Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Ez lenne a felelős magyar futballgazdálkodás?

HUS 732
2015.06.02. 13:18
Hónapokkal ezelőtt az összes NB I.-es és NB II.-es futballklubot azzal a kérdéssel kerestük meg, hogy adjanak számot a gazdálkodásukról. Akár hiszik, akár nem, a 32-ből akadt két csapat, amely megválaszolta az összes kérdésünket, egyedül ők tartották fontosnak a transzparenciát, álljon itt a nevük: a Csákvár és a Sopron. A legtöbben egyáltalán nem válaszoltak, máshonnan udvarias, kösz, de nem választ kaptuk. A legnagyobb költséggel, csaknem 4 milliárddal a Ferencváros gazdálkodhat, valamivel kevesebből a Videoton, ezek már egy európai középcsapat lehetőségeit is megközelítik.

Életünk egyik leglehetetlenebb vállalkozásába vágtunk fél éve, amikor a magyar klubfutball gazdálkodására kívántunk fényt deríteni. A 16 NB I.-es és ugyanennyi NB II.-es klubnak 13-13 kérdésből álló levelet küldtünk. Sikerként könyveljük el, hogy annak ellenére, hogy a legtöbben nem válaszoltak, a legtöbben mégis kénytelenek voltak a gazdálkodásukról legalább a honlapjukon beszámolni, hiszen a társasági adó (tao) igénybevételének ez az egyik feltétele.

A Videoton FC és az FTC gazdálkodása

A tavalyi beszámolók alapján az idei bajnok Videoton „1,7 milliárd forintos árbevétel mellett 1,4 milliárdos mérleg szerinti veszteséggel zárt, vagyis a teljes költségvetése megközelítette a tízmillió eurót, ami már az európai középmezőny felé közelít" – írja a Portfolio. Az árbevétel 20,7 százalékkal csökkent 2013-hoz képest, míg a vesztesége 73,9 százalékkal emelkedett. 

 • A Videoton főszponzora a Mol, amellyel kapcsolatban a Portfolio azt írja: felvetődött, hogy állami utasításra támogatja a fehérvári klubot, így „ez a modell már nem tekinthető piaci alapúnak”. A másik főszponzor a Strabag, mely szintén politikai okokból állhatott oda.
 • A közvetítési jogokból szűk 200 millió forint bevétele volt a klubnak.
 • A jegybevétel 37,9 millió forint volt, ami a teljes árbevétel alig két százaléka.
 • A székesfehérvári önkormányzat 120 millió forinttal támogatta a klubot.
 • Az MLSZ-től 17,7 milliós donációt kaptak.

A bajnoki ezüstérmes az FTC, illetve gazdasági társasága az FTC Labdarúgó Zrt. árbevételét tekintve az első volt 2014-ben, 1,8 milliárd forintos bevétele „71 százalékkal volt magasabb”, mint egy évvel azelőtt. Jelentősen emelkedtek a bevételei. „A társaság nyereséges volt, a mérleg szerinti eredménye 45,4 millió forintot mutatott."

 • A Portfolio szerint a Ferencvárosra „sem lehet azt mondani, hogy piaci alapon működne, hiszen csak a személyi jellegű kiadások 2,25 milliárd forintos összege meghaladta a teljes árbevételét, emellett az anyagjellegű ráfordítások is 1,4 milliárd forintra rúgtak”.
 • 2,2 milliárd forintos egyéb bevételt is elszámolt a társaság, amiből 1,1 milliárd forint tulajdonosi támogatás volt.
 • Az egyéb bevételek között szerepel 147,5 millió forintos tao sportfejlesztési támogatás és 778,7 millió forintnyi „különféle egyéb bevétel”.
 • 197,1 millióra emelkedett a jegyekből származó bevétel.
 • Szponzoroktól és reklámokból 1,2 milliárdos árbevétele volt az FTC Labdarúgó Zrt.-nek, míg a közvetítési jogokból 254,4 millióra tettek szert. A szponzorok a Fradi esetében is részben állami cégek, például a Szerencsejáték Zrt. vagy a Fővárosi Csatornázási Művek.

Vannak klubok, amelyek költségvetésük minden részletére kiterjedő dokumentumokat tettek ki a honlapjukra, a fizetésektől kezdve a jegybevételen át a szponzoroktól kapott pénzekig, de még ezután is volt olyan klub, például a diósgyőri, amely semmilyen információval nem szolgált magáról, és kérdéseink megválaszolásától is elzárkózott.

Bevételek

A magyar futballklubok bevételeinek egy része igazi bizniszből származik:

 • Megegyeznek szponzorokkal.
 • A nézők jegy- és bérletvásárlásából.
 • Az MLSZ a tévéközvetítési díjból juttat számukra.
 • És a legújabb, csak kevés klub által igényelhető pénz: közvetlen vagy közvetett költségvetési pénzből (ezt a szempontot a továbbiakban még boncolgatjuk).

A klubok előbb felsorolt bevételei arra nem lennének elegendőek, hogy magyar futballról egyáltalán érdemes legyen beszélni, elég, ha csak a Videotont említjük, amely a bevételeinek a 2 százalékát szerzi jegyeladásból, ezért a klubokba az önkormányzatok, illetve az állam – közvetlenül és közvetve – milliárdokat pumpál

 • a cégek társasági adójának átcsatornázásával,
 • közvetlen költségvetési tételként,
 • állami vállalatokon keresztül pénzzel támogatva.

A következőkben megpróbáljuk bemutatni, hogy miből élnek a futballklubok. 

MLSZ, tévéközvetítés: Az MLSZ szerződött a klubok nevében az MTVA és a Sport TV-t üzemeltető Chello Central Europe nevű céggel, 2012-ben, amellyel négy szezonra állapodtak meg. A szerződés alapján éves szinten a magyar futball kb. 3,5 milliárd forinthoz jut, ez oszlik meg az első és másodosztályú klubok között.

 

A sárga az a nagy rész, ami gyakorlatilag eltűnik a szemünk elől, az MLSZ nem adhatja ki üzleti titokra hivatkozva, hogy abból a nagy szeletből ki mennyit kap, a klubok pedig nem nagyon válaszolnak rá.

 • A szerződés szerint évente egy KSH-árindexet használva módosul az összeg, az előző évhez képest idén ez kb. 200 milliós emelkedést jelent.
 • A pénzből kb. 800 millió jut a másodosztályú kluboknak.
 • Kb. 100-150 milliót különítenek el a Magyar Kupa és a Ligakupa díjazására.
 • A többi pénz az első osztályú klubok között oszlik meg.

A felosztás szabályairól évente a szezon megkezdése előtt elnökségi határozattal döntenek. A pénz egy része egyenlő arányban, másik része pedig teljesítményhez kötötten kerül a klubokhoz:

 • úgymint eredményességi pénz, vagyis minden megszerzett pont után
 • a fiatal hazai nevelésű játékosok pályára lépésének arányában
 • a bajnokság végén pedig a dobogós csapatok különdíjban részesülnek

Esetenként, néhány alkalommal előfordult hogy egyes klubok kölcsönkérnek: az MLSZ rövid lejáratra, átmeneti likviditási zavar esetén, jellemző módon a tévés pénzek előrehozott kifizetésével oldja meg ezeket az igényeket. Egy eset kivételével ezeket a pénzeket később levonják a kluboknak járó jogdíjakból. Az egyetlen kivételt az Egri FC-nek nyújtott kisebb kölcsön jelentette, amely visszafizetését a klub felszámolása miatt nem tudták elérni.

Akik válaszoltak, de csak azt, hogy bocs, nem

Debrecen: Köszönettel vesszük érdeklődését klubunk iránt, de ezúttal eltekintünk az Ön által feltett kérdések részletes megválaszolásától. Megértését kérve további jó munkát kívánunk! Tisztelettel: Szilágyi Sándor cégvezető

Újpest: Köszönjük megkeresését és kitüntető figyelmét, azonban mivel ezen kérdésekre adott válaszok üzleti titkot képeznek, így nem áll módunkban erre vonatkozóan információt adni, írta a klub. 

Videoton: Elnézését kérem, a hétvégén külföldre kellett mennem, de hamarosan válaszolunk, legkésőbb szerdán. Köszönöm a türelmét! Üdvözlettel, Várkonyi Ádám kereskedelmi és marketing igazgató Videoton FC (nem írt aztán)

Budapest Honvéd: Megkeresését köszönjük. A levélben feltett kérdésekre klubunk nem kíván válaszolni. Gács Pál Ügyvezető igazgató

Ferencváros: Az Index hírportál nagyszabású vállalkozását örömmel fogadjuk, valóban nem készült még összetett és átlátható anyag a magyar bajnokság klubjairól. A Ferencvárosi Torna Club erejéhez, lehetőségeihez mérten igyekszik - önökhöz hasonlóan – a magyar labdarúgás ügyét előre vinni. Munkájukat maximálisan támogatjuk. A felmerült kérdésekre a legpontosabb, nyilvánosság felé közvetíthető válaszokat a Magyar Labdarúgó Szövetség adattárában, a Ferencvárosi Torna Club hivatalos kommunikációs felületén, a www.fradi.hu oldalon, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes felületén egytől egyig megtalálják. Klubunk mindent megtesz az átlátható működésért, éppen ezért a publikus adatokat minden esetben rendelkezésre bocsájtjuk az érintett szervezeteknek és ezáltal a közvéleménynek. Kizárólag az üzleti titkot képező adatok nem nyilvánosak.

Úttörő munkájukhoz ezúton is kívánunk sok sikert! Üdvözlettel: Ferencvárosi Torna Club

MTK Budapest: A megkeresését megkaptuk. A Magyar Testgyakorlók Köre sportegyesület és az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. fontosnak tartja, hogy a működésére és a gazdálkodására vonatkozó valamennyi, jogszabályokban meghatározott adatot és információt nyilvánosságra hozzon.  A klub és a gazdasági társaság a múltban is közzétette, és a jövőben közzéteszi ezeket. Megtisztelő, hogy mi is bekerültünk azon klubok sorába, amelyek pénzügyeiről további adatokat szeretnének közölni, de a felkínált lehetőséggel nem kívánunk élni. Üdvözlettel, Szegő Tibor kommunikációs igazgató

Gyirmót FC: Kérdéseire válaszolva a Gyirmót FC Kft. nevében az alábbiakról tájékoztatom. A Gyirmót FC Kft. működése során minden alkalommal és esetben betartja az MLSZ rendelkezéseit. 

Így van ez akkor is, amikor a kft. leadja az MLSZ Klublicenc adminisztrációja részére a licenc eljáráshoz szükséges valamennyi adatot, és dokumentumot. Ez idén is így történt, így valamennyi - a kft.-t érintő adat és dokumentum - az MLSZ rendelkezésére áll. Javasoljuk, hogy amennyiben szüksége van a  kért adatokra úgy szíveskedjék az MLSZ illetékeseihez fordulni annál is inkább, mivel a kért adatok nagy része – az UEFA ide vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően – titkosak, így azok kiadásáról – mind sportszervezetünk mind pedig a többi sportszervezet tekintetében – kizárólag az UEFA és/vagy az MLSZ rendelkezhet. Üdvözlettel, Margitai Zoltán Gyirmót FC Kft. cégvezető

A Portfolio kedden részletesen rávilágított, hogy a papírok és hivatalos szerződések mögött milyen, a kívülálló számára nem látható pénzmozgások történhetnek. A bizonyíték, hogy egyes klubok csak fizetésekre, munkatársak járandóságára többet fizetnek ki, mint amennyi a papíron látható bevételük. A Portfolio által két kiemelt klub a bajnokság első két helyezettje:

a Videoton FC és a Ferencváros, amelyek jelentősen túllépték a kiadásaikkal a bevételeket.

Debrecen

A DVSC Futball Szervező Zrt. 1,9 milliárdos költségvetésből gazdálkodott 2014-ben. „685,4 millió forintos árbevétel mellett még 913,2 milliós egyéb bevételt is feltüntetett, de ez sem volt elég, és 325,3 millió forintos üzemi szintű veszteséget termelt.

 • „Az új stadion egyébként Debrecenben is megdobta a jegybevételeket, hiszen a Fradihoz hasonló 192,6 millió forintos összeget tüntetett fel a társaság ezen a soron.”
 • tévés jogdíjak: 284,5 millió forint
 • reklám: 121,7 millió forint

Újpest

A Portfolio szerint az

Újpest 1885 Futball Kft. árbevétele mindössze 283,9 millió forint volt, ami a második legalacsonyabb a Nyíregyháza mögött. A klub 1,1 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséggel zárt, ami viszont a második legmagasabb a Videoton után. A személyi jellegű ráfordítások 869,5 millió forintot tettek ki a társaságnál. 

Az Újpest bevételei: 

 • jegyeladás: 35,2 millió – 7,4 millió forint bérleteladás
 • tévés jogdíjak: 149,8 millió
 • egyéb: 11,1 millió forint

Összességében a beszámolót közzétevő tizenegy gazdasági társaság közel hárommilliárd forintos veszteséggel zárta 2014-et. Hét nyereséges, a tizenegy klub 7 milliárdos árbevétel mellett 8,4 milliárd forintot költött személyi jellegű ráfordításokra.

Diósgyőr

A Diósgyőr Futball Club Kft. 581,5 millió forintos árbevétel mellett 476,3 milliós egyéb bevételt könyvelhetett el 372,2 millió forint üzemi veszteség mellett. A mérleg szerinti eredmény már 9,9 milliós nyereséget mutatott, ami a 420 millió forintos rendkívüli bevételnek volt köszönhető.

A Portfolio még megemlíti a Győri ETO gazdálkodását, amelynek tulajdonosa Quaestor-felszámolás alá, illetve előzetesbe került. 435,9 millió forintos egyéb bevétel, 462,1 milliós mérleg szerinti veszteség, ami alapján azt számolták ki, hogy 1,8 milliárd forintból gazdálkodott a klub.

A 11 válaszoló klub részletesebb bevételeiért és kiadásaiért kattintson a Portfolio oldalára.

Ketten válaszoltak

Sopron: A klub költségvetése átlagosnak mondható, összegszerűen jelentősen elmarad az NB II.-ben szereplő, feljutásért játszó klubok büdzséjétől. A Soproni Vasutas Futball Kft. kizárólag az NB II.-ben szereplő, felnőttcsapat költségeit finanszírozza, így a költségek nem oszlanak meg. Igen, részesül a közvetítési díjakból, amely eredményfüggő. A díjak összege az  MLSZ honlapján elérhető.

 • A Soproni Vasutas Futball Kft. a 2014-es üzleti év zárásáig nem részesült tao-támogatásban. Nincs ilyen, mivel nem részesül a klub tao-támogatásban.
 • A klub legnagyobb támogatói a GYSEV Zrt., a GYSEV CARGO Zrt, valamint Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata. Kisebb támogatók is vannak, ezek leggyakrabban helyi cégek, vállalkozások.
 • Nincs mezszponzor: a mezszponzoráció a reklámfelülettől függően a teljes szezonra 2 és 10 millió forint közötti összeg lehet.
 • Belépőjegyek és a klubrelikviák értékesítéséből: a klub bevétele az utolsó üzleti évben négymillió forint volt.
 • A stadion az önkormányzat tulajdona. Az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében a Soproni Vasutas Futball Kft.-nek nem kell fizetni a létesítmény használatáért az üzemeltetőnek, a város ebben a formában is támogatja a nevét viselő labdarúgóklubot.
 • A kft.-nek jelenleg a labdarúgókkal együtt negyvenegy alkalmazottja van. Huszonöt labdarúgóval áll a kft. szerződésben, minden játékosnak van játékengedélye az NB II.-re.
 • Az SVSE-GYSEV-nél a labdarúgók fizetése arányos a klub költségvetésével, ill. a meghatározott célkitűzésekkel. A tulajdonos által meghatározott cél idén egy stabil középcsapat kialakítása. A klub játékos-politikájának lényeges eleme, hogy nem igazol külföldi állampolgárságú játékost. A másik fontos elem, hogy alapvetően tehetséges, de NB I.-es rutinnal már rendelkező, ill. soproni kötődésű játékosokat  igazoljon a klub. Mindennek köszönhetően nincsenek kiugróan magas fizetések sem.
 • Hatósági eljárás a klub ellen nem indult, tao-pénzeket pedig nem használ fel a  Soproni Vasutas Futball Kft.

Aqvital FC Csákvár: Csatolva küldöm az Aqvital FC Csákvár NB II.-es labdarúgócsapat tulajdonosa, Nagy Sándor válaszait az Ön által feltett kérdésre. Válaszaink nyilvánosságra hozatalához viszont csak abban az esetben járulunk hozzá, amennyiben valamennyi(!) NB I.-es és NB II.-es futballklub ilyen irányú adatait közzéteszi. Ellenkező esetben tekintse tárgytalannak válaszunkat.

Mint három évtizede a médiában dolgozó sportújságíró, tisztában vagyok vele, milyen fals következtetések levonására alkalmas egy, egy, a szövegkörnyezetből kiemelt válaszrész. Tudom, az olvasókat érdekli ez a téma, de elsősorban a „kirakatban” lévő klubok: Ferencváros, Videoton, Puskás Akadémia, Dunaújváros, Győr vagy éppen a másodosztályból Mezőkövesd, Szolnok.

Tapasztalatból mondom, meg lennék lepve, ha nevezett klubok megadnák a válaszokat kérdéseire. Hiányukban viszont igencsak torz kép „jöhetne le” a felmérésből, s ehhez nem kívánjuk a nevünket adni.

 • A Válaszok: (ez a fentebbi feltétel elmaradása miatt nem publikus)

Korábbi cikkeink a témában:

Mi történik az NB I. egyik fordulójában?

Teljes homály, mi történik a Tao-milliárdokkal

Mi történik a harmadosztályba került klubokkal, amelyek stadionfelújításra pénzt kapnak?

A legizgalmasabb fordulókat sem nézték tömegek az NB I.-ben

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat! • Vennék
 • Hírek