Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Két FIFA-alelnököt függesztettek fel, a vád: vesztegetés

2015.12.04. 17:39

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottsága 90 napra felfüggesztette a szervezet két alelnökét, a hondurasi Alfredo Hawit és a paraguayi Juan Ángel Napout.

A pénteki bejelentés szerint az észak- és közép-amerikai, valamint karibi (CONCACAF), illetve a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) elnökét azért tiltották el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert a svájci ügyészség vesztegetés vádjával csütörtökön letartóztatta őket.

A sportvezetők a FIFA végrehajtó bizottságának ülésére érkeztek Zürichbe.

„A magas rangú FIFA-tisztviselők a vád szerint pénzt fogadtak el latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítése során" - közölte a svájci Igazságügyi Hivatal.

A svájci hatóságok szerint hivatalban lévő és volt FIFA-elöljárók kerültek a rendőrség célkeresztjébe zsarolás, pénzmosás és csalás miatt. A futballszövetség megerősítette, hogy az amerikai hatóságok kérésére kényszerintézkedést hajtanak végre a svájci hatóságok, s jelezte, hogy mindenben együtt fog működni a svájci és amerikai nyomozókkal.