Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Lewandowski megcsinálta, most Nikolicson a sor

2015.08.03. 14:33
Détári Lajos óta nem volt olyan magyar gólkirály, aki címének megnyerése után a magyarnál erősebb bajnokságba igazolt, és ott helyt is állt volna. Nikolics Nemanja most erre az útra lépett.

A magyar anyától és szerb apától származó, Zentán született 27 éves szerb–magyar kettős állampolgár, magyar válogatott futballista ugyan nem a Bundesligába tört be, mint annak idején Détári, hanem a lengyel bajnokságba, de a nyitása mégis imponáló. A lengyel bajnokságban három forduló alatt öt gólt szerzett, míg az Európa Ligában a román Botosaninak és az albán Kukesinek is betalált.

Nikolics ráadásul azon ritka magyar futballisták egyike, aki nem ijed meg a saját árnyékától. Úgy igazolt Varsóba, hogy ott is gólkirály akar lenni. A bajnokság vége még nagyon messze van, de már most a Legia legjobb formában lévő játékosának tartják, három forduló alatt szerzett öt gólt, amivel a bajnokság góllövőlistáját is vezeti.

Megnéztük, hogy az elmúlt tíz évben hová igazoltak a lengyel, és hová a magyar gólkirályok. De előtte vessük össze a két bajnokságot.

Nos, a lengyelek mindenben vernek minket:

  • Az UEFA vezet egy ranglistát a klubok nemzetközi kupás szereplése alapján, ezen Lengyelország a 19., Magyarország a 33. helyen áll.
  • A lengyel bajnokság mérkőzéseit az elmúlt bajnokságban átlagban 8000-en, a magyarét alig 2500-an nézték meg. Lengyelországban előfordul, hogy egy-egy rangadóra 40 ezren mennek ki Poznanban, 36 ezren Gdanskban, 30 ezren Varsóban vagy Krakkóban. Nálunk ilyen nézőszámokra 15-20 éve nem volt példa, tavaly a Fradi–Újpesten volt 21 ezer néző, a Fradi-pályán kívül mindenhol máshol tízezer alatti a nézőcsúcs.
  • A lengyel bajnokság játékosainak átlagos értéke 296 ezer euró, a magyarban szereplőké 231 ezer euró.
  • A lengyel bajnokság legértékesebb játékosa a csupán 20 éves legiás szlovák, Ondrej Duda, az NB I.-ben az Anderlechtet megjárt, 32 éves Juhász Roland. Duda 4 millió, Juhász 1,2 millió eurót ér. (Nikolics értéke a remek rajt után 1,3 millió euróra ugrott.)

És akkor most nézzük, hová igazoltak a lengyel gólkirályok az elmúlt tíz évben. Vastaggal azokat a játékosokat szedtük, akik a lengyelnél erősebb bajnokságba mentek:

A gólkirály A címszerzés éve A gólkirály csapata Csapata a következő idényben Akkori életkora
Tomas Frankowski 2004-05 Wisla Krakow Elche (spanyol 2. liga) 30
Grzegorz Piechna 2005-06 Korona Kielce Torpedo Moszkva (orosz 1. liga) 29
Piotr Reiss 2006-07 Lech Poznan Lech Poznan 34
Pawel Brozek 2007-08 Wisla Krakow Wisla Krakow 25
Pawel Brozek (társgólkirály) 2008-09 Wisla Krakow Wisla Krakow 26
Takesure Chinyama (társgólkirály) 2008-09 Legia Legia 27
Robert Lewandowski 2009-10 Lech Poznan Borussia Dortmund 21
Pawel Brozek 2010-11 Wisla Krakow Trabzonspor 27
Artjoms Rudnevs 2011-12 Lech Poznan Hamburg 24
Róbert Demjan 2012-13 Podbeskidzie Waasland-Beveren (belga első osztály) 30
Marcin Robak 2013-14 Piast/Pogon Pogon 31
Kamil Wilczek 2014-15 Piast Carpi (Serie A) 27

A tízes években futott fel a kereslet a lengyel gólkirályok iránt. A kétezres évek első évtizedében jellemzően otthon maradtak vagy gyöngébb külföldi csapatokba igazoltak a lengyel bajnokság gólvágói.

Ráadásul az Elchében kikötött Frankowski és a Torpedóba igazolt Piechna sem futott be egy gólkirálytól elvárható karriert. Frankowski 2005 és 2008 között összesen 13 gólt lőtt, és haza kellett térnie Lengyelországba, hogy ismét ontsa a gólokat. Piechna még ennél is rosszabbul járt: a Torpedóból egy év után két rúgott góllal tért haza.

A legnagyobb név az azóta a Bayern Münchenben futballozó Robert Lewandowski, ő volt az, aki kitaposta az utat a lengyel gólkirályoknak. A Lech Poznan színeiben szerzett 18 gólja után, 2010 nyarán, 4,5 millió euróért leigazolta a Dortmund, de 2014 óta már a Bayern Münchent erősíti, értéke 50 millió euró. Hogy ez milyen szint, arra jellemző, hogy csak a legnagyobb szupersztárokért fizetnek ki ennyit a klubok. Ő egyébként jelenleg az Eb-selejtezőn is vezeti a góllövőlisát.

2010-től kezdve – egy évet kivéve – mindig sikerült külföldre elpasszolni a lengyel gólkirályt. Az más kérdés, hogy próbálkozásaikat nem mindig kísérte szerencse, és akkor még finomak voltunk. Pawol Brozek a török Trabzonsporban 3, majd a spanyol Recreativóban 2 gólt lőtt, 2013-ban ment is haza, most újra a Wisla Krakkóban ontja a gólokat. Róbert Demjan a belga Waasland-Beverenben nem tudta felvenni a fonalat, miután 27 meccsen mindössze 2 gólt szerzett, haza is tért Bielsko-Bialába. Az más kérdés, hogy a szlovák futballista, aki a lengyel gólkirályi címe ellenére egyszer sem volt válogatott, hazatérése óta is csupán 5 gólt lőtt.

A magyar drukkerek is emlékezhetnek a lett Artjoms Rudnevsre, aki Zalaegerszegről 500 ezer euróért került az NB I.-ből azóta is szívesen igazoló Lech Poznanhoz, és két év után 5,5 millióért igazolt Hamburgba. Egy hannoveri kitérő után ma is a Hamburg játékosa, de az előző, majdnem kiesést hozó pokoli idényben többnyire csak csereként jutott szóhoz, és három gólpassza mellett csupán egy gólt lőtt.

Most nyáron a 20 góllal gólkirályi címet szerzett Kamil Wilczek próbál szerencsét külföldön. A Serie A abszolút újonca, a Carpi igazolta le a nem túl acélos Piast Gliwicéből a lengyel gólkirályt. Ha azt vesszük, hogy piaci értéke nincs egymillió euró, és 27 éves kora dacára még egyszer sem szerepelt a lengyel válogatottban, akkor erősen kérdéses az olaszországi jövője.

Lehet fanyalogni a legújabbkori lengyel gólkirályok külföldi pályafutásán, de egyből felértékelődik Brozeknek a Trabzonspor színeiben lőtt 3 gólja, ha szemügyre vesszük a az elmúlt tíz év magyar gólkirályainak pályafutását.

A gólkirály A címszerzés éve A gólkirály csapata Csapata a következő idényben Akkori életkora
Tomas Medved 2004-05 Pápa Shenyang Ginde 31
Rajczi Péter 2005-06 Újpest Újpest 25
Bajzát Péter 2006-07 Győr Győr 25
Waltner Róbert 2007-08 Zalaegerszeg Zalaegerszeg 30
Bajzát Péter 2008-09 Győr Győr 27
Nemanja Nikolics 2009-10 Kaposvár / Videoton Videoton 22
André Alves 2010-11 Videoton Videoton 27
Adamo Coulibaly 2011-12 Debrecen Debrecen 30
Adamo Coulibaly 2012-13 Debrecen Lens (francia 2. liga) 31
Nemanja Nikolics (társgólkirály) 2013-14 Videoton Videoton 26
Simon Attila (társgólkirály) 2013-14 Paks Wolfsberger 31
Nemanja Nikolics 2014-15 Videoton Legia 27

Bármilyen hihetetlen, de magyar gólkirályként a Frankfurtba igazolt Détári Lajos volt az utolsó, aki megállta helyét új csapatánál. Mit megállta? Középpályásként a Bundesligában 11 gólt lőtt egy idény alatt, sőt, az ő góljával lett kupagyőztes a Frankfurt.

Ha az elmúlt tíz év listáját végignézzük, akkor többnyire megannyi, magyar szinten nagy nevet látunk, akikben egy dolog közös:

hiába lettek itthon gólkirályok, külföldön senkinek sem kellettek.  

Később ugyan voltak, aki kikerültek, de maradandót alig alkottak. Rajczi például kölcsönbe került a Chamionshipben szereplő Barnsleyba, de 15 meccsen egy gól volt a mérlege, majd Pisában lőtt ugyanennyit 12 meccsen.

A legnagyobb felsülés a tavalyi gólkirályé, a paksi Simon Attiláé volt. Ő azok után, hogy Pakson 18 góllal társgólkirály volt, az osztrák Wolfsbergerben nyolc meccsen egyszer sem szerzett gólt. A nyáron váltott, és az NB II.-es Gyirmótba ment.

Hogy mégsem annyira sötét a kép, az az idegenlégiós gólkirályainknak köszönhető. A francia Adamo Coulibalyt a francia második ligás Lens igazolta le. Az észak-francia csapat az egykori debreceni csatárral feljutott a világ egyik legerősebb bajnokságába, a League 1-ba, majd idén ki is esett onnan. A második évben alapembernek számító Coulibaly a két szezonban tíz gólt lőtt.

A gólkirályi címe után egy évet még a Videotonban lehúzó brazil André Alves a ciprusi Omoniában 10 gólt szerzett, de ezt a teljesítményt már sem a Dubai SCS-ben, sem a görög Panetolikosban nem tudta megismételni. Most a 31 éves csatár a ciprusi 4. helyezett AEK Larnacában játszik, amely az első tétmeccsén 3-0-s vereséget szenvedett Bordeaux-ban Európa-liga meccsen. 69. percig volt a pályán. 

A magyar bajnokságból, akárcsak a lengyelből, három forduló telt el, itthon Böde Dániel vezeti a góllövőlistát három góllal (igaz, ebből kettőt most vasárnap a nyeretlenül kieső helyen álló Vasasnak lőtt). A 28 éves csatárnak lassan eljön az utolsó esélye, hogy ne csak levezetni menjen külföldre – de mondjuk, az Európában sehol sem jegyzett Zseljeznicsar elleni kettős EL-vereség nem tett túl jót a ferencvárosi játékosok megítélésének.