Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Levéllel bizonyítják, a FIFA 10 millió dollárt adott a botrány kulcsfigurájának

2015.06.02. 16:35 Módosítva: 2015.06.02. 16:36

Friss: A FIFA sajtótájékoztatót hívott össze kedd este hat órára. 

Kedd reggel írta meg a New York Times, hogy a FIFA a főtitkár Jerome Valcke jóváhagyásával 10 millió dollárt adott a a szervezet a múlt szerdán kirobbant botrány egyik központi figurájának, az egykori alelnök Jack Warnernek.

Valcke ezután levelet írt a New York Timesnak, és arról tájékoztatta őket, hogy nem adott felhatalmazást a 10 millió dollár kifizetésére, és őt amúgy sem vádolták meg semmivel. 

Az AP hírügynökség riportere, Martyn Ziegler ugyanakkor megszerzett egy levelet, amit még 2008 márciusába címeztek Jerome Valcke-nek, a feladó a dél-afrikai szövetség volt. Ebben azt kérik, hogy a FIFA utaljon ki 10 millió dollárt a CONCACAF-nak, ezzel a karibi térségben élő afrikai diaszpóra futballját támogatnák.

A pénzt abból az alapból utaltatták át, amit a FIFA a dél-afrikai országnak adott a 2010-es világbajnokság munkálataira.

A FIFA is közleményt adott ki nemrég, ebben az áll, hogy a dél-afrikaiak 2007-ben kérték, hogy a pénzről a CONCACAF-szövetség elnöke rendelkezzen, aki akkoriban a FIFA-pénzügyi bizottságának alelnöke volt. Ez a személy ezek alapján nem más, mint Jack Warner. 

Ez csak azért érdekes, mert Ziegler szerint a FIFA úgy reagált, hogy a levél állításai egybecsengenek az ő közleményükkel: az átutalást a FIFA pénzügyi bizottságának vezetője, Julio Grondona engedélyezte.  Grondona tavaly elhunyt.

Tehát egy olyan bizottság vezetője hagyta jóvá az átutalást, aminek az egyik vezetője tagja Warner volt. Megmagyarázzák azt is, hogy a levet Valcke-nek címezték: a futballszervezet szerint ez a hivatalos eljárás. 

Egyes híresztelések szerint a 10 millió dolláral köszönték meg a dél-afrikaiak, hogy Jack Warner támogatta a 2010-es világbajnokságra beadott pályázatukat, amivel később meg is nyerték a rendezés jogát. 

A németek nem akarnak vb-bojkottot

Bár Sepp Blatter újraválasztása miatt az angol szövetség elnöke a 2018-as orosz világbajnokság bojkottjára szólította fel az európai országot, a németek kedd délután közölték, nem támogatják az ötletet, mert nem érnének el vele semmit. 

Érdekes az is, hogy az afrikaiak által hivatkozott diaszpóra programról nem nagyon lehet találni semmit az interneten, csak a szerdai botrány óta került a projekt. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek