Eleonóra
-1 °C
2 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Dárdai személyisége nélkül menni fog-e?

2015.07.21. 18:34
Amire számítani lehetett, ha kicsit később is, bekövetkezett, a Hertha nem engedte a kettős szerepvállalást. Dárdai kisugárzását is át kellene adnia az utódnak, Bernd Storcknak a csapat felé. Talán ez lesz a legnehezebb, de a szervezettségre számíthat.

A 39 éves Dárdai Pál az öt tétmeccsen elért 11 ponttal búcsúzott a magyar válogatottól, és a nem lankadó reménnyel, hogy egyszer majd hazajön, és akkor majd varázsütésre megint minden szép lesz. Ezzel a pár hónapos szerepvállalással jó hosszú időre meghatározza majd a szurkolók lelki világát, talán még szakmai vitákat is gerjeszt, miért sikerülhetett neki vereség nélkül lehozni a bukaresti meccset, és másoknak miért nem.

Dárdainak van egy sokkal kevésbé látványos szerepvállalása: ő ajánlotta az akadémiákat átvilágító belga Double Passt, és az összes berlini észrevételét beletette egy szakmai programba, amit az utánpótlásnál végre kellene hajtani, és akkor nem átmeneti és látszatfellángolások lehetnének, hanem valós és tartós fejlődés. De ez már olyan messze vezet, hogy talán nem is tíz évről beszélünk, így maradjunk az elmúlt pár hónapnál.

 
El kell fogadnunk: Dárdai Bundesliga-edző akart lenni.

Ettől még akarja a Himnuszt hallani, de az a racionalitás, hogy Berlinben vállal munkát, mert a gyerekei még jó ideig Berlinben élnek, és rájuk is tekintettel kell lennie.

Mi is a felháborító?

Nem igazán lehet értelmezni Sallói István szavait, amikor felháborítónak tartja a Hertha döntését. Mit szólt volna vajon ő, mint kecskeméti vezető, ha eléáll Bekő Balázs, és azt mondja, hogy ő egy megye I-es csapatnál, mondjuk Baján is dolgozik, ha éppen ott nem ér rá a vezetőedző.

Láttam én már Bölöni Lászlót is ökölbe szorított kézzel, hogy ő mennyire lenne kapitány, de valahogy mindig úgy hozta a racionalitás, hogy nem lett az. Benne van ebben a pénz is, bár Bölöni nagy mondása, hogy a Real Madrid edzője ingyen is lenne. Vagyis a feladat nem pénzfüggő. A karrierépítésnél viszont igencsak tekintettel kell lenni a körülményekre.

Csokorba szedtük már, hogy Dárdai milyen hazugságokat leplezett le – mi mindennel magyarázkodott örökösen a hazai szakma -, már az első négy meccs után írtunk arról, mit tud ő, amit más nem.

A legfontosabb az volt, hogy

  • helyesen mérte fel a játékosok erejét,
  • illetve azt is, hogy az ő erejükből mit lehet kihozni,
  • megfelelő emberek nélkül nem akartunk letámadni,
  • ehelyett kevés gólt akartunk kapni,
  • mert egy hosszú sorozatban az a legfontosabb, és kapott gól nélkül van egy pontunk legalább.
Bernd Storck erre a szervezettségre építhet. 

Nem is tehet mást, hiszen az illúzió, hogy akár 30 válogatott szintű játékosunk is van. 15 játékosunk van talán, tehát a keret adott.

Dárdai nyilván el tudja mondani, hogyan készítette fel a játékosokat, és egész biztosan ezt nem fogja félreértelmezni Storck. Az alapkifejezések ugyanis ugyanazt jelentik náluk, és Storck nem próbál belemagyarázni semmit, sem elvenni belőle, sem hozzáadni.

Neki a románok ellen biztosra kell mennie. Jó lenne nyerni, de az egy pont mindkét csapatnak jó eredmény, mert az igazi ellenfelünk mégiscsak Észak-Írország, és ott kellene majd megszerezni azt a három pontot, ami még Pintér Attilával szeptember elején elment. Az északír hasonló ellenfél, mint a finn, ezért is vagyunk esélyesebbek velük szemben, mint a világranglistán a nyolcadik helyre ugró románokkal.

Gera nem fog játszani a románok ellen, de senkit nem érne meglepetésként, ha egyébként ugyanaz a kezdő lenne, ami Finnországban volt.

Biztos vannak elképzelései Storcknak, de az állomány vékonysága miatt kényszerhelyzetben lesz, bár csatárposztra most Szalai mellett Nikolics és Németh is opció lehet. Elsőre ugyan hajmeresztően hangzik, hogy Storcknak a románok ellen kell bemutatkoznia, másodikra már nem is az.

Ha kikapunk, végül is csak a papírforma érvényesült, és egyébként sem ők a mi súlycsoportunk. Ha viszont csak egy pontot is szerez, jó hangulatot teremt, ha a mély vízbe dobva nyer, tombol a futball-láz.

Egy rossz rajtnál előveszik a sportigazgatót

A Hertha végignézte a versenynaptárat, és arra jutott, nem kockáztat. Ha 1 ponttal jön el három augusztusi forduló után Dárdai Berlinből, vagyis egy rossz rajttal, elképzelhető, mit kap a sportigazgató, amiért elengedte, ahelyett, hogy a csapattal törődne.

Még akkor is megtámadják, ha a teljes keret nincs Berlinben, hiszen mennek a válogatottakhoz, vagyis kevesebb a munka.

A sajtótól és a szponzoroktól viszont ugyanazt a kellemetlen kérdést megkapná Michael Preetz.

Fontos kiemelni, Dárdai a hitet adta vissza a játékosoknak. (A szurkolóknak is, persze.) Nemcsak az önmagukba vetett hitet, hanem a csapat eredményességben való hitét is.

Ha ő azt mondta, hogy türelmesen játszanak, és az utolsó tíz percben is bízzanak magukban, amikor kinyílik a hajrában a pálya, akkor is el lehet dönteni a meccset, akkor türelmesek voltak. Az utolsó tíz percben három gólt lőttek.

A finnek ellen kétszer a győzelmet jelentette, Bukarestben a döntetlent. Azt is illik hozzátenni, hogy a finn nem egy világverő válogatott. És persze az is igaz, hogy mi nem világverő csapatoktól is ki szoktunk kapni, olykor még az utolsó percekben is. Storck egyszer már megtapasztalhatta, milyen az, amikor az utolsó pillanatokban nem figyelnek a 20 évesek.

Pedig nincs itt átok – még ha sokan pufogtatják ezt a közhelyt -, egyszerűen nincs megkövetelve gyerekkortól kezdve, hogy a sípszóig tudásuk legjavát nyújtsák. A Fradi sem azért kapott ki az EL-ben, mert Doll gyenge edző lenne, hanem mert idejött egy csapat (Zseljeznyicsar), amelyiknek megszokott, hogy a sípszóig küzd és hajt, míg a magyar élvonalban már az első félidő tizedik percében a túlélés a lényeg. (Pláne a Fradi-pályán.)

A határon voltunk mindannyiszor Dárdaival, erre figyelmeztetett az MLSZ főtitkára, Vági Márton. Hogy ez a határ, amelyiken sikeresen átbillentünk, volt-e a Dárdai-faktor, nagy kérdés.

Hogy a belőle áradó nyugalom és energia, pozitív gondolkodás, egy jól felépített taktika eredménye a legfontosabb pillanatban lőtt gól, kiderül. Egyáltalán nem valószínű, hogy egyszerűen csak szerencséje volt, keményen dolgozott is érte.

Sőt, épp ő azt mondta, hogy szerencsénk nem volt igazán.

Storcknak ugyanezt a hitet kell továbbadnia és táplálnia. Biztosan kikéri majd Dárdai véleményét, még az sem kizárt, hogy skype-ol vele egyet a csapat a fontosabb napokban.

Vági ugyanis azt is érzékletesen és képletesen fogalmazta meg, hogy a mostani helyzet hasonlítható ahhoz, amikor a csapatkapitány eltiltás miatt nincs a csapatban - a Hertha tiltotta el Dárdait -, de ettől még a társak a fontos meccseken, érte is küzdenek.

Nagy kérdés, hogy Dárdai jelenléte, személyisége mekkora erőt adott a játékosoknak. Hogy a félidőben hogyan hatottak a szavai. Hogy Storck képes-e ugyanazt elérni, mert hát mégsem magyarul szólal meg.

Storck azt mondta, váratlanul érte a kinevezés, amit azért nem csekély mértékben árnyal, hogy az U20-as vb-ről, Új-Zélandról egyenesen Helsinkibe utazott – ez azért jelzésértékű -, mert ott játszott a felnőtt csapat. Ott már mindent láthatott, hogyan működik.

Az új kapitány nem akar pontokról beszélni, ahogy elődje tette. Mint mondta: „Pali lehet, hogy valamilyen szerencsejátékos volt.”

Storck jól tette, hogy nem mondott pontszámot, mert az számon kérhető. Sok kárörvendő haszonleső pedig csak erre vár. Pláne, hogy élete két legnehezebb meccse lesz szeptemberben három napon belül, amikor az első történései jelentősen meghatározhatják a másodikat. Győzelemmel csatába indulni egész más, mint vereséggel, nem kell mondani. Az elfogadottságon, a bizalmon egy döntetlen is segíthet a csapat felé, mert ha kvázi ugyanazt gondolják a játékosok, hogy Storckkal is meg lehet csinálni, nem kizárólag Dárdaival, akkor óriási gátak szakadhatnak át.

Ezt kellene valahogy elérnie Storcknak. Nem kis feladat.

  • A csoport állása: 1. Románia 14 pont, 2. Észak-Írország 13, 3. Magyarország 11, 4. Feröer 6, 5. Finnország 4, 6. Görögország 2.
  • 7. forduló, szeptember 4.: MAGYARORSZÁG-Románia, Feröer-szigetek - Észak-Írország, Görögország-Finnország 20.45
  • 8. forduló, szeptember 7.: Észak-Írország - MAGYARORSZÁG, Finnország - Feröer-szigetek, Románia-Görögország 20.45 
  • 9. forduló, október 8.:  MAGYARORSZÁG - Feröer-szigetek 20.45, Észak-Írország - Görögország, Románia-Finnország 20.45 
  • 10. forduló, október 11.: Görögország-MAGYARORSZÁG, Feröer-szigetek - Románia, Finnország - Észak-Írország 18.00
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft