Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kirúgták Mourinhót

2015.12.17. 16:04

Csütörtökön menesztette edzőjét, José Mourinhót a Chelsea - írja a BBC. A tréner féléve még angol bajnokságot és Ligakupát nyert a csapattal, de az új szezonban eddig borzalmasan megy nekik a bajnokságban: 9 meccset elveszítettek, 16. helyen vannak, egyetlen pontra a kiesőzónától.

A tréner sorsát a hétfői, leicesterbeli vereség döntötte el, a kiscsapat vezeti a bajnokságot, őket 2-1-re győzte le, és így 20 ponttal áll a londoniak előtt.

Mourinho 2004 és 2007 között már volt a Chelsea edzője, akkor két bajnoki cím után második lett, majd a negyedik szezonjának legelején, pár meccs után rúgta ki Roman Abramovics klubtulajdonos.

2013-ban tért vissza Londonba, második évében bajnok lett, a harmadikat már ki sem húzta. A Chelsea áll még a BL-ben, a 16 között a PSG-vel játszik februárban, de ez sem mentette meg Mourinhót.

Ismét a harmadik évben gyengült el, ahogy korábban már többször, és még mindig nem töltött egy klubnál három idénynél többet. Két szezon után lépett tovább a Portóból, majd jött az első chelsea-s időszaka, az Interből újra két év után ment a Real Madridhoz, ahol második szezonjában bajnok lett, a harmadikban elszürkült, és visszatért a Chelsea-hez.

Ennek ellenére ő maga cáfolta, hogy két év után problémái adódnak, bárhol is dolgozzon.

Ez a szezonja pedig teljes félreértésnek bizonyult. A nyáron nem vett meghatározó játékost, majd a gyenge bajnoki rajt után sebtiben szerződtette a Barcánál létszám fölötti Pedrót, akit aztán képtelen volt a csapatba építeni.

Már az első bajnokin balhéba futott, összeveszett a csapat doktornőjével, és kirúgta. Sorra jöttek a bajnokságban a vereségek, decemberre kilenc csapattól kapott ki, köztük a Stoke-tól és a most feljutott, minicsapat Bournemouth-tól, ráadásul otthon. Csak a BL-ben tudta tartani magát, ahol szintén veszített egyet, de aztán összekapta a csapatot, és csoportelsőként továbblépett.

Kérdés, ki lesz az utódja, előbb a szezon végéig, majd hosszabb távon. Beugrónak ott lehet Guus Hiddink, aki ugyanilyen helyzetben, Luis Felipe Scolari elbocsátása után átvette a csapatot, és Angol Kupát nyert vele. A Guardian szerint a Chelsea már meg is állapodott az átmeneti utóddal, aki a holland lesz.

Az angol sajtóban felmerült Juande Ramos neve is, aki Angliában a Tottenhammel nyert Ligakupát - épp a Chelsea-t verte a döntőben -, majd edzette a Real Madridot és Abramovics másik egyesületét, a CSZKA Moszkvát.

Nem dolgozik Brendan Rodgers sem, aki edzői karrierjét Mourinho segítőjeként kezdte épp a Chelsea-nél, alig két hónapja tették ki a Liverpooltól.

Szabad Carlo Ancelotti is, aki 2010-ben bajnok és kupagyőztes lett a Chelsea-vel, ám róla már fixen írják, hogy megállapodott a Bayernnel a nyártól. Kérdés, hogy esetleg félévre addig beugrana-e kisegíteni régi klubját.

Nyáron juthat nagy névhez Abramovics: Pep Guardiola valószínűleg otthagyja a Bayernt, kifut a szeződése, és az orosz billiárdos biztosan megpróbálja megszerezni. Könnyen sikerrel járhat, mert eddig a katalán állítólag a ManCityvel tárgyalt, vagyis Angliába tart. Ő lesz a nyár fogása.

UPDATE: Öt óra után a Chelsea is megerősítette Mourinho távozását, közleményükben azt írják, közös megegyezéssel jutottak erre a döntésre, mert az eredmények nem megfelelőek, és mindkét fél jobbnak látta külön-külön folytatni. Hálásak Mourinhónak, ő a klubtörténet legsikeresebb edzője, és mindig szívesen látják, ha a Stamford Bridge környékén jár.

Angliai információk szerint nem kap akkora bánatpénzt, mint kaphatott volna, de így is mintegy 12 millió fonttal lép le.