Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Megszüntethetik a szurkolók vegzálását a magyar bajnokikon

2015.12.09. 14:48 Módosítva: 2015.12.09. 14:50

Módosítják a sporttörvényt, változhat a beléptetés rendszere, megszűnhet a kötelező utaztatás, a meccs napján is lehet majd jegyet venni, a rendezőknek pedig nagyobb felelősségük lesz, jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és képviselőtársa, Kubatov Gábor, aki egyben az FTC elnöke.

Az MLSZ már a nyáron elengedte a kötelező szurkolói kártyás beléptetést, amit csak egyetlen klub, a Ferencváros tartott meg, a vénaszkenner megmaradt. A szigorúbb beléptetés miatt például a szombati, Újpest FC elleni meccsükre a vendég újpestiek csak úgy tudnak bejutni, ha előbb a saját, Megyeri úti, Szusza Ferenc Stadionjukba mennek, ahonnan szigorú ellenőrzés után busszal szállítják őket a Groupama Arénába, illetve a meccs után szintén busszal vissza.

Kósa Lajos azt mondta, kezdeményezik, hogy a rendezvény szervezői maguk dönthessék el: egy-egy eseményre beléptetőrendszer alkalmazásával engedik be a közönséget vagy e nélkül. Ahogy írtuk, ez a nyár óta eddig is így volt.

Ugyanakkor közben szigorítanak, a jelenlegi terrorveszély-fokozat ugyanis "mindent felülír", így amíg az hatályban van, a külön törvényben szabályozott sporteseményeken kötelező a regisztráció és az ellenőrzés a beengedésnél, írja az MTI.

Kubatov Gábor a további javasolt változtatások között említette a szurkolók kötelező utaztatásának eltörlését, valamint azt is, hogy lehetővé teszik a jegyértékesítést a meccs napján. Ez a legtöbb helyen eddig is így volt.

A szervezőknek nagyobb szabadságot akarnak adni azzal, hogy maguk határozhatnák meg, hány rendező van egy mérkőzésen, de ehhez nagyobb felelősség is társul majd, mert "ha a meccseken balhé van, akkor nekik kell felelősséget vállalni érte", nekik kell állniuk a büntetést - mondta a politikus-klubelnök.

A változtatások - amelyekről egyeztettek a klubokkal, a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, a rendőrséggel és a szurkolói csoportokkal is - január 1-jén léphetnek hatályba.