Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rájuk építheti Storck az Európa-bajnokságot

2015.11.18. 15:43
30 éve nem voltak magyar futballisták nemzetközi nagy tornán, a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra Bernd Storck vezetésével kijutott a magyar válogatott. De kiket vigyen magával?

A magyar válogatott huszonhárom játékost vihet a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságra, a végleges listát tíz nappal a június 10-ei kezdés előtt kell leadni az UEFA-nak. Bár addig még van félév, megnéztük, hogy ki lehet az a 23 játékos, akire a keretét építheti Bernd Storck.

Az MLSZ hétfőn jelentette be, hogy legalább az Európa-bajnokság végéig Bernd Storck marad szövetségi kapitányként. Storck a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy őrült fiatalításra senki ne számítson, mert elsősorban a teljesítmény számít, és amúgy is volt több olyan rutinos játékos, akik rengeteget segítettek a pótselejtezőkön.

Az egyik ilyen a magyar kapus volt. A keretbe legalább három kapust kell nevezni, és bár Király Gábor a kijutás után még nem akart az Eb-ről beszélni, de visszavonulni sem tervez. Ha nem jön közbe addig valamilyen sérülés, akkor valószínűleg ő fog kezdeni, ahogy Storck eddigi összes meccsén. A Haladás 101-szeres válogatott kapusa a pótselejtező egyik legjobbja volt, ha nincs az az óriási védése az oslói meccs harmadik percében, akkor egészen máshogy is alakulhatott volna a párharc.

A Liverpoolban Bogdán Ádám eddig egy Bournemouth elleni Ligakupa-meccsen kapott lehetőséget, ami után Jürgen Klopp azt mondta róla, hogy briliáns volt. Azzal csak segíthet nekünk Klopp, ha Bogdán más kupasorozatokban, esetleg az EL-ben is védene. A ferencvárosi Dibusz Dénes még Dárdainál védett utoljára, de klubcsapatában rendszeresen kezd.

  név csapat   válogatottság   a bajnokságban idén   poszt
 Király Gábor Haladás   101    14 meccs kapus
Bogdán Ádám Liverpool 19 0 meccs kapus
Dibusz Dénes Ferencváros   3 14 meccs   kapus

A védelemben a két pótselejtezős meccs biztos pontja Guzmics Richárd volt: a norvégok beívelt labdáiból rengeteget fejelt ki, és a WhoScored statisztikái szerint az első meccsen három légi párbajt nyert, ezzel Jo Inge Bergettel és Szalai Ádámmal holtversenyben övé volt a legtöbb. A második meccsen is hármat nyert, a legtöbbet a mezőnyben. Összesen tizenhétszer szabadított fel Oslóban, a visszavágón tizenháromszor, a legjobb volt ebben a kategóriában mindkét meccsen.  De emellett lövéseket blokkolt, labdákat szerzett és összességében rengeteget változott a bukaresti hibája óta. Az északírek ellen még gólt is szerzett, pont jó helyen állt. A kijutás után Guzmics elmondta, hogy nehéz volt felállnia Bukarest után, de a jelek szerint a Wisla Krakówban sikerült helyre rakni az önbizalmát. Storck a románok elleni hazai meccsen csereként küldte pályára, azután már a kezdőben ragadt. 

A norvégok elleni meccseken Lang Ádám volt a párja a védelem közepén, annak ellenére, hogy Juhász Roland letöltötte az eltiltását az első mérkőzésen. A válogatottban Pintér Attilánál bemutatkozó Lang egyike volt azoknak, akiket Bernd Storck jó játékuk miatt kiemelt a pótselejtezők után. A Videoton-játékos 22 éves, de végig határozottan játszott, tizenegyszer szabadított fel Oslóban és Budapesten is. A tavaszi felkészülési meccseken össze lehet szoktatni akár Guzmiccsal. Juhász Rolandra elsősorban a tapasztalata miatt számíthat majd Storck, amúgy is az Eb-selejtezősorozatban alapember volt. 

A Lech Poznanban futballozó  Kádár Tamás a védelem legjobbja lett a sorozat végére, az első meccsen a magyar csapatból legjobban, ötször szerelt sikeresen, míg a visszavágón pazar gólpasszt adott Priskin Tamásnak a budapesti visszavágón. Ráadásul nem ez volt az első neki, a görögök és a feröeriek ellen is gólpasszt adott, abszolút használható beadásai vannak, az utolsó két csoportmeccsen jól segítette a támadásokat. Nehezen indult a pályafutása a Lechnél, de azóta a bajnokságban és az Európa Ligában is rendszeresen játszik.

Fiola Attila is Dárdainál lett alapember a védelem jobb oldalán, egy olyan poszton, ami már évek óta problémás a magyar válogatottban. Jelenleg nem is nagyon van más megoldás helyette, Oslóban elsősorban a labdaszerzésekkel tűnt ki, ötöt jegyzett. A ferencvárosi Leandro is visszakerült a válogatottba, kiegészítőemberként vele is számolni lehet, mert kevés a bal lábas szélsőnk. A Fürth-védő Korcsmár Zsolt térdszalag-szakadása miatt még mindig nem egészséges, de a nyárig még felépülhet, hogy el lehessen vinni a kerettel. 

  név csapat   válogatottság   a bajnokságban idén poszt  
 Guzmics Richárd WIsla Kraków     12/1 13/0 védő
 Lang Ádám  Videoton      8/0 9/0 védő 
 Juhász Roland  Videoton     90/6 7/1   védő  
 Kádár Tamás  Lech Poznan     28/0 11/0   védő  
 Fiola Attila  Puskás Akadémia     12/0 13/0   védő 
  Leandro de Almeida Ferencváros     16/0 14/2  védő  
  Korcsmár Zsolt Greuther Fürth     24/0  0/0 védő 

Storck legnagyobb találmánya a húszéves Nagy Ádám, a ferencvárosi középpályás, aki a pótselejtezőkön nagyon odatette magát, végigrobotolta a meccseket, sok labdát szerzett, a sebessége is rendben van, és ami még inkább figyelemreméltó, hogy Gera távollétében milyen jól irányította a középpályát a visszavágón, az első meccsen 18 percet kapott. 

Nagy a válogatott alapembere lehet a jövőben, de megítélésünk szerint most még korai lenne külföldre igazolnia. Az Eb amúgy is a legjobb lehetőség, hogy felhívja magára a figyelmet.  

Storck másik óriási húzása Kleinheisler László kezdőbe állítása volt az oslói mérkőzésen. A Videotonból a második csapatba száműzött 21 éves játékos egyetlen tétmeccset sem játszott a szezonban, de Storck még az U21-es meccsekről emlékezett rá, és bizalmat adott neki.

Kleinheisler László Passzok/sikeres passzok Százalékban Kapura lövések
  Első meccs   24/21   88% 2/1 gól  
  Második meccs   17/12   71 1  

Kleinheisler élete első válogatott meccsén a magyar csapat legjobbja volt, nem csak a gólja miatt. A visszavágón már jobban figyeltek rá, de így is akadt néhány jó húzása, például egy pazar beadás, amivel megtalálta Lovrencsicset, és egy kiugratás, amivel Priskin mehetett a kapu felé, plusz volt három kulcspassza, ami után gólhelyzet alakult ki. Technikás, mindkét lábával tud lőni, a norvégok ellen végig magabiztos volt. A fehérvári klubot a télen elhagyhatja, őt is a lengyel bajnokságba vinnék. A mostani helyzeténél bármi jobb. 

A 36 éves Gera Zoltán volt a másik rutinos játékos, akit Storck kiemelt. A kinti meccsen a csapat egyik vezére volt, most egy Európa-bajnoksággal búcsúzhat majd, megérdemli. 

Elek Ákos Dárdainál került vissza a válogatottba. Storcknál a norvégok elleni első pótselejtezős meccsen felszántotta a pályát, a második közepére már elfáradt, mindenesetre a kínai bajnokság nem tett neki rosszat. 

Dzsudzsák Balázsnak voltak gyenge Eb-selejtezői, bőven kapott kritikát, de a norvégok elleni visszavágón a csapat húzóembere lett.

  Dzsudzsák Balázs   Passzok/sikeres passzok   Százalékban  Kapura lövések  
  Első meccs   22/15 68%   2  
  Második meccs   15/11 73%  

Veszélyes volt támadásban, ő lőtt a legtöbbször kapura, és a kezdés előtt sikerült feltüzelnie a többieket, és a budapesti meccsen már többször segített be a védekezésbe, a WhoScored adatai alapján hat sikeres szerelése volt, a legtöbb a magyar csapatban. Aktív volt a kapu előtt, és négy sikeres csele volt a visszavágón, a legtöbb az egész mezőnyben. Tavaszra dől majd el igazán, hogy a Bursasporra váltás mennyire jött be neki. 

Lovrencsics Gergő a bal oldalon játszott a norvégok elleni második pótselejtezőn, ugyanott, ahol lech-es csapattársa, Kádár Tamás. A védekezésbe is jól segített be, a lövőerejét lehet hasznosítani, és szerencsére a lengyel klubjában is folyamatosan lehetőséget kap.  

Pintér Ádámnak lesz ideje a tavasszal, hogy meggyőzze Storckot, a Ferencvárosban szem előtt is lesz. A német edző a norvégok elleni visszavágón csereként már be is küldte egy félidőre, és nem is volt elveszett a pályán, volt öt sikeres szerelése. Plusz tud a védelemben is játszani, ha szükséges.

Nagy kérdés, hogy Stieber Zoltánnal mi lesz. A futballistát a szezon eleje óta mellőzik a Hamburgban, a legjobb az lenne, ha januárban klubot tudna váltani, és játékidőt kapna valahol. 

  név csapat   válogatottság   a bajnokságban idén   poszt  
Nagy Ádám   Ferencváros     5/0 13/0   középpályás  
Kleinheisler László   Videoton     2/1 0/0   középpályás  
 Gera Zoltán  Ferencváros    86/24  12/1  középpályás  
 Elek Ákos Csangcsun Jataj   37/1   28/2  középpályás  
Lovrencsics Gergő   Lech Poznan   11/1   12/0 középpályás 
Dzsudzsák Balázs   Bursaspor   75/17   10/2  középpályás  
 Pintér Ádám  Ferencváros   19/0    4/0 középpályás/védő 
Stieber Zoltán  Hamburg    10/2   2/0 középpályás 

Hasonló a helyzet Szalai Ádámmal. Rá se számítottak a Hoffenheimnél ebben az idényben, kilencvenhét percnyi játékidőt kapott eddig. De Storck felismerte, hogy a norvégok ellen mindenkire szükség van, meg is adta neki a lehetőséget, megtette, amit meg lehetett tenni. igaz, az első meccsen hétszer vették el tőle a labdát. Fontos lenne, hogy ő is játsszon, akár máshol kölcsönben, egy Bundesliga 2 vagy az osztrák bajnokság is megoldás lehet, a lényeg, hogy játsszon. Ezért is lesz meghatározó a következő 6-7 hónap a pályafutásában. 

Priskin Tamás volt a pótselejtezők másik meglepő húzása Bernd Storcktól, ami bejött, mert élete gólját bombázta a visszavágó 14. percében, és a levegőben is mindent nyert. Játékban van, a szlovák bajnokságban második Slovan Bratislava meghatározó játékosa, 16 bajnokin szerzett 6 góljával a csapat legeredményesebbje.

A lengyel bajnokságon Nikolics Nemanja vezeti a góllövőlistát, de úgy, hogy kétszer annyi gólja van, mint a másodiknak: a Legiában 15 meccsen 16 gólt vágott eddig. Az Eb-selejtezősorozatot végigjátszotta, de tétmeccsen legutóbb 2013. októberében rúgott gólt a válogatottban, még Andorrának.  Ettől függetlenül nem nagyon lehet kihagyni.

Németh Krisztián végre magára talált Amerikában, önbizalommal játszik, amit 29 bajnoki meccsen szerzett 11 gólja is mutat. Az oslói pótselejtezőn rengeteget dolgozott, sokszor ment hátra besegíteni a védekezésben. Márciusban már elkezdődik az alapszakasz az amerikai bajnokságban, úgyhogy a nyáron játékban lesz. 

Böde Dánielnek köszönhetjük a Feröer elleni győzelmet, amit az ő két gólja döntött el, bár a bajnokságban egy ideje nem megy neki, legutóbb szeptember elején rúgott gólt, igaz, azelőtt elég nagy szériában volt.

Ha a Ferencvárosban tavasszal is húzóember lesz, akkor nem fogja kihagyni a szövetségi kapitány. 

  név klub   válogatottság   idén a bajnokságban   poszt  
Szalai Ádám   Hoffenheim    29/8 3/0 csatár  
Priskin Tamás   Slovan Bratislava    54/17 16/6  csatár
Nikolics Nemanja   Legia Warszawa     16/4 15/16  csatár  
Németh Krisztián    Sporting Kansas City 23/3  29/11 csatár  
Böde Dániel   Ferencváros   10/4   14/11  csatár 

A hétfői sajtótájékoztatón Bernd Storck említett még néhány játékost, akit jobban meg akar nézni, mint például a vidis Kovács Istvánt, aki már volt válogatott, vagy a Puskásban futballozó Pekár Lászlót. A Lipcsében játszó húszéves Kalmár Zsolt, a ferencvárosi Varga Roland és esetleg az U20-as vb sztárja, Mervó Bence is képbe kerülhet még, ha tavasszal lehetőséget kap a Sionban.

Esetleges sérülések miatt alakulhat úgy, hogy a QPR-ben játszó Tőzsér Dánielre is szükség van, bár a német szövetségi kapitánynál csak Feröer ellen játszott. 

Mivel Storck eddig elég jó érzékkel nyúlt bele, hogy kivel érdemes próbálkozni, ezért még simán lehet, hogy a nyárig előhúz néhány nevet. Addig márciusban és májusban formálhatja majd a csapatot barátságos meccseken.