Boglárka
19 °C
35 °C

Arcon kenték Blattert egy marék pénzzel

2015.07.20. 15:57

Várható volt, hogy nem zajlik majd rendben a FIFA-elnök Sepp Blatter hétfői sajtótájékoztatója, de inkább a korrupciós botrány miatti kínos kérdésekre, semmint tüntetőkre lehetett számítani a zürichi központban.

A 79 éves svájci épp belekezdett volna a sajtótájékoztatóba, amikor a Lee Nelson álnéven fellépő humorista, Simon Brodkin lépett oda hozzá két hatalmas köteg – mint később kiderült, hamis – bankjeggyel, amit előbb átadott volna az elnöknek, majd amikor a biztonsági személyzet közbelépett, az egyik marékkal Blatterre dobta a pénzt. Brodkint, aki Észak-Korea delegáltjaként nevezte meg magát az akció közben, őrizetbe vették a svájci hatóságok.

Eközben a FIFA-elnök csak azt kérdezgette, hogy hol vannak a biztonságáért felelős emberek, majd kivonult a teremből, amíg fel nem takarították a hamis pénzt a médiaközpontban.

Amikor visszatért, azzal köszöntötte az újságírókat, hogy bár május végén cunami csapott le a FIFA-ra, őt nem sodorta el, még mindig itt van, majd hivatalosan is bejelentette, amit korábban már közölt a korrupcióbotrányba került FIFA: február 26-án lesz a szervezet rendkívüli kongresszusa, amelyen megválasztják az új elnököt, ő pedig a hobbijának, az újságírásnak él majd a továbbiakban egy rádiónál.

Utána rátért a FIFA tervezett reformjaira is, melyek keretében nyilvánosságra hoznák a FIFA-vezetők fizetését, de amikor megkérdezték, hogy ő mennyit keres, nem volt hajlandó válaszolni.