Géza
-12 °C
-4 °C

Mennyi biznisz esik kútba a Real Madrid miatt!

2016.01.20. 07:21

Kizárták az Atletico Madridot és a Real Madridot a következő két átigazolási szezonból, pontosabban nyáron és egy év múlva, januárban is vehetnek bárkit, csak 2017 nyaráig nem küldhetik pályára.

Mindkét klub fellebbez és megy az európai sportbírósághoz, ám büntetésük eltörlésére kicsi az esély: a Barcelonát 2014 tavaszán ugyanígy büntették, végigjártak minden fórumot, de minden fellebbezést elbuktak. Annyit tudtak elérni, hogy elhalasztották a végrehajtást, így 2014 nyarán még megszerezhettek új futballistát, 2015 januárjában és múlt nyáron maradt változatlan a keretük.

Csakhogy ők két és fél hónappal később, április elején kapták meg az elmarasztaló ítéletet, kérdés, hogy a bürokrácia segíti-e a madridiakat, és el tudják-e érni a döntés felfüggesztését a nyár közepéig.

Egyelőre úgy néz ki, hogy nem, és ha a Real Madrid kimarad az átigazolásokból, annak hatása lesz a piacra: több sztárfutballista karrierjére, akiket hónapok óta emlegetnek, mint a Madrid nyári erősítéseit.

Ilyen például

  • Lewandowski
  • Hazard
  • De Gea
  • Pogba
  • Bale
  • Cristiano Ronaldo

Kezdjük Robert Lewandowskival, a Bayern München szupercsatárával, akinek ez a szankció valószínűleg azt jelenti, hogy soha nem fog a Real Madridban futballozni. Augusztusban már 28 éves lesz, így mikor odakerülhetne, betölti a 29-et. Ebben a korban már ritkán vesznek, illetve adnak el futballistát, legalábbis nagy pénzért, és a Madrid kétszer meg fogja gondolni, hogy kifizesse-e a 80 millió eurót, amennyire állítólag jelenleg tartja őt a Bayern.

Eden Hazard egész ősszel szenvedett a Chelsea-ben, és még mindig nem lőtt gólt a szezonban úgy, hogy az előzőben ő lett a Premier League legjobb játékosa. Nagyon kifelé áll a rúdja Londonból, a Realt emlegették első számú esélyesként, ám így bezárul előtte a kapu.

David De Gea a nyáron elképesztő körülmények között nem ment a ManUnitedtől a Real Madridba, átigazolása az utolsó utáni pillanatban esett kútba. Azóta ugyan már hosszabbított a Unitednél, de a madridi szál nem halt el. Valószínűleg nem is fog, hiszen ő még piszkosul fiatal kapus, csak 25 éves, így ha egy évig nem, utána még lehet a Madridé.

Paul Pogba nyáron már lépne a Juventusból, ő ugyan a Barcába akar menni, de a Barcának jelenleg nincs égetően szüksége rá, legalábbis annyira nem, hogy a kért 100 millió eurót kicsengesse érte. A Realban szívesen látnák, megvan a pénz is, de ha becsukódik az ajtó, újabb egy évet kellene várni a klubváltással. A FIFA-ítélet így Anglia, a City vagy a Chelsea felé lökheti a franciát.

A másik irányról még nem beszéltünk, mert ugyan eladnia szabad a Realnak, de az nehezen elképzelhető, hogy úgy engedjen el valakit, hogy nem tudja pótolni. (A Barca megcsinálta a nyáron, a jobb-bek Martin Montoyát úgy adták el az Internek, hogy a helyettes Aleix Vidal egy félévig nem játszhatott, de nem kell mondani, hogy Bale mennyivel meghatározóbb a Realnak, mint Montoya volt a Barcának.) Szóval Bale-t nem fogják elengedni a nyáron, ha nem tudnak a helyére behúzni senkit, hiába áll érte sorban a Chelsea, de főleg a Manchester United, ami simán kiperkálná az árát, úgy 120 millió eurót.

Cristiano Ronaldo úgy egy éve nyugtalan Madridban, nyáron a Manchester Uniteddel, ősszel a PSG-vel hozták össze. A tiltás miatt viszont aligha válnak meg tőle a Realnál, még ha menni is akar, hiszen a klub legjobbjáról van szó, akit nem egy, de több emberrel kellene pótolni, ami lehetetlen. A portugál februárban 31 éves lesz, így kétséges, hogy játszik-e még másik sztárklubban valaha.

Kérdés, hogyan erősíthet a nyáron a Real Madid, ha nem tudja a fellebbezésekkel kihúzni a következő átigazolási időszakig? Akkor sincsenek gondban, mert házon belülről is képesek javítani a keretükön: akár a Castillából felhozott játékosokkal, akár a kölcsönbe adottak visszahívásával.

Kapusposzton nincs gondjuk, Keylor Navas és Kiko Casilla megfelelő opciót jelent. A védelembe leginkább balhátvéd lenne szükséges Marcelo mellé, ide még januárban kellene igazolniuk, de ha nagy a vész nyáron, a jelenleg a Rayóban szereplő Diego Llorente jelenthet olyasmi megoldtást a rotációban, mint pár évvel ezelőtt Nacho. A Zaragozában játszó 19 éves védő, Jesús Vallejo viszont talán még nála is jobb, a korosztályos válogatott védőt ugyanis az egyik legnagyobb spanyol tehetségnek tartják.

Támadó középpályásra sincs túlzott szüksége a csapatnak, de ha lenne, akkor is tudnának hova nyúlni: a 2015-ben a Mallorcától megvett Marco Asensio, illetve Burgui is az Espanyolt erősíti kölcsönben, és ott van még a Castilla norvég ígérete, Martin Ödegaard is.

Klasszikus védekező középpályást csak Casemiro játszik a keretből, ha itt szorulnának meg, visszahívhatják a Marseille-be küldött Lucas Silvát, de Zidane úgy is dönthet, hogy a Castillából emeli fel a felnőtt keretbe azt a Marcos Llorentét, aki alapember volt az utánpótláscsapatban, és aki rendszeresen megfordult a felnőttek edzésein is.

A támadósor is legalább annyira telített, mint a középpálya, a mostani keretben Jesének is alig jut lehetőség, Zidane ráadásul már fel is vitte a felnőtt csapathoz a castillás csodacseréjét, Mariano Díazt, aki idén úgy jár 16 meccsen 12 gólnál, hogy rendszerint csak csereként állt be eddig. Nagy erősítésre tehát itt sincs szükség, de ha mégis, a dominikai bevethető.

Ebből már láthatjuk, hogy a Real Madridot mennyire fogja visszavetni a transzfertiltás, nagyjából semennyire, a kerete annyira erős, annyira rendben van, hogy több évet is kibírna új emberek nélkül.