Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Tényleg 40 csapatos lehet a futball-vb

2015.12.03. 11:35

Néhány órával azután, hogy újabb két FIFA-alelnököt tartóztattak le Zürichben, a futballszövetség végrehajtó bizottsága összeült, hogy a reformokról tárgyaljon.

Nagyon úgy néz ki, hogy nem tesznek le arról, hogy az Európa-bajnokság mintájára a világbajnokságok mezőnyét is bővítenék: 

a terv az, hogy 32-ről 40 csapatosra emelnék a vb-mezőnyt.

Ez azt jelentené, hogy több csapat juthat ki, így akár a magyar válogatottnak is nagyobb esélye lehet. Ám az is valószínű, hogy főleg az Európán kívüli szövetségek kapnának több helyet. 

40 csapatos foci-vb?

  • 1092
    Jöhet
  • 807
    Na ne!
  • 159
    Nem tudom

Ha a javaslat átmegy, akkor a 2026-ban lenne az első negyvencsapatos vb, a torna helyszínéről még nincs döntés.

A döntésbe be sem kell vonni a 209 tagországot, elég annyi, hogy a végrehajtó bizottság megszavazza, de ők egyelőre visszaküldték további elemzésre az ötletet. Főleg az ázsiai és afrikai tagok lobbiztak a 40 csapatos tornáért. 

Az még nem tiszta, hogyan bonyolítanák le negyven csapattal a tornát, de ha nem akarják nagyon megbolygatni a rendszert, akkor talán az lenne a legegyszerűbb, hogy a mostani négycsapatos csoportok helyett ötcsapatosakat húznának. Az meg a másik, hogy a világbajnokság biztosan hosszabb lenne, hiszen több mérkőzést kellene rendezni. Az 1998-as franciaországi vb óta 32 csapattal rendezik meg a tornát, előtte 24 válogatott juthatott ki.