Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Platini: Blatter lemondása nehéz, bátor és helyes döntés

2015.06.02. 19:49

A pénteken újraválasztott Sepp Blatter kedden rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond a FIFA-elnökségről.

Az UEFA-elnök Michel Platini már múlt szerdán megpróbálta rábírni Blattert, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől, de nem hallgatott rá a svájci sportvezető. Platini most így kommentálta a bejelentést:

Ez nehéz döntés volt, ugyanakkor bátor döntés, és a helyes döntés.

A FIFA-elnökjelöltségtől visszalépő Luis Figo szerint is nagy napja ez a FIFA-nak és a futballnak. „Már pénteken is azt mondtam, előbb-utóbb ez be fog következni. És most itt van. Most felelősnek és nyugodtnak kell maradnunk, hogy konszenzusos megoldást találjunk, hogy egy új dinamikus, átlátható, demokratikus korszakot kezdhessünk a FIFA-ban."

Az Angol Futballszövetség elnökségi tagja, Greg Dyke lelkendezett a hír hallatán. „Azt hiszem, ez csodálatos a világ futballjának. Ez valami új dolognak a kezdete. A FIFA legfelsőbb vezetésében kell változtatni, hogy megtehessük az első lépéseket az igazi reformok felé a szervezetben.".

A belga válogatott Vincent Kompany is üdvözölte a döntést, de nem teljesen elégedett: "Nem Blatteré a teljes felelősség, többeknek is követni kell őt. Átláthatóság és szavazati reform szükséges,  akkor továbbléphetünk, és visszahozhatjuk az etikát."

A Német Futballszövetség elnöke, Wolfgang Niersbach szerint Blatter lelépésen nem old meg mindent problémát, de helyesnek tartja ő is a lemondást, csak azt nem érti, miért nem óvta meg magát ettől a tragikus helyzettől Blatter.

„Bölcs döntés volt Blattertől, a nyomás már túl nagy volt rajta. Soha nem lett volna nyugalma többé, akár övé a felelősség a botrányban, akár nem" – nyilatkozta Franz Beckenbauer.

Ruud Gullit azt próbálta megfejteni, mi késztetthette lemondásra a FIFA-elnököt. „Milyen mocsok fog még előkerülni, ha Blatter újraválasztott elnökként máris lelép?"

„Minden szövetségi vezetőnek éreznie kell a bukását, amely új jön majd el, mint egy cunami. Remélem, hogy ez a nagy hullám minden korrupciót elmos a világ legnagyobb futballszervezetében. Jó hír a focinak. Most már elmondhatjuk, hogy megnyílt az út a hatékony változások előtt a világ futballjában. Az elmúlt évtizedekben a FIFA csak egy pénzcsináló gépezet volt" – írta az 1994-ben világbajnok brazil Romario.  • Vennék
  • Bankszámla