Mihály
2 °C
16 °C

Máltai égés, amszterdami KO: ezt adta eddig október 11.

2015.10.11. 10:24

A magyar válogatotott Görögországban fejezi be az Eb-selejtezőket vasárnap este, és még van esélye arra, hogy pótselejtezők nélkül jusson ki a tornára, bár ez már nem csak rajtuk múlik. 

Az elmúlt 15 évben már több meccset is játszott a válogatott október 11-én. Egy nagy győzelem és egy fontos döntetlen mellett számos kínos vereségbe futottunk bele ezen a napon; remélhetőleg most nem valami hasonló vár Bernd Storck csapatára. 

2000: Litvánia-Magyarország 1-6

Bicskei Bertalan irányításával vb-selejtezős sorozat legnagyobb győzelmét szerezte a magyar válogatott, és arról is emlékezetes marad ez a meccs, hogy a 2004-ben elhunyt Fehér Miklós mesterhármast szerzett, de betalált mellette Illés Béla, Horváth Ferenc és Lisztes Krisztián is. Mindez egy hónappal az olaszok elleni legendás népstadionos 2-2 után történt, ám a folytatás már csalódás volt, mivel az olaszok, a románok és a grúzok is megelőzték a válogatottat.  

2003: Magyarország-Lengyelország 1-2 

Ez már egy Európa-bajnoki selejtező volt, nem sokkal a lettországi csúfos 3-1-es vereség után, amikor egy életre megtanultuk, ki az a Verpakovszkisz. Javítani a lengyelek elleni hazai mérkőzésen sem sikerült, mert Niedzielan első góljára ugyan még válaszolt az akkoriban nagy formában futballozó Szabics Imre, de a második félidőben ismét betalált a lengyel játékos, és ezzel meg is nyerték a mérkőzést. A csoport negyedik helyén zárt Gellei Imre csapata, csak San Marinót előztük meg, a svédek és a lettek mentek tovább. 

Hungary 1-Poland 2 (EC Qualifier).avi

2006: Málta-Magyarország 2-1

Ez legalább annyira kínos volt, mint a három évvel korábbi október 11-ei meccs. Eleve pocsékul indult az Eb-selejtezős sorozat Bozsik Péter csapatának: az első meccsen 4-1-re kapott ki a válogatott hazai pályán a norvégoktól, aztán idegenben ugyan sikerült megverni a bosnyákokat 3-1-re, de jött egy újabb vereség, a törökök 1-0-ra verték a válogatottat, majd következett az kapitánybuktató máltai 2-1. A későbbi Fradi-csatár, André Schembri élete meccsét játszotta, duplázott, míg tőlünk Torghelle volt eredményes, és Vanczákot már az első félidőben kiállították. Ezen a meccsen pályára lépett egyébként Dárdai Pál is. A csoport végeredménye mindent elmond: Görögország, Törökország, Norvégia, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Magyarország, Málta. 

Malta 2-Hungary 1 (EC Qualifier).avi

2008: Magyarország-Albánia 2-0

Már a holland Erwin Koeman volt a kapitány, és egy dánok elleni hazai 0-0 és a szokásos svédek elleni vereség után ment neki a válogatott ennek a mérkőzésnek a Puskás Ferenc Stadionban. A szünetig nem sikerült betalálni az albánoknak, aztán a 49. percben Huszti beadása után Torghelle fejelt nagy gólt. A második gólunk is egy fejes volt, Juhász szerezte, bár kellett hozzá az albánok kapusa is. Ebben a sorozatban volt az a találkozó is, amikor a svédek a 94. percben vertek minket egy Ibrahimovic-góllal, és bár a már továbbjutott dánokat az utolsó mérkőzésen megvertük idegenben 1-0-ra, a negyedik helyen zárt a csapat. 

Magyar-Albán 2-0

2011: Magyarorság-Finnország 0-0

Az Eb-selejtezőn már Egervári Sándor irányította a válogatottat, és egy sikeres szeptemberen volt túl a csapat, mert végre sikerült megverni a svédeket, Rudolf Gergely 90. percben szerezte a győztes gólt ellenük, aztán idegenben Moldovát két góllal győzték le. Tétje viszont már nem volt sok a meccsnek, mivel közben a hollandok és a svédek is továbbjutottak, és bár nekünk volt a több helyzetünk, maradt a 0-0. A csoport harmadik helyén zártunk 19 ponttal. 

Hungary 0-Finland 0 (EC Qualifier).mpg

2013: Hollandia-Magyarország 8-1

A magyar válogatott legnagyobb pofonját kapta a Jugoszlávok elleni pótselejtezős 1-7 óta, és ez az Egervári-korszak végét jelentette.  Szeptemberben kikaptunk a románoktól 3-0-ra Bukarestben, de aztán az észteket 5-1-re ütötte ki a csapat. Ezek után Amszterdamban jött a teljes összeomlás, a szünetben már 4-0-ra mentek a hollandok, jött aztán még Devecseri öngólja, és a hazaiak a hajrára sem álltak le. Egervári a mérkőzés után azonnal bejelentette a lemondását. A sorozatot lezáró Andorra elleni vb-selejtező volt a következő, 1500 ember nézte meg a Puskás Ferenc Stadionban. Tizenhét pontunk a harmadik helyre volt elég a hollandok és a románok mögött. 

2014: Románia-Magyarország 1-1

Ugyanígy október 11-re esett Dárdai Pál bemutatkozása magyar szövetségi kapitányként, miután Pintér Attilát az északírek elleni első Eb-selejtezőn elszenvedett 2-1-es vereség után felállították. A bukaresti meccsen Rusescu a szünet előtt megszerezte a vezetést, de aztán a hajrában jött Dzsudzsák szabadrúgása 25 méterről, ami pontot ért. Dárdait azóta már visszarendelte a Hertha, vasárnap este Bernd Storckkal harcolhatja ki a csapat az Eb-szereplést.