Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Dárdai 10 év múlva 10 évig lehet kapitány

2015.07.21. 13:04

Kedd délelőtt bemutatta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az új szövetségi kapitányt, a német Bernd Storckot.

A szakember Dárdai ajánlására került az MLSZ sportigazgatói posztjára mág március elején, elsősorban a feladata az utánpótlás rendbe tétele lett volna, a játékosképzés felépítése, futballfilozófia megteremtése.

Storckot nem kellett győzködni a kapitányi poszt elvállalásával, és a nézeteik igen közel állnak egymáshoz Dárdaiéval. Elsősorban amiatt, mert Dárdai Berlinbe érkezésekor sokat tanult az akkor másodedző Storcktól. A klub legsikeresebb időszakában a BL-szerepléskor volt Jürgen Röber segítője.

Király Gábor, a csapat akkori másik magyarja például azt is elismerte, Storcktól tanulta meg, mennyire fontos a futás, ő tanította meg rá. Az új kapitány a kapussal már fel is vette a kapcsolatot, és Dzsudzsák Balázzsal is beszélt már.

Storck megnyugtatott mindenkit, tudja, mennyire fontos a román meccs a magyaroknak, a szurkolóknak, de arra is rámutatott, a játékosok még nála is jobban tudják.

Sokszor megemlítette, hogy lépésről lépésre szeretne haladni, ugyanazt szeretné megvalósítani, amit az elődje. Vági Márton főtitkár arra is emlékeztetett, hogy Storck képes életben tartani azt, ami Dárdai védjegye volt, a német precizitást és a magyar szívet.

Ezenkívül kiderült még, hogy

 • Dárdai mindent beleadott a tárgyalásoknál, szerette volna a két feladatot együtt végigvinni, de ezt nem hagyta a Hertha
 • A MLSZ meggyőződése volt, hogy a négy meccsre itt marad Dárdai
 • Az MLSZ szerette volna főállású kapitánynak megnyerni Dárdait még tavaly szeptemberben, de erre nem érezte magát késznek, és mert Dárdai a jövőjét Berlinben képzelte el
 • A pénzkérdésig el sem jutottak régebben, mert Dárdai a jövőjét Berlinben és a Bundesligában képzelte el
 • Az MLSZ bízik abban, hogy tíz év múlva tíz éven át Dárdai lesz a kapitány, hiszen akkor is még csak 49 éves lesz. És mert addigra olyan generáció nevelődik Storck segítségével és a filozófia átvételével, ami alkalmas a nagy feladatokra is
 • Ha Storck sikerrel teljesíti a 4 meccses megbízatást, utána visszatérnek arra, hogy maradhat-e kapitány. A sportigazgatói szerződése 2018-ig érvényes

Storck egyébként arra kitérő választ adott, hogy a második helyre vagy a harmadik hely megtartására lát-e nagyobb esélyt, mert fokozatosan szeretne haladni. Azt ellenben hangsúlyozta, hogy jó az esély az Eb-részvételre. Pozitív szemlélet szeretne ugyanakkor mindenki részéről.

Erre szükség is lesz, mert Pisont István pár napja keményen betámadta.

Storck szerintem tegye össze a két kezét, és adjon hálát, hogy kimehetett a vébére. Jogosulatlanul járt Új-Zélandon, hiszen semmit nem tett azért, hogy a válogatott eljusson oda. Sőt, csak felforgatta a csapatot. 

"Kicserélte a keretet olyanokra, akiknek szintén nem volt köze a szereplés kiharcolásához, és azzal gyerekek álmát döntötte romba. Minket ilyen eredményekért már rég lapátra tettek volna, miközben ő építheti tovább a karrierjét. Milyen dolog ez? Hogyan nyelheti le a magyar szakma?" - folytatta Pisont.

Amíg ez a korosztály U19-es volt, akkor Pisont volt  amásodedző, és ugyancsak egy győzelmet tudott felmutatni az Eb-n - Izraelt verték -, igaz lényegesen több ideje volt a közös munkára, mint Storcknak.

Az új kapitány arról értekezett még, hogy a legfontosabb: a kerettagok megértsék, mit szeretne megvalósítani a pályán, és a szakmai nyelv fontosabb, mint hogy magyarul tudjon.

A szakmai stáb összetételéről annyit mondott, hogy velük képzeli el a jövőt, és legfeljebb bővít rajta. Szabics Imre marad tehát a segítő, és Nyilasi Tibor is benne lesz. Az ő szerepe azért is fontos lehet, mert a Pisont-féléket el tudja csitítani a hazai tekintélyével. Mivel Nyilasinak nincs licence, ezért át sem vehette volna a csapatot.

Storck úgy gondolja, hogy a csapat stílusa megvan, gyökeresen egyébként sem szeretne semmit felforgatni.

 • A csoport állása: 1. Románia 14 pont, 2. Észak-Írország 13, 3. Magyarország 11, 4. Feröer 6, 5. Finnország 4, 6. Görögország 2.
 • 7. forduló, szeptember 4.: MAGYARORSZÁG-Románia, Feröer-szigetek - Észak-Írország, Görögország-Finnország 20.45
 • 8. forduló, szeptember 7.: Észak-Írország - MAGYARORSZÁG, Finnország - Feröer-szigetek, Románia-Görögország 20.45 
 • 9. forduló, október 8.:  MAGYARORSZÁG - Feröer-szigetek 20.45, Észak-Írország - Görögország, Románia-Finnország 20.45 
 • 10. forduló, október 11.: Görögország-MAGYARORSZÁG, Feröer-szigetek - Románia, Finnország - Észak-Írország 18.00