Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megkísérti-e a neymartalan Brazíliát az 1-7?

2015.06.24. 10:51

Brazília egy éve már volt ilyen helyzetben. Nagy tornán, Neymar nélkül az egyenes kieséses szakaszban: a hazai rendezésű 2014-es világbajnokság negyeddöntőjében a sztár csigolyája eltört egy kemény belépő után, kidőlt a világbajnokságról. A folytatás tragikus volt, de nem csak Neymar hiánya miatt: 1-7 a németek ellen az elődöntőben, 0-3 a hollandok elleni bronzmeccsen.

Most a Copa América negyeddöntőjének mennek neki az eltiltott Neymar nélkül, az ellenfél az eddig veretlen Paraguay lesz, és az utóbbi mérkőzéseken bebizonyosodott, a brazil válogatott Neymar-függősége alig csökkent. És ha ez így marad, az hosszú távon nagyon nem lesz jó 

A forgatókönyv abban is emlékeztetett a tavalyira, hogy a világbajnokság előtti időszakhoz hasonlóan most is sorra hozták a barátságos meccseket, bár gálázás azért nem volt a dél-amerikai torna előtt. Aztán jött a Copa América: 

  • A Peru ellen 2-1-re megnyert csoportmeccsen Neymar a brazilok legjobbja volt, gólt fejelt, és a 91. percben is ő mentette meg a csapatot egy világklasszis gólpasszal 
  • Kolumbia ellen nem ment neki a játék, aprították rendesen a kolumbiaiak, a végén elege lett megrúgta a labdával ellenfelét, majd a bírót leanyázta, 4 meccsre eltiltották. Megint bebizonyosodott, ha Neymarnak nem megy, a csapatnak se, 1-0-s vereség
  • Venezuela elleni meccset azért sikerült hozni Neymar nélkül is 2-1-re, ha kikaptak volna, akkor a tornának is lőnek. 

A brazil válogatott örökranglistáján a huszonhárom éves Neymar az ötödik legeredményesebb játékos: 64 válogatott meccsén 44 gólt rúgott. Dunga őt rakta meg csapatkapitánynak, a Copa Américán elhangzott nyilatkozatok alapján a társak is tisztelik, függenek tőle, neki pedig el kell viselnie az óriási nyomást, valószínűleg emiatt borult el az agya a Kolumbia elleni meccs végén is. De a legtöbben színvonalban nem tudnak felnőni hozzá csapatában. 

Lehetne párhuzamot vonni, korábbi világbajnokságokkal és sztárokkal, de az 1994-ben világbajnok, 1998-ban Franciaországban világbajnoki döntős és 2002-ben ismét világbajnok csapat is világklasszisokkal volt tele. Míg a mostaniban Neymar mellett maximum Thiago Silvát lehetne annak nevezni, David Luiz a tavalyi világbajnokság óta keresi önmagát. 

1994-ben Romario mellett ott volt Bebeto, egy masszív középpálya Dungával és Mauro Silvával, hátul a Aldair. A 2002-es világbajnok csapat sztárjainak névsora: Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo, a védelemben Cafu, Roberto Carlos. 

És akkor nézzük meg a 2015-ös brazil válogatottat, és ugyanarra jutunk, mint a tavalyi 1-7 után. Sem a 31 éves Tardelli, sem a Hoffenheimből a Liverpoolba igazolt Firminho, valamint Everton Ribeiro és a vb-n már leszerepelt Fred sem olyan szintű játékos, aki egy brazil válogatott húzóembere tudna lenni. Elég sokat elmond az is, hogy Neymar eltiltása után Venezuela ellen Dunga kénytelen volt az okkal elfeledett, 30 éves Robinhót a brazil válogatott kezdőcsapatába rakni egy nagy nemzetközi tornán, hogy működjön valahogy a támadójáték. 

A meccsen legtöbbször pontrúgásokból voltak veszélyesek, a kapu előtt időnként kritikátlanul próbáltak befejezni a támadásokat. Ebben is kísért a tavalyi világbajnokság, amikor volt olyan időszak az egyenes kieséses időszakban, hogy 210 percen át nem rúgtak akciógólt, csak szögletekből és szabadrúgásból voltak eredményesek. 

De azért voltak biztató dolgok is. Egyrészt sikerült venni venni az akadályt azzal a teherrel, hogy tudták, nincsen Neymar, ez is valami. A chelsea-s Willian felpörgette a játékot, a széleket is sokkal jobban megjátszották, Neymar hiányában nem középen próbáltak keresztülnyomni a labdát. A passzjáték most volt a legösszeszedettebb, és úgy néz ki, hogy a védelem is összekapta magát az első meccsen látott bizonytalanságok óta. De az ellenfél azért mégis csak egy Venezuela volt. 

A veretlen Paraguay elleni szombati negyeddöntő jó teszt lesz a brazil válogatottnak, hogy mire képesek igazán éles helyzetben Neymar nélkül. Aztán ha sikerült továbbmenni, és az argentinok is verik Kolumbiát a negyeddöntőjükben, akkor egymás ellen játszanak majd rangadót a négyben.