Gerzson
-3 °C
2 °C
Tóth Ivett
péntek 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Marta lett a női futball Kloséja

2015.06.10. 10:50

A brazil Marta lett szerdán a női futballvilágbajnokságok legeredményesebb játékosa, mivel megszerezte pályafutása 15. vb-gólját. A dél-amerikai csapat 2-0-ra nyert a Koreai Köztársaság csapata ellen, a 29 éves Marta a brazilok második gólját lőtte 11-esből, ezzel megelőzte az örökranglistán a már visszavonult német Birgit Prinzet. A brazilok első gólját Formiga szerezte, aki viszont 37 évesen a női vb-k legidősebb gólszerzője lett.

Marta hazájában a Vasco da Gama és a Santa Cruz játékosa volt, majd négy évig Svédországban futballozott, 2009 és 2011 között az Egyesült Államokban, után ismét Európában szerepelt.

Női futballistaként szinte mindent megnyert, amit meglehetett. Az öt női Aranylabdája mellett volt európai és dél-amerikai kupagyőztes, amerikai, svéd bajnok, világbajnoki aranylabdás, és aranycipős is, olimpiai ezüstérmes. A válogatottként 92 meccsen 80 találata van, ilyen haténkonysággal a férfiaknál is a legjobb lehetne.

Egyetlen érem hiányzik még a kollekcióból, az pedig a vb-arany. Brazília még sosem tudott nyerni, 1999-ben egy bronz, 2007-ben egy ezüstöt nyert. Marta éppen ez utóbbi tornán szerepelt először vb-n, de a döntőben a németek - éppen a már említett Birgit Prinz góljával - 2-0-ra nyertek.

A kanadai tornán ez a siker volt a brazilok bemutatkozó meccse, a csoportban még Costa Rica és Spanyolország szerepel. A világbajnokság július 5-ig tart.