Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Platinit nagyon megtámogatta mind az 54 európai tagállam

2015.10.15. 20:51

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága – ennek lett tagja Csányi Sándor idén - és tagszövetségei egységesen kiállnak felfüggesztett elnökük, Michel Platini mellett, akinek ügyében gyors döntést várnak az illetékesektől, jelentette az MTI.

A vb tagjai és az európai nemzeti szövetségek képviselői csütörtökön Nyonban találkoztak azért, hogy tárgyaljanak a francia sportvezető 90 napos felfüggesztésével kialakult helyzetről.

"Támogatjuk Michel Platini jogát a megfelelő eljáráshoz, a fair tárgyaláshoz, és hogy lehetőséget kapjon arra, hogy tisztázhassa a nevét" - áll a megbeszélés után kiadott UEFA-közleményben.

A szövetség felszólított minden, az ügyben döntési jogkörrel rendelkező szervet - a nemzetközi szövetség (FIFA) etikai és fellebbviteli bizottságát, illetve a nemzetközi Sportdöntőbíróságot -, hogy gyorsan dolgozzanak, és hozzák meg döntésüket november közepéig.

Platinit és Joseph Blattert, a FIFA első emberét múlt csütörtökön függesztette fel a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, ezzel eltiltva őket mindenfajta labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

A 79 éves Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, pár nap múlva kiderült, Platini is érintett a botrányban.

Az UEFA elnöke ugyanis kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában, ennyi járt a tanácsadói munkáért.

Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt. Tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja meg.

A FIFA könyvelésében ugyanakkor nem szerepelt ez az összeg.