Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Februárig is kihúzhatja Blatter a FIFA élén

2015.06.11. 20:22

Idén december és jövő február között kerül sor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökválasztására.

    A FIFA csütörtöki közleménye arra is kitér, hogy a végrehajtó bizottság július 20-án, Zürichben dönt a konkrét időpontról, írta az MTI.
    A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-i szavazáson újraválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott a posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.
    A 79 éves svájci sportvezető a zürichi tisztújító kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány következményeként mondott le az elnöki tisztségről. A nyitónapot megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával.

Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Volt, aki még a földrengés utáni segélyekből is lopott.

A nyomozás ott tart, hogy Blatter irodáinak számítógépeit foglalták le.

Az Európai Parlament csütörtökön arra szólította fel a FIFA-t, hogy a botrány miatt azonnal váltsa le Blattert. Az állásfoglalás - amelyet mind a hét frakció elfogadott és nagy többséggel megszavazott - tartalmazza azt a javaslatot, hogy a rendkívüli közgyűlésig, az új elnök megválasztásáig átmeneti vezető kerüljön a szervezet élére. Az EP szerint a FIFA hitelessége az azonnali váltástól függ.