Márk
13 °C
28 °C

Egy 80 fős falu az EL-ről álmodik

2015.11.23. 18:23

Sok embernek fogalma sincs arról, hol található Európában a Zavrc nevű kis falu. Nem is csoda, hiszen mindössze húsz háza, egy kis sörgyára, a hivatalos adatok szerint 80 lakosa van a Dráva partján elterülő, a közvetlen a horvát-szlovén határon található szlovén falunak. Ami miatt mégis ismert, hogy a világ legkisebb települése, amely első osztályú futballklubbal rendelkezik, sőt egy sokat megélt, korábban a Liverpoolban, az Olimpiakoszban, a Galatasarayban is futballozó, spanyol válogatott futballistája is van.

Fotó: NK Zavrc Official Site

2004-ben egyszer már majdnem sikerült

A klub 46 éves múltra tekint vissza, és a 2000-es években vált meghatározóvá, előbb 2003-tól, két szezont is elsőként zárva egészen a másodosztályig jutott fel. Majd egy nagyot zuhanva 2008-tól indult el a sikersztori, a hatodik ligától indulva, öt év alatt jutottak el az élvonalba, Prva Ligába. A történet főszereplője még az elnök-üzletember Miran Vuk, aki 2008-ban gondolt egy nagyot, és világverő alakulatot álmodott a Dráva partjára.

És a csapatot felkapta a média, már nem csak a 11 évvel ezelőtti horvát-szlovén határbotrány kapcsán merült fel a falu neve, hanem a futballcsapata miatt is. Főleg azután, hogy két kiemelkedő képességű labdarúgó is csatlakozott a kerethez. A 31-szeres bosnyák válogatott, Zlatan Muszlimovics Kínából jött kölcsönbe, korábban az Udinese, a Parma és a PAOK futballistája volt.

Ennél is nagyobb név Albert Riera. A spanyol futballista Mallorca-nevelés, később a Bordeaux, az Espanyol, a Manchester City játékosa volt, 2008 és 2010 között a Liverpoolban játszott, aztán következett az Olimpiakosz, a Galatasaray, a Watford, az Udinese, majd a Mallorca. 33 évesen is alapember a csapataival háromszor bajnoki, ötször kupagyőzelmet elért szélső. A keretben amúgy többnyire a szomszédos Horvátországból átjáró játékosok szerepelnek.

Fotó: NK Zavrc Official Site

Telt ház, 962 néző, Európa Liga

Nem is titok, az Európa Liga-szereplés a cél, Vuk szerint remek csapat, igazi jó futballisták jöttek össze. A városi stadionban rendre telt ház előtt játszanak, ami azért nem olyan nagy kihívás, hiszen a felújítás után összesen 962-en férnek el benne. És a közönség valóban hálás, igaz, a középmezőnyben áll jelenleg a csapat, de csak három ponttal lemaradva a harmadik helytől. A BL-szereplő NK Maribort, és az ország legnépszerűbb csapatát, a megszűnés határáról a csúcs felé igyekvő Olimpija Ljubljanát nem lehet idén beérni.

Európa legkisebb csapatai


A kontinens több kisebb bajnokságában előfordulhatnak ehhez hasonló lélekszámú falvak, amelyek az első osztályban szerepelnek, de többmilliós városok vetélytársaként már ritkán. Magyarországon az 1812 lakosú felcsúti Puskás Akadémia ilyen. Ide sorolható a lengyel élvonalba idén feljutott LKS Nieciecza is, amely 750 lelket számol.

Az ausztriai Mattersburgban (Nagymarton) és Altachban 6800-an élnek, a spanyol Eibarban negyedannyian élnek, mint ahányan a Camp Nouba beférnek. A francia nagyvárosok mellett törpének számít a korzikai Ajaccio, ahol 60 ezren élnek, de a 46 ezer fős Frosinone is eltörpül a nagy olasz városok mellett.

Négy hónap, négy edző

Az elnök nem viccel, amikor a célokról beszél. Ebben a szezonban már négy edzőt fogyasztottak el. A horvát Ivica Solomunnal kezdtek, majd négy nyeretlen meccs után a szerb Szlavko Matics ült a padra, öt meccs után a Koper elvitte. A korábban a Rapid Wiennél is dolgozó osztrák Peter Pacult mindössze egy meccset kapott. Október 24-e óta a macedón Milko Djurovszki dirigál, akivel eddig 50 százalékos a csapat.

"Nincs szerencsénk idén az edzőkkel - magyarázta Vuk. - Matics jó volt, sajnáljuk, hogy Koperbe ment, Pacult másféle minőséget akart, de a játékosok nem értették meg. Most viszont egy olyan tréner jött, aki a nyelvet is beszéli. Szlovákiában jól dolgozott, de a fizetések késése miatt eljött. Nem biztos, hogy Djurovszki lesz a végső megoldás, de a téli szünetben azt is megtaláljuk."

Mégis, honnan telik ilyen légiósokra, egyáltalán fenntartani egy első osztályú csapatot ott, ahol 80-an laknak és a szponzorok sem sétálnak tömegével az utcán? A megoldás Miran Vuk, aki Szlovénia húsz leggazdagabb embere közé tartozik 30 millió eurós vagyonával. Az energiaszektorban tevékenykedő üzletember 600 embernek ad munkát, bár adócsalás gyanújával rendőrségi ügye is volt, sőt a cégét is árulja. Ennek ellenére nyugalomra int mindenkit, a csapat nem szenvedhet az ő üzleti ügyei miatt.

Sokkal jobban aggasztja a menekültáradat, ami - lévén a horvát-szlovén határon van - Zavrcot is elérte. Vuk mesélte, legutóbb 650-en aludtak a stadionban, és amíg a bosnyák menekülteket szállásolták el, azokkal nem volt probléma, hálásak voltak és köszönetet mondtak, addig a keletről érkezőkkel szemben már komoly kritikát fogalmazott meg.

Faluőrséget fogunk szervezni, külön a stadion köré. Nem lesz menekültszállás a futballpályánk.

Infrastruktúra és fenntarthatóság

A 2013-ban felújított stadion - még csak ezres befogadóképessége ellenére is - sokak szerint igazi ékszerdoboz. Felújított lelátók, négy öltöző, fizikoterápiás helység, új médiatribün, parkolók és vendéglátó egységek sorakoznak gyakorlatilag a mező közepén. Az elnök elmondta, félmillió eurós költségvetésük, főleg tehetséges horvátok játszanak, de a cél a 20 kilométerre lévő Ptuj város bevonása a labdarúgás fejlesztésébe. Horvátországban Csáktornya és Varasd közelsége miatt a fejlettebb horvát futballból is meríthetnek. A hosszú távú beruházásokkal a klub fenntarthatóságát is biztosítják.

Fotó: NK Zavrc Official Site

A csapat életét profi menedzsment irányítja, amely a télen Törökországba szervez edzőtábort, ahol minőségi ellenfelekkel zajlik majd a felkészülés azért, hogy összejöjjön az álom, az európai kupaszereplés. Ahogy Vuk megfogalmazta lényeget, biztos benne, hogy jövőre már nem a kémbotrány, vagy a menekültek miatt beszélnek majd az emberek Zavrcról.

Szlovén-horvát határbotrány

A szlovéniai Hajdina és Gruskovje városok között a rendőrök a határra tartó autóforgalmat ellenőrizték, amikor feltűnt egy autós, aki a lassan haladó kocsisor előzésébe kezdett. A horvát rendszámú autót félre akarta állítani a két szlovén rendőr, de az nem állt meg. Elkezdték üldözni, megállították. Az autós ezek után bezárkózott a kocsiba a fiával együtt.

A rendőrök megpróbálták kiszedni az autóból, de a sofőr megpróbálta elütni a rendőrt. A szlovénok újra üldözőbe vették, de a határ horvát oldalán tudták csak megállítani. Betörték a szélvédőt és azon át próbálták kirángatni a férfit és a gyereket. A fickó ekkor visszatámadt, emiatt a két rendőr megsérült.

A horvátok azt vitatták, hogy az eset 320 méterre a horvát oldalon történt és a szlovéneknek semmi joguk nem volt eljárni. A szlovének meg vádat akarnak emelni a horvát sofőr ellen, mert szlovén oldalon nem állt meg hatósági felszólításra, és utána két eljáró rendőrt bántalmazott. Amúgy is Jugoszlávia felbomlása óta, azaz 1991 óta zajlik a határvita a két ország között. A menekültválság tovább fokozta a két ország ellentétét.