Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Egyre abszurdabb a FIFA-botrány

2015.06.01. 10:23
A balhé központi figurája, Jack Warner egy paródiacikkel védi magát. Dél-Afrika tényleg fizetett neki 10 millió dollárt.

A múlt héten kirobbant FIFA-botrányban már a 2010-es dél-afrikai világbajnokság is gyanúba keveredett a balhé egyik központi figurája, Jack Warner miatt, mert 10 millió dollárt fizettek az általa irányított közép-amerikai szövetségnek.

Ezt vasárnap este megerősítette a dél-afrikai futballszövetség vezetője, Mandela Bay, bár ragaszkodott hozzá, hogy nem vesztegetés történt. 

A dél-afrikai futballt irányító Danny Jordaan szerint azért fizettek a CONCACAF-nak tízmilliót, hogy kivegyék a részüket a térség futballfejlesztési programjában, bármennyire is hihetetlennek és értelmetlennek tűnik ez a magyarázat. Ráadásul a pénzt állítólag abból az alapból fizették ki a dél-afrikaiak, amit a FIFA adott nekik a 2010-es világbajnokság munkálataira.

 A vádak szerint Warner azért kapta a pénzt, mert az afrikaiak megköszönték neki, hogy az ő pályázatukat támogatta, és nem Marokkóét. A marokkóiakról azt pletykálták a múlt héten, hogy ők egymillió dollárral akartak vesztegetni. Warner állítólag a tízmillió dollár egy részét továbbadta két másik FIFA-tisztségviselőnek. 

Ugyanakkor az amerikai hatóságok úgy gondolják, hogy a dél-afrikaiak kenőpénzt adtak át Warnernek egy párizsi szállodában, a pénzt egy bőröndbe rakták. 

A FIFA-ban korábban alelnökként dolgozó Warner amúgy már feladta magát a napokban, de vasárnap éjjel elég furcsán kezdte meg a kármentést.

A Facebook-oldalára videóban egy Onion-cikket idéz, hogy visszavágjon kritikusainak, a lap kábé az amerikai hírcsárda.  

A paródiacikk arról szól, hogy a FIFA szerdán úgy döntött, hogy 2015-ben világbajnokság lesz az Egyesült Államokban. Warner feltette a kérdést, ha a FIFA ennyire rossz az amerikaiak szemében, akkor miért akarnak mégis világbajnokságot rendezni. 

Warner csapata később törölte a videót, de akkor már mindegy volt. A felvételen arról is beszélt, hogyan lehetne ő a felelős a FIFA-ban uralkodó állapotokért, amikor a szervezet már százéves, és ő csak harminc éve csatlakozott, és vajon miért választották újra Sepp Blattert, ha ekkora a baj. 

A botrány ugyanis nem döntötte meg Sepp Blattert, akit pénteken közel kétharmados többséggel választottak újra a FIFA-elnökének. Az európai szövetség viszont akár bojkottálhatja is a 2018-as világbajnokságot Blatter újraválasztása miatt.

A bojkottra szólított fel az angol szövetség, Greg Dyke elnöke is, szerinte csak így lehet drasztikus döntésekre kényszeríteni a FIFA-t. Az UEFA-vezetők a Bajnokok Ligája-döntőjének helyszínén, Berlinben találkoznak szombaton, hogy a további lépésekről döntsenek.