Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A 86. percig bírta a magyar U20-as csapat a brazilok ellen

GettyImages-475810704
2015.06.04. 11:09
A magyar U20-as futballválogatott a második mérkőzésén Mervó góljával már az elején vezetést szerzett, de aztán Tamás Krisztiánt kiállították a 16. percben, és minden megváltozott. A brazilok így is csak egy 11-essel nyertek 2-1-re. Még nem ment el a továbbjutás a világbajnokságon.

A magyar U20-as válogatottra a világbajnokság legnehezebb meccse várt csütörtök reggel, miután Észak-Koreát 5-1-re ütötte ki: a csoport esélyese, Brazília volt az ellenfél. 

A mieink ettől még nem ijedtek meg a braziloktól, ugyanúgy igyekeztek az ellenfél térfelén letámadni, ahogy az első meccsen. Aztán a nyolcadik percben egy egészen valószerűtlen góllal vezetést szerzett a magyar válogatott.

Az előrevágott labda átpattant az egyik brazil védőn a tizenhatos szélén, ott volt Mervó, aki egyből kapura is küldte a labdát. Éles szög volt, nem is volt különösen erős a lövés, de a brazil kapust annyira váratlanul érte, hogy a kapuba ütötte, és a bíró szerint már csak a gólvonal mögül tudta kipiszkálni. A brazilok vitatták, gólvonal-technológia viszont nem volt, hogy perdöntő bizonyítékkal szolgáljon. 

Mervó a negyedik gólját szerezte a világbajnokságon, és vezettünk a brazilok ellen. A vezető gól után is maradt az agresszív játék a mieink részéről, de kezdtek éledezni a brazilok, igaz, csak távoli lövésekig jutottak. A magyar csapat válaszként majdnem megszerezte a második gólját. Az Atlantában futballozó Forgács került helyzetbe, teljesen üresen maradt a tizenhatoson belül, a rövid felsőt vette célba, de a lécet találta el.

Jól játszottunk, de aztán Tamás Krisztián hibája miatt emberhátrányba kerültünk. A Sparta Praha védője a 12. percben azért kapott sárgát, mert sípszó után elrúgta a labdát, négy perccel később pedig rácsúszott az egyik brazilra, megkapta a második sárgáját. Ritka nagy hülyeség volt egy sárga lappal így belépni, ráadásul a középpályán, innentől kezdve iszonyú nehéz meccs várt a magyarokra.

A brazilok el is kezdtek keményen nyomni, azonban továbbra sem jutottak többre a távoli lövéseknél, és időnként azok is egészen katasztrofálisak voltak.

Szervezetten, két vonalban védekezett a magyar csapat, és igyekeztünk kihasználni az összes adódó lehetőséget, Kalmár például a saját térfélről próbálta átemelni a brazil kapus fölött a labdát, mellé ment. 

A brazil kapus bizonytalanságai folytatódtak: egy rövidre tekert magyar szabadrúgást előbb megfogott, aztán a kezei közül szögletre pördült a labda. A 39. percben ismét egy pontrúgásból voltunk veszélyesek: egy szöglet után Mervó a rövidbe csúsztatott, Jean bravúrral tolta ki a labdát a rövid sarokból. 

A szünetig sikerült kihúzni kapott gól nélkül, különösebben nem is lehetett érezni, hogy a brazilok emberelőnyben játszanának, leginkább csak az utolsó percekben volt nagy nyomás alatt a magyar csapat, de lehetett sejteni: embertelen meló vár a csapatra a folytatásban.  

A második félidőre kettőt cserélt a brazil válogatott, és nem is bírtuk sokáig. Már a 49. percben is bravúrral védett Székely, az ezt követő szögletből pedig meglett Brazília egyenlítő gólja: Danilo teljesen üresen maradt az ötösön, és a léc alá fejelte a labdát.

Pár perccel később jöhetett volna a válasz, Kulcsár fejelt kapufára, de les miatt akkor sem lett volna érvényes, ha bemegy a labda. 

Ezután jött ugyanaz, mint Tamás kiállítása után: a magyar védelem jól zárt, úgyhogy a brazilok távoli lövésekkel próbálkoztak, de ha el is találták a kaput, akkor Székely rendre a helyén volt és védett. A nyomás viszont egyre nagyobb volt, a hatvanadik perc után már a félpályán is alig tudtunk átjönni; érezte Bernd Storck is, hogy változtatni kell, kettőt cserélt. Lejött Mervó és Kulcsár, helyettük a ferencvárosi Nagy Dominik és az MTK-s Talabér Attila érkezett. 

Kezdett fáradni hátul a magyar csapat, Lenzsér például felszabadítás helyett majdnem gólpasszt adott, de ezt is megúsztuk. Storck a 73. percben ellőtte a harmadik cseréjét is, az első meccs egyik legjobbját, Zsótér Donátot küldte pályára. 

Semmi ötlet nem volt a brazilok támadójátékában, hiába voltak fölényben, a végén azonban csak összejött nekik a gól, tizenegyesből. Gabriel Jesus addig cselezgetett a magyar védők között, amíg ütközött a kapusunkkal, Székellyel, akinek a lába hozzáért a brazil játékos combjához, a szaúdi bíró rögtön befújta a büntetőt.  Pereira lőtte a büntetőt, Székely jó irányba ugrott, de nem tudott védeni, és a brazilok ezzel meg is nyerték a meccset 2-1-re. 

Hatalmasat dolgozott a magyar csapat, hiszen a 16. perctől kezdve emberhátrányban játszott, és szervezett, higgadt védekezéssel állta a brazilok rohamait. 

A csoport másik meccsén Nigéria 4-0-ra verte Észak-Koreát, az utolsó mérkőzésen az afrikaiakkal találkozunk. Ha úgy játszik a csapat, ahogy az utóbbi két mérkőzésen, akkor egyáltalán nem elképzelhetetlen a pontszerzés, és a gólarányunk is rendben van. Ha sikerül megverni Nigériát, akkor nincs kérdés, második helyen megy tovább a válogatott, de egy döntetlen is elég lehet, mivel a hat csoportból a négy legjobb harmadik is továbbmegy. Elvileg még három ponttal is lehetséges a a továbbjutás, de ez már nagyban függ a többi csoporttól is. 

Brazília–Magyarország 2-1 (1-0)

New Plymouth, 4000 néző, v.: al-Mirdaszi (szaúd-arábiai)

gólszerzők: Danilo (50.), Pereira (85.), illetve Mervó (8.)

kiállítva: Tamás (16.)

sárga lap: Marlon (2.), Gabriel (92.), illetve Osváth (6.), Tamás (12., 16.)

Brazília:

Jean – Jorge, Lucao, Marlon (Jaja, a szünetben), Joao Pedro – Alef, Danilo – Marcos Guilherme (Andreas Pereira, a szünetben) , Boschilia (Leo Pereira, 88.), Gabriel – Judivan

Magyarország:

Székely György – Osváth Attila, Kecskés Ákos, Lenzsér Bence, Tamás Krisztián – Vida Máté, Nagy Ádám – Kalmár Zsolt (Nagy Dominik, 65.), Forgács Dávid, Sallai Roland (Zsótér Donát, 75.) – Mervó Bence (Talabér Attila, 66.)