Valér
2 °C
8 °C

Szétkapták a Győrt, Ajax-nevelés és szlovák válogatott az NB I.-ben

2015.07.04. 09:17

Két hét múlva kezdődik a magyar futballbajnokság 2015–2016-os idénye. 14 nappal a rajt előtt körbejárjuk, mire számíthatnak a drukkerek.

Az elit

Az elmúlt szezon

Öt csapatnak az MLSZ nem adott licencet erre az idényre, a létszámot 12 főre csökkentették, megváltozott a bajnoki kiírás is ennek megfelelően. Miközben stadionok épülnek szerte az országban, a nézőszám annyira leesett, hogy a szurkolókat a kártya opcionális bevezetésével próbálják visszacsalogatni a lelátóra, de ehhez minőségi futball is kellene. 

A bajnoki címvédő Videoton és a legutóbbi ezüstérmes Ferencváros párharca döntheti el a következő bajnoki arany sorsát. A bajnokcsapat edzője és több kulcsjátékosa is távozott azonban, míg a Ferencváros már összeállt az idényben, így most előrébb jár csapatépítésben. A nyári átigazolások során a Videoton jól erősített, és ugyan érzékenyen érintheti a gólkirály Nikolics Nemanja, és a nagyszerű spanyol kapus, Juan Calatayud távozása, de egy komplett győri válogatott sor érkezett: Koltai, Lang és Pátkai személyében.

A Videoton három nemzetközi felkészülési meccsen van túl, amelyből kettőt megnyert. Vasárnap a Szuperkupában a Ferencváros lesz az ellenfele, kérdés mennyire kell majd komolyan venni azt a meccset.

Az FTC éppen csak hazaért Hollandiából, a Go Ahead elleni kupameccsről (1-1), hogy aztán jövő héten a visszavágót játssza. A Videoton július 14-én mutatkozik majd be a BL-ben.

Az FTC egészen másképp vág neki az idénynek, mint egy évvel ezelőtt. Tavaly nyáron egy komplett csapatra való futballista érkezett, és a máltai Sliema elleni EL-meccsen lehetett érezni, nagyon nincsenek rendben a dolgok.

Nagy menet

Az FTC az utolsó 40 tétmeccséből csak a május végi, Honvéd elleni (gyakorlatilag tétnélküli) Ligakupa-meccset bukta el és 29-et megnyert, 10-szer döntetlent játszott.

De Thomas Doll nagyszerű szakember, a bajnokság első harmadának végére összerakta a csapatot, amelyet aztán október 4-e óta senki nem volt képes legyőzni a bajnokságban. Most gyakorlatilag ugyanezzel a kerettel vág neki az idénynek. 

Igaz, tizenegy távozó van, de ezek egyike sem volt alapember. Hazaigazolt a válogatottba is visszatérő Leandro, végleg megszerezték a magyar NB I. egyik legjobb védőkjét, Cristian Ramírezt, valamint ingyen Stanislav Sestákot, az 58-szoros szlovák válogatottat, aki néhány hét múlva már teljesértékű munkát végezhet. A folytonosság tehát megmaradt a csapatnál, és ha a győzelmi sorozat is folytonos marad, akkor teljesülhet a klub célja, a bajnoki cím.

A dobogóért harcolók

Az előzetes várakozások szerint valahol itt lehet meghúzni az első vonalat, és e két csapat  után jönnek azok, akik a dobogóért harcolhatnak, de csak halvány különbség van azok között, akik majd a kiesés ellen küzdenek.

 • Mégis inkább a felső házhoz tartozhat a Debrecen, az MTK, a Diósgyőr, Paks és az Újpest. A 2010 óta háromszor is bajnok DVSC az elmúlt idényt már az elején elrontotta. Szabadon igazolható (Balogh János, Horváth Zsolt, Radosevics, Szilvási) futballistákat szerződtetett, de a tavalyi kerete sem volt már elég ütős, hogy a legjobbakat megszorítsa. Július első napján érkezett a korábbi holland utánpótlás válogatott, Geoffrey Castillion, aki az Ajax akadémiáján nevelkedett, Nijmegenben, Kolozsváron és az MLS-ben, a New Englandben is futballozott. 
 • A felkészülést két vereséggel, közte az FTC-ellenivel kezdte.
 • Diósgyőrben Lipták és a fiatal tehetség, Kitl Miklós jött, de inkább többen mentek.
 • Két nemzetközi meccsen vannak túl, a Rimaszombat és az Admira ellen is döntetlen volt a vége, a kispadon a Kecskemétről szerződtetett Bekő Balázzsal várják a Vasas elleni rajtot.
 • A két fővárosi csapat viszont eddig nagyszerűen erősített. Bár az Újpest a legjobbját, Aszmir Szuljicsot könnyen lehet, hogy elveszíti, de jött Kálnoki Kis az MTK-ból, Windecker a Győrből, az AC Milantól hazatérő Filkor Attila, valamint chelsea-s Eden Hazard kisöccse.
 • Az MTK Marek Strestiket szerezte meg a széteső Győrből, a legjobb pécsi, Szatmári Lóránd is a kék-fehérekhez igazolt. Az MTK-nál az 1996 óta - kisebb megszakításokkal - dolgozó Garami József helyét László Csaba veszi át, amivel a szakmai nívó továbbra is garantált lehet a Hungária körúton.
 • Az évek óta megbízhatóan felsőházas Paks ezen a nyáron sem dobott nagyot a piacon. A Ferencvároshoz távozó Haraszti, és a Pécstől érkező Fröhlich, valamint a Puskást otthagyó Szakály Dénes az összes mozgás eddig a keretben. A tavalyi ötödik hely után most valami hasonló egyáltalán nem tűnik vállalhatatlan feladatnak.

Így vadászták le a licenc nélküli klubokat


 • Győri ETO – 9
 • Kecskeméti TE – 4
 • Nyíregyháza – 4
 • Pécsi MFC – 3
 • Lombard Pápa – 0

A csapatok neve utáni szám a más NB I.-es klubokba igazoltak száma. Csak az FTC nem igazolt a licencüket vesztett csapatoktól. Haladás a a Fraditól szerződtette Predrag Bosnjakot, de ő legutóbb Nyíregyházán futballozott.

Az alsó ház

Az esélylatolgatások alapján a Honvéd, a Puskás, a Haladás, valamint a két újonc, a Békéscsaba és a Vasas alkothatja majd az alsóházat, azaz a kiesés elleni küzdők táborát.

 • A Puskás már most azzal próbál előre menekülni, hogy alaposan bevásárolt. A kizárt, volt NB I.-es csapatokból öten (Dinjar, Fodor, Pauljevics, Pekár, Pogacsics) érkeztek. A Videotontól két kölcsönjátékos, közte az U20-as vb-n szerepelt Zsótér is a keretet erősíti.
 • A Honvédnál megszabadultak a télen vásárolt, értéktelen légióskontingenstől, érkezett a győri Kamber és a kecskeméti Lovric. A kispestiek évek óta képtelen előre lépni, és ennek egyik oka lehet a mérhetetlen mennyiségű külföldi futballista áramlása, miközben az ország egyik legjobb akadémiája a Honvédé.

Ha továbbra sem építkeznek, hanem csak évről-évre menekűlnek, abból előbb-utóbb komoly baj lehet, főleg ebben a szűk élvonalban.

 • Ahogy Szombathelyen is hasonló, de más problémákból fakadó lehet a baj. A Haladás eddig a fradista Bosnjakot hozta vissza, és a rutinos, talán még egy évig védő Király Gábort szerződtette. Ez kevésnek tűnik Szombathelyen, mutatta ezt az orosz Terrek Groznij elleni felkészülési meccs is, amelyet 7-0-ra bukott el a csapat.
 • Az újonc Vasas és Békéscsaba egyértelmű célja a megkapaszkodás a legjobbak között. Mindkét csapat kerete még bőven változhat a kezdésig, főleg az erősebb klubok kereten felüli játékosai jöhetnek még kölcsönbe.

NB I., 1. forduló, június 18-19.


 • Diósgyőri VTK–Vasas
 • Haladás–Ferencváros
 • Honvéd–Videoton
 • Puksás FC–MTK
 • Békéscsaba–Debrecen
 • Újpest FC–Paksi SE

A nyitányig még két hét van hátra, de a felkészülésben már alaposan benne vannak a csapatok.

A Ferencváros, az MTK és a Debrecen már ezen a héten megkezdte az európai kupaszereplést, a Videotonra két múlva vár az első csata.

Ismerve a klubok pénzügyi helyzetét, eget rengető átigazolásra már nem lehet számítani, így könnyen lehet, hogy két hét múlva is ugyanilyen érvényesek lesznek ezek a megállapítások. Így már csak a remény marad, hogy tényleg előrébb lép a magyar foci.

   Játékosok száma Átlagéletkor Idegenlégiósok Csapat értéke* ClubIndex** ECA Ranking***
Videoton FC 24 26,2 10 11,25 Mio. € 199 201
Ferencvárosi TC 27 25,1 7 9,85 Mio. € 235 334
Debreceni VSC 32 27,1 8 9,20 Mio. € 246 206
Újpest FC 26 24,8 9 7,55 Mio. € 354 350
MTK Budapest 31 24,5 7 6,25 Mio. € 342 378
Puskás Akadémia FC 28 24,4 5 5,93 Mio. € 509
Diósgyőri VTK 28 24,0 6 5,90 Mio. € 350 334
Budapest Honvéd FC 28 24,0 9 5,18 Mio. € 436 334
Szombathelyi Haladás 30 25,8 3 5,10 Mio. € 446 350
Vasas Budapest 36 25,5 2 4,40 Mio. €
Paksi FC 29 26,3 1 4,20 Mio. € 351 334
Békéscsaba 1912 Elöre SE 26 25,3 2 2,35 Mio. €

*A csapat értéke a transfermarkt.de és a július 2-i állapot szerint

**ClubIndex (Európa összes élvonalbeli csapatát rangsorló lista, a bajnoki eredmények, a hazai és a nemzetközi kupaeredmények alapján).

***ECA Ranking: Az európa klubok szövetségének rangsora a nemzetközi kupaeredmények alapján.