Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lefoglalták Blatter irodájának számítógépeit

2015.06.11. 08:20

Elektronikus adatok lefoglalásával folytatta nyomozását a svájci főügyészség, amely szerdán a FIFA zürichi központjából vitt el számítógépeket, így az elnök Sepp Blatter, a főtitkár Jerome Valcke és a gazdasági vezető Markus Kattner irodáiból is. Az akciót maga a FIFA is elismerte a BBC munkatársának, azt viszont tagadták, hogy razziáról lenne szó, ők ugyanis a nyomozással teljesen együttműködve, önként adták át a kívánt adatokat.

A svájci ügyészség, ami az FBI-jal közösen a FIFA-elnökválasztás előtt kezdett komoly akcióba, a 2018-as katari és a 2022-es oroszországi világbajnokságok pályázati adatait gyűjtötte be szerdán, de a BBC úgy tudja, hogy ezzel egy időben büntetőeljárást is indítottak egyelőre ismeretlen személyek ellen.

Szerdán több fejlemény is volt a május 27-én kirobban botrányban, a FIFA például felfüggesztette a 2026-os vb pályázati folyamatát, amit csak akkor folytatnak, ha a két következő világbajnokság kapcsán indított korrupciós vizsgálatok lezárulnak.

A szövetség főtitkára, Jerome Valcke szintén szerdán ismerte el először hivatalosan, hogy valóban ő adott felhatalmazást arra a 10 millió dolláros utalásra, aminek keretében a CONCACAF komoly támogatást kapott a dél-afrikai kormánytól a 2010-es világbajnokság előtt. Ez némiképp ellentmond a FIFA június 2-i közleményének, melyben az állt, hogy sem a főtitkár, sem más magas rangú FIFA-vezető nem köthető sem az utaláshoz, sem annak jóváhagyásához vagy előkészítéséhez. Valcke az orosz sportminiszterrel közös sajtótájékoztatóján beszélt erről, de továbbra is fenntartja, hogy semmi rosszat nem tett.

Közben pedig a korábbi brazil válogatott Zico is bejelentette, hogy indulna a következő elnökválasztáson.

A FIFA-botránnyal kapcsolatos cikkeinket itt találja. --->

Azonnali távozást követel az EP

Átmeneti elnök kivenezését kérte csütörtökön az Európai Parlament a FIFA-tól, amely szerint a szervezettel kapcsolatban felmerült korrupciós gyanú komoly kárt okoz a labdarúgásnak. Ezért Sepp Blatter azonnali távozását sürgetik, valamint azt, hogy a decemberi elnökválasztásra már „átlátható, kiegyensúlyozott és demokratikus döntéshozatali eljárást kellene alkalmaznia” a FIFA-nak.