Márk
13 °C
28 °C

5-1: kiütéssel, pazar gólokkal kezdtük az U20-as futball-vb-t

GettyImages-475482282
2015.06.01. 07:56
A mesterhármassal záró Mervó Bence világklasszis gólt szerzett Észak-Korea ellen, Zsótér, Kalmár is jól játszott. Megvan a jó kezdés a vb-n, csütörtökön már a brazilok jönnek.

Tizenhét percet kellett várni az U20-as magyar válogatott első góljára az új-zélandi futball-világbajnokságon, az Észak-Korea elleni csoportmeccsen egy labdaszerzés után a győri Mervó Bence fejelt a kapuba, ezzel megvolt a vezetés. 

Az észak-koreaiak kijöttek, és bátrabban játszottak ezután, ám a nagyobb lehetőségek a magyar csapat előtt adódtak, de aztán a 32. percben jött az egyenlítés. Kellett ehhez a mi védelmünk is, mert egy felívelést követő csúsztatás után a védőink nem voltak erőszakosak, a kapus Székely György pedig későn indult, úgyhogy Csoe Ju Szung kanalazta be a labdát az ötösről. 

De a magyar csapat a középkezdés után rögtön ismét vezetést szerzett, egy bal szélen vezetett akció után a Lipcsében légióskodó Kalmár Zsolt fejelt újabb magyar gólt. Megérdemelten vezettünk, agresszívan játszott a csapat, már a koreaiak térfelén letámadt, igaz, a védelem időnként elaludt, így Szungnak volt még meg egy lehetősége a gólszerzésre, de ettől eltekintve rendben volt minden.

A szünetben kettőt cserélt Bernd Storck: Nagy Ádám és Forgács Dávid lépett pályára nálunk. A második félidő első érdemleges eseménye rögtön egy magyar gól volt, ezt megint Zsótér és Mervó hozta össze. Előbbi egy hosszú indítás után már a labdaátvétellel kötényt adott az egyik észak-koreainak, aztán remekül passzolta be a labdát a kapura törő Mervónak, a csatár két emberről lefordult, és szépen a kapuba helyezte a labdát. Már 3-1-re vezettünk.

Nagyjából rajtunk múlt, hogy a következő negyedórában nem lett nagyobb a különbség, sok ellentámadás azon halt el, hogy a végén hiányzott a jó passz.  A hatvanadik percben viszont sikerült eldönteni a meccset. Az addig is sokat bizonytalankodó észak-koreai kapus szörnyen jött ki egy szabadrúgásra, elment mellette a labda, a csereként beállt Forgács viszont nem lepődött meg, hogy hozzá került, kapura fejelt, az ellenfél védője a gólvonalról már csak beljebb segítette a labdát.  Már 4-1-re vezettünk az Atlanta utánpótlás-játékosának találatával. 

A háromgólos előnynél sem álltunk le nagyon, maradtak a letámadások, a labdaszerzések meg a szépen kidolgozott akciók. Mervó a hajrában már harmincról is megpróbált gólt emelni, a Sparta Prahában játszó Tamás Krisztiánnak is akadt egy nagy lehetősége. Aztán a 83.-ban Mervónak csak meglett a mesterhármas, egy klasszisgóllal. A győri támadó az alapvonalnál remekül elfektette a szerencsétlen észak-koreai kapust egy csellel, majd éles szögből a kapuba tekerte a labdát. Fantasztikus megmozdulás volt. 

A vége 5-1 lett, ezzel vezetjük a csoportunkat. Több kiemelkedő teljesítmény is volt nálunk , a mesterhármast elérő, felépítését jól kihasználó Mervó mellett Zsótér és Kalmár is jól játszott. A 2009-es vb-n a Koman Vladimir–Németh Krisztián-tengely működött remekül, most az első meccsen a Zsótér–Mervó-párostól láthattunk hasonlót. Az 5-1-gyel csak azért nem a miénk a legnagyobb arányú győzelem eddig a tornán, mert a németek 8-1-re gázolták el Fidzsit. 

A csoport másik meccsén Brazília 2-2-es első félidő után 4-2-re verte Nigériát, a magyar csapat legközelebb pont a brazilokkal játszik majd csütörtökön. A négy évvel ezelőtti vb-n az első meccsen 3-0-ra kikaptunk Hondurastól, de a folytatásban bronzig ment a csapat, viszont sok értelme nincs párhuzamot vonni, mert a mostani egy keményebb csoport. Nekünk a Nigéria elleni utolsó csoportmeccs lesz az igazán fontos. Most az a lényeg, hogy a kezdés remekül sikerült.

Magyarország–Koreai NDK 5-1 (2-1)

---------------------------------

New Plymouth, 2000 néző, v.: Bejarano (Costa Rica-i)gólszerző: Mervó (17., 49., 82.), Kalmár (33.), Forgács (60.), illetve Csoe (32.)

Magyarország:

Székely György – Osváth Attila, Kecskés Ákos, Lenzsér Bence, Tamás Krisztián – Vida Máté, Berecz Zsombor (Nagy Ádám, a szünetben) – Kalmár Zsolt, Németh Márió (Forgács Dávid, a szünetben), Zsótér Donát – Mervó Bence (Nagy Dominik, 85.)

Koreai NDK:  

Hun Jong Csa – Szong Mjong Ro, Csol Kuk Kim, Szong Hjo Min - Mjong Kvang Dzso (Szun Szong Kim, 86.), Csol Un Ri, Szong Csol Pak, Dzsin Kvang Kim (Szong Ju Kim, 56.) - Szong Ju Csoe, Min Csol Kim, Hjok Dzsong Szo

Nemzetközi mezőnyben is tudunk nagyszerűen futballozni

„Nagyon fontos volt az első mérkőzés, hiszen bár jól sikerült a felkészülésünk és a felkészülési mérkőzéseink is, de itt tudtunk meggyőződni arról, hol tart valójában a csapat – mondta Bernd Storck a lefújás után az mlsz.hu-nak. – Örülök, hogy sikerült bizonyítanunk, hogy a nemzetközi mezőnyben is tudunk nagyszerűen és eredményesen futballozni. Észak-Koreáról nagyon keveset lehetett előzetesen tudni, láttuk ugyan a meccseiket, de kevés információ szivárgott ki arról, hogy milyen állapotban érkezhettek a vébére. Az első pillanattól kezdve kontrolláltuk a mérkőzést, és a mentális erőnket mutatja, hogy a sorsdöntő pillanatokból jól jöttünk ki, így a koreai egyenlítés után gyorsan visszavettük a vezetést, és a szünetben történt változtatások is hamar gólt eredményeztek.”