Eb-kijutás: ha a spanyolok nem kapnak ki, az még nem elég

2015.10.12. 10:19

Magyarország már befejezte a csoportkört a 2016-os Eb-selejtezőn, jelenleg első, tehát kijutást érő helyen áll 15 pontjával a csoportharmadikak külön tabelláján (ide a hatfős csoportokban szereplőknél nem számolják a csoportutolsók elleni két meccset), ám a hétfői és a keddi meccsek miatt még lecsúszhatunk az egyenes kijutást jelentő helyről.

Ebből a szempontból már csak a C csoportban szereplő ukránok és az A csoportban szereplő törökök tudnak elénk kerülni. Előbbi hétfőn Spanyolországot fogadja, és mindenképpen nyernie kell, hogy elkerülje a pótselejtezőt, azaz megelőzzön minket a harmadikok listáján. Ezt már csak azért is szeretnék megtenni, mert eddig soha nem sikerült túljutniuk a pótselejtezőn. A világbajnokságok előtt 1998-tól kezdve sorban Horvátország, Németország, Görögország és Franciaország ütötte ki őket (a 2006-os vb-n ott voltak, de akkor nyerték a csoportjukat), míg a 2000-es Eb előtt Szlovéniával nem bírtak a pótselejtezőn. Minden bizonnyal nem akarnak újra nekifutni a pótselejtezőnek.

Az viszont önmagában nem elég, ha az ukránok nem verik meg a legutóbbi hét Eb-selejtezőn még gólt sem kapó spanyolokat.

Ott lesz ugyanis kedden az A csoport, amiből a törökök még szintén megelőzhetnek minket, ha otthon legyőzik Izlandot, és Kazahsztán idegenben megveri Lettországot. Ebben az esetben ugyanis a törökök már a lettek elleni pontjaikat vesztenék el, amivel beelőznének minket. A selejtezőben Izland otthon 3-0-ra verte a törököket, a kazah–lett pedig 0-0-t hozott.

Van még papíron egy nagyon bizarr eset is a C csoportban, ami alapján Szlovákia is lehet a legjobb csoportharmadik 16 ponttal, de ehhez:

  • a Luxemburg–Szlovákia meccsnek döntetlennek kell lennie,
  • Ukrajnának le kell győznie Spanyolországot,
  • Macedóniának pedig nyernie kell Fehéroroszországban, hogy elkerüljön a csoport utolsó helyéről.

A számunkra sorsdöntő meccsek tehát:

  • hétfő 20.45, Ukrajna–Spanyolország (Sport1)
  • kedd 20.45, Lettország–Kazahsztán
  • kedd 20.45, Törökország–Izland

Nagyon hiányzik az a két pont, amit a 93. percben hagytunk Észak-Írországban

Egy hónapja a kinti selejtezőn 1-0-ra vezettünk még a hosszabbításban is, majd a hazaiak egyenlítettek az utolsó pillanatokban. Ha azt a meccset behúzzuk, lenne plusz két pontunk, vagyis a harmadik helyezettek tabelláján 17-tel állnánk, úgy már senki nem tudna megelőzni minket.
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM