Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A kalmük sakkfőnököt is érdekli a FIFA

2015.09.09. 18:17

Ali bin al-Husszein jordán herceg bejelentette, hogy indul a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért, míg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatja a pályázatot.

"Döntöttem, másodszor is versenybe szállok a FIFA elnöki posztjáért" - nyilatkozta szerdán a 39 éves al-Husszein, aki a májusi tisztújító kongresszuson egyedüli ellenjelöltként alulmaradt Joseph Blatterrel szemben.
    "Felmerült bennem a gondolat, hogy indulok, de még nem hoztam meg a döntést ebben a kérdésben" - mondta az 53 esztendős Iljumzsinov, aki 1995 óta vezeti a FIDE-t. Erről az MTI írt.
    Korábban a nigériai Segun Odegbami, a dél-koreai Csung Mong Jun, az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért.
    A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.
    A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.
    Az új elnök megválasztására február 26-án kerül sor.