Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Évszázados rekordhoz közelít Nikolics

2015.12.07. 12:11

A Legia Varsó megnyerte a lengyel bajnokság vasárnap esti rangadóját a Wisla Krakkó ellen idegenben, amivel öt pontra csökkentette a hátrányát az éllovas Piast Gliwicével szemben 19 forduló után.

A győzelem kulcsa ezúttal is Nemanja Nikolics volt, aki a 85. percben egy kisebb védelmi hiba utáni lecsorgó labdát juttatott a kapuba.

Ez volt a huszadik Nikolics-gól

Majd a 93. percben saját térfeléről indulva vezette a kapusra a labdát, de nem vitte el mellette, hanem önzetlenül középre passzolt, és az érkező Prijovicnak csak az üres kapuba kellett gurítania. A drukkerek és a szakemberek is arról beszéltek, hogy az egóját milyen remekül a háttérbe szorította a csapatért.

„Nem fáj a szívem azért, mert nem én lőttem be, hiszen az edzők úgy tanítják, hogy mindig a jobb helyzetben lévő játékoshoz kerüljön a labda. Ilyenkor passzolni kell, nem szabad önzőnek lenni, ez a foci rendje” - mondta a meccs után Krakkóban az Indexnek Nikolics.

A zentai születésű magyar csatár huszadik gólját lőtte, a bajnoki gólátlaga tehát jobb az egyesnél. Azt azonban egyelőre nem nézte meg, hogy a korábbi gólkirályok hová szerződtek, milyen bajnokságokban folytatták. Erről itt írtunk egy cikket, Lewandowski futotta be a legnagyobb karriert.

Álma, terve neki is van, de arról egyelőre nem időszerű beszélni. 

„Messze van még a szezon vége, most az a legfontosabb, hogy a hátralévő két bajnokit eredményesen lehozzuk, utána pedig jól fog esni a pihenés, hiszen a nyártól 35 tétmeccs van a lábamban, ami egy kicsit megerőltető. Ez nem panasz, imádok a pályán lenni, berobbanni a kapu elé, és a sok meccs csak azt jelzi, hogy jól megy nekem, és a csapat is versenyben van még.”

A Legia a két idei bajnoki mellett Nápolyban játszik még csütörtökön az Európa Ligában, és mivel az olaszok már továbbmentek, egy lengyel győzelem kis szerencsével továbbjutást érhet, de ne szaladjunk ennyire előre.

A páratlanul sikeres szezonja még júliusban indult, és ugyan ő is azt gondolja, hogy rövid idő alatt nem lehet világraszóló dolgokat tenni, örül neki, hogy zavartalan volt a beilleszkedése, és 4 hónap alatt elég magasra jutott.

A Videoton tökéletesen felkészített erre a magasabb tempójú bajnokságra. Ha sokan azt is mondták, hogy későn jöttem el, korábban kellett volna, szerintem a legjobb időzítéssel távoztam.

Nagyobb az iram, nagyobb a küzdelem, sokkal jobb a játék itt, de ehhez nem kellett felgyorsulnom. Aki Magyarországról érkezik, jó eséllyel megállja itt a helyét, mert technikailag nem vagyunk rosszabbak.

Élvezet ennyi néző előtt futballozni, ilyen létszámú közönség csak a válogatottra kíváncsi

- magyarázta a 27 éves csatár.

A Wisla elleni meccsükre 21 ezren voltak kíváncsiak – végig biztatta csapatát mindkét tábor -, ami azért nagy szó, mert a krakkói csapat sorrendben harmadik vereségét szenvedte el, mégis nagyon jó hangulatú meccs volt.

„A menedzseremmel, Vladan Filipoviccsal jó döntés hoztunk a nyáron, hogy ugyanolyan filozófiával és stílusban játszó csapatot keresett nekem. Mehettem volna más irányba, de itt tudok a leginkább kiteljesedni. Sokat dolgozom persze a gólokért, és ez így lesz a jövőben is.”

A Legia dominanciára törekszik, általában sokat birtokolja a labdát, a középpályások pedig tudják, melyik résekbe kell belőni, hogy a magyar csatár helyzetbe kerülhessen.

Kérdeztem tőle, fel tudná-e sorolni, hogy melyik csapatnak nem lőtt gólt, de kis gondolkodás után és nagy mosollyal nemet mondott.

Utánanéztem: mindössze öt olyan ellenfelük volt, amelyiknek nem vette be a kapuját, a Cracoviát viszont a mesterhármasával verték, emellett négyszer duplázott.

 
Nikolics egy rekordot máris, december hatodikán megdöntött a Wisla elleni találatával.

Hat éve az ugandai Takesure Chinyama 19 gólt lőtt az egész szezonban.

Nikolics további célja: ő legyen a Legiában legtöbb gólt elérő külföldi játékos.

Ez a rekord is már abszolút belátható távolságon belül van, csak négy gól hiányzik. A szerb Sztanko Szvitlicát kell utolérnie, aki a 2003-as szezonban ért el ennyit.

Ami még előtte áll:

  • Josef Kohút 31 gólt lőtt 1948-ban
  • Henrik Reyman pedig 37-et még 1927-ben

Mindketten a Wisla játékosai voltak.

A lengyel lapok már azt is kiemelik: Nikolics a Legia elmúlt 15 évének a tizenegyedik legeredményesebb játékosa, ehhez pedig 19 meccsre volt szüksége.

„Sokat cikkeznek ezekről a rekordokról, én is innen tudom, de nincs bennem, hogy ezeket mindenáron meg kell döntenem. Jólesik, persze, ha erről készülnek, de az sem utolsó szempont, hogy a csapat nyerjen.”

Az országban kitalált nevei közül a NiGOLicot jobban kedveli, mint a KalasniGOLt. „Az volt az első, jobban a szívemhez nőtt."

A szombati Európa-bajnoki sorsolásról azt mondta, teljesen mindegy ki lesz az ellenfél, mert az Eb minden pillanatát ki kell élvezni, ehhez pedig nem számít, kivel játszunk.

Kifejezetten nehéz Nikó ellen játszani, mert nem ad esélyt arra, hogy párharcot nyerhessek ellene, mindent megjátszik egyérintőből. Így tehát nem elég rá, illetve a labdára figyelnem, arra is helyezkednem kell, vajon merre passzolja tovább.

A fejével is kell gondolkodni. A Hali-Vidin is játszottunk néhányszor egymás ellen, de ennyi néző előtt először, így azért egészen más" - így foglalta össze erényeit a Wisla védője, válogatottbeli csapattársa, Guzmics Richárd.