Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Decemberben hallgatják meg Blatterékat

2015.11.23. 19:37

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottságának döntőbírái decemberben hallgatják meg a 90 napra eltiltott Joseph Blatter elnököt, valamint Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) - szintén felfüggesztett - vezetőjét, írta az MTI.

Az etikai bizottság vizsgálótestülete szombaton közleményben jelentette be, hogy befejezte a nyomozást a két felfüggesztett sportvezető ügyében, és ezek alapján kéri a bizottság döntéshozó kamaráját, hogy szankcionálja őket. Részleteket személyiségi jogok és az ártatlanság vélelme miatt nem hoztak nyilvánosságra.

Az etikai bizottság döntőbíráinak hétfői közleménye szerint még az idén döntenek az ügyükben. A határozat az eltiltás meghosszabbítása, vagy megszüntetése lehet. A BBC hétfői értesülése szerint ha vétkesnek találják a svájci és a francia sportvezetőt, legalább - további - hétéves felfüggesztés várhat rájuk. A FIFA technikai bizottságának korábbi vezetőjét, az összeférhetetlenségi szabályokat megszegő Harold Mayne-Nichollst is ennyi időre tiltották el idén nyáron.

A FIFA és az UEFA vezetőjének munkáját korrupciós vádak miatt október 8-án kilencven napra felfüggesztette a FIFA etikai bizottsága.

Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, Platini pedig 2007 óta az UEFA-t, és egészen a felfüggesztéséig ő számított esélyesnek a FIFA elnöki posztjára. Azt mindketten jelezték, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbeznek az eltiltásuk ellen, ráadásul Platini szeretne indulni a FIFA február 26-ára kiírt elnökválasztásán. A francia vezető pályázatával azonban a szervezet ad hoc választási bizottsága az eltiltás miatt nem foglalkozott, így az UEFA-elnök hivatalosan még nem jelöltje a tisztújításnak.

Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Platininek, és a FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, de a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.