a korábbi kihívóknak, akik visszaléptek. Köszönöm a tagországoknak. Ha engem választanak, egy új fejezet kezdődhet. A világ azt várja tőlünk, harcoljunk a futballért, együtt kell kimondanunk, változtatni kell, és megmutatni mindenkinek, hogy méltóak vagyunk az emberek tiszteletére. 

  • Ezzel zárta beszédét Ali bin al-Husszein, akit eddig csak Európa támogatott nyíltan. Jön Blatter.

  • Ezzel kezdett Sepp Blatter. Megköszönte, hogy lehetőséget adtak neki a tagok, hogy ott lehet velük a kongresszuson, így lehetősége nyílik meghálálni ezt.

    Megtiszteltetés lenne folytatni a közös munkát ennyi közös év után. Nincs szükségünk forradalomra, csak fejlődésre. Engem tartanak felelősnek a történekért. Hát legyen, elvállalom, magamra veszem. Megjavítom a FIFA-t önökkel együtt, ma, holnap és a jövőben is ezen leszek. Így majd egy erős FIFA-t adok át a viharok után.

  • ezt ígéri Blatter, de ehhez mindenki segítsége kell. Ez a munka bizalomra is épül, mondja. Blatter változtatni akar a dolgokon, mert a FIFA mindent képvisel, játékosokat, klubokat, bírókat. 

  • A két legnagyobb botrány a 2018-as orosz és a 2022-es katari futballvilágbajnokság odaítélése körül zajlott. Feltehetően az orosz maffiával is tárgyaltak a FIFA munkatársai az orosz pályázat elbírálásakor, majd jött a legnagyobb bankrobbantás: a katari pályázat kedvező elbírálása.

    A katari foci-vb-vel több probléma is van

    • Feltehetően számops embert megvesztegettek a szavazatukért
    • Egy sportolásra alkalmatlan ország kapta a szervezést, a szokásos nyári időpontokban akár 50 Celsius fok is lehet
    • A rossz időpont miatt évekre tönkrevágta a normális menetrendet a novemberre betervezett futball-vb
    • A katari munkaügyi szabályok jelentősen eltérnek az európaitól, így semmilyen védelmük nincs a főként külföldi munkavállalóknak, akik közül már több mint ezren meghaltak az építkezéseken
  • mondja Blatter, és nemcsak a korrupciótól, hanem a bundától, a rasszizmustól, az erőszaktól. "A futballal szebb világot lehet teremteni" - mondta. 

    A FIFA és a futball feladata, hogy összehozza az embereket, mert mindenhol fociznak, még a háborúk dúlta országokban is. 

    Maguk már ismernek, nem kell bemutatnom magam, tudják, kivel van dolguk. Én is tudom, hogy számíthatok önökre. Hogy a nevünket tisztára mossuk, már holnaptól kezdődően. 

  • kérlelte a tagokat az elnök, mire tapsvihar tört ki. Ali bin al-Husszein beszéde alatt nem nagyon volt ilyen.

    Barátaim, a futball több, mint egy játék, és most erős, tapasztalt vezetőre van szüksége. Aki mindent tud a nehéz helyzetekről. Aki a partnerekkel tud dolgozni. Köszönöm, és remélem, folytathatom hamarosan.

    ezzel zárt Blatter. Vastaps.

  • Ahhoz, hogy Blatter már az első fordulóban megnyerje a választást, a szavazatok kétharmadát kell megkapnia, ez 139-et jelent a 209-ből. Simán megtörténhet, hogy nem lesz szükség második fordulóra, ha mégis, ott már az nyer, akinek többsége van.

  • a választófülkékhez, úgyhogy ez eltart majd egy darabig. Addig megnézzük, a kontinensek hova szavazhatnak.

  • Az UEFA-vezető Michel Platini csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, Európában szinte mindenki a jordán hercegre fog szavazni, az MLSZ-elnök Csányi Sándor is elárulta, nem támogatja Sepp Blattert. Ez a legjobb esetben 53 szavazatot jelent Ali bin al-Husszeinnek.

  • Emlékeznek még? Blatter a korrupciós ügyek kirobbanásakor rettenetes pénzekért készíttetett magáról szobrot filmet. Érdemes megnézni megint:

    A közös szenvedély - magyar szinkronos előzetes
  • Afrika egységesen Blatter mellett áll, ezt a tegnap az Indexnek is nyilatkozó, Blatter mellett felszólaló bissau-guineai futballelnök is nyilvánvalóvá tette, tehát ez az 1998 óta irányító svájcinak kapásból 54-et jelent.

    Nem felejtik, hogy Blatter elnöksége alatt vb-t rendeztek Afrikában, a 2010-es tornát kapták meg, ennek Dél-Afrika adott otthont. Azért is népszerű a kontinensen, mert több fejlesztési programmal segítette a FIFA a fejlődő országokat. 

  • Csak hogy ne maradjanak semmiről. Messze még a vége, pláne, ha második forduló is lesz.

  • Nem semmi felvezetése volt a 2015-ös FIFA-elnökválasztásnak. 

    •  az amerikai hatóságok kérésére szerdán, Zürichben letartóztatták a FIFA hét tisztviselőjét korrupció gyanújával.
    • a 47 pontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.
    • A FIFA és Sepp Blatter is tagadta, hogy köze lenne a történekhez
  • Közben leugrottam a Hallenstadion elé megnézni, van-e épp valamilyen FIFA-ellenes tüntetés, de csak egy idősödő rocker faszi ordibált minden főbejáraton távozó öltönyös felé valamit. Mire visszaértem, már Guinea is leszavazott, szóval haladunk.

  • Az MLSZ-elnök korábban már elárulta, ő bizony Blatter ellen fog szavazni. Az egyes fülkébe szólították.

  • A FIFA 2014-es tevékenységéről, és ez a kép fogadott, amikor kinyitottam. Önt mire emlékezteti Blatter arckifejezése?

    Mi jut eszébe Blatter arckifejezéséről?

  • Ázsia nem támogatja a saját kontinenséről érkező jelöltet, a jordán herceget, csütörtökön erősítették meg, hogy Blatter mellett állnak. Viszont vannak olyan hírek, hogy néhányan mégis Ali bin al-Husszein mögé állhatnak be, de ők nincsenek sokan. Ausztrália az egyik, ők ugyanis már az ázsiai szövetség részei. 

  • Amúgy elég komikus, hogy a futballvezetők rendre elrontják, melyik fülkébe kell menniük leadni a szavazatot, olyankor pedig Jerome Valcke hangosan ordibálni kezd a pódiumról, hogy fáradjanak már át a másikba. Aki sokat tököl, azt dühösen meg is sürgeti a főtitkár, mint az előbb a maláj futballvezetőt, aki többszöri felszólítás után is a rossz helyre ment. 

  • Óceánia is támogatja Blattert, korábban már kijelentették, hogy a svájci mögé állnak. 

  • mialatt szavaznak a FIFA-tagok. A mellettem ülő szudáni kolléga egyszer már elaludt ma, most is sikerülni fog neki. Na jó,  inkább rászólok, most fog szavazni az országa.