16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

2016, Franciaország, jövünk!

HUS 9030
2015.11.15. 23:16
Az Európa-bajnokság pótselejtezőjében Magyarország legyőzte Norvégiát, és 44 év után ismét Európa-bajnokságon vehet részt.

euroEldőlt, hogy Magyarország az 1972-es belgiumi Európa-bajnokság után újra ott lesz a tornán, egyúttal az 1986-os mexikói vb után szerepelhet ismét nemzetközi tornán, vagyis ahogy a csapatot öt meccsen át irányító Dárdai Pál fogalmazott: az álom teljesült.

A selejtezőcsoportban végül 16 ponttal a harmadik helyen zárt a válogatott Észak-Írország és Románia mögött, ez teljesítmény pedig az lett, amit a sorsolás után vártunk.

A 10 selejtező tanulságait már a csoportkör lezárulta után összefoglaltuk, abban a cikkben azt is leszögeztük, hogy ebben a csapatban ennyi van, vagyis volt, ami kijött a csoportkörben. Az Eb-szereplés viszont így is meglett, foglalkozzunk tehát az Európa-bajnoksággal.

A pótselejtezőben Norvégia előzetesen a legkellemetlenebb ellenfélnek tűnt, de nem hozta azt a teljesítményt, amit ígért: idegenben Kleinheisler László góljával 1-0-ra nyertünk, majd Priskin góljával és Henriksen öngól, gól párosával 2-1-re vertük őket Budapesten, vagyis 3-1-es összesítéssel kijutottunk.

A 2016-os Eb helyszínei

 • Saint-Denis
 • Marseille
 • Lyon
 • Lille
 • Párizs
 • Bordeaux
 • Saint-Étienne
 • Nizza
 • Lens
 • Toulouse

A magyar válogatott vasárnapi pótselejtezője után már csak 3 hely kiadó a 24 csapatos franciaországi Eb-n, hiszen ennyi pótselejtező nem ért még véget. Így viszont jelenleg így néz ki a biztos résztvevő csapatok sora: Franciaország (házigazda), Anglia, Csehország, Izland, Ausztria, Észak-Írország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Olaszország, Belgium, Wales, Románia, Albánia, Németország, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia, Horvátország, Törökország és Magyarország ott lesz a mezőnyben.

Közülük az északírek, az izlandiak, az albánok, az északírek, a szlovákok és Wales az ország történetének első Eb-jére készülhet, a nagy visszatérő viszont a magyar válogatott lesz, hiszen senki más nem közelíti meg a 44 éves kihagyásunkat: a legközelebb az utoljára 2000-ben Eb-induló belgák járnak, de ez a különbség is óriási. Nekünk ez már a harmadik Eb-nk, egy bronzéremmel és egy negyedik hellyel, amiket még a sorozat indulásának elején szereztünk.

A további három induló kiléte csak a pótselejtező után hétfőn és kedden este derül ki. Ha nem jut tovább minden kiemelt, pontosabban az ukrán, svéd, bosnyák hármasból legalább az egyik nem jut tovább, a december 12-i sorsoláson mindenképp a harmadik kalapban leszünk majd.

Az persze kérdés, hogy a válogatottat ki vezeti majd, hiszen a márciusban az MLSZ-nél sportigazgatónak kinevezett Bernd Storck hivatalosan csak az utolsó négy selejtezőre kapott felkérést, és az MLSZ-nél nem is terveztek úgy, hogy a német folytassa a munkát, de már a pótselejtezőre is megkérdőjelezhetetlen volt a helye. Ha valóban lecserélik, a sorsolás után könnyebb lesz utódot találni az ellenfeleket ismerve, de ezt még korai elemezni, hiszen az Eb hat négyfős csoportját majd december 12-én sorsolják csak ki.

Egyelőre tegyük azt, amire 44 éve nem volt alkalom: várjuk a sorsolást az Európa-bajnokság előtt. • Hírek
 • Hírek