Blatter jól időzített, a nagy botrányt megúszta

2015.06.03. 08:14

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi kényszerítette Sepp Blattert négy nappal újraválasztása után, hogy lemondjon a FIFA-elnökségről, de a bejelentést akár taktikai okokból is szervezhette úgy, hogy számára minél kevésbé legyen kínos. Alig pár újságíró előtt kellett beszélnie.

Néhány nappal korábban még újságírók százai tolongtak Zürichben a FIFA-kongresszuson, és Blatter akkor is ügyesen lavírozott, mikor a FIFA-tisztségviselők letartóztatásáról szóltak a hírek, néhány eseményen meg sem jelent, nehogy kínos kérdéseket kapjon.

A lemondást is jól időzítette. A FIFA hirtelen jelentette be, hogy hat órakor sajtótájékoztatót tart, amelynek nem jelölte meg a témáját. A titokzatosságot tovább fokozta, hogy többször is halasztották, előbb fél hatra, majd háromnegyed hatra tolták a kezdési időt. Még ennek ellenére, vagy éppen ezért, ahogy az Independent újságírója is megjegyezte, a világ egyik legfontosabb szervezetének, legfontosabb bejelentésén csak úgy 15 újságíró volt jelen.

A BBC újságírója, Richard Conway is megemlítette twitterén, hogy a FIFA munkatársaitól tudta meg, hogy egy órájuk volt csak a felkészülésre és a meghívók kiküldésére, amikor a terembe érkezett, még a technika sem működött rendesen.

Nem tudni, hogy Blatter élt a sportvezetők körében is ismert trükkel, hogy ha valami kínos dologról kell beszámolni, akkor lehetőleg olyan lehetetlen időpontban kell tartani a sajtótájékoztatót, hogy az újságíróknak eszükbe se legyen elmenni rá, vagy egyszerűen csak kedd délutánra ismerte fel, hogy lehetetlen helyzetbe került.  • Hírek
  • Bankszámla