Kiderült, ki a világ legdrágább futballistája

2016.01.21. 09:57

A Football Leaks nevű oldal nyilvánosságra hozta a Real Madrid-játékos Gareth Bale megvásárlásának részleteit, azután, hogy szerdán kiszivárogtatták, a Manchester United milyen feltételek mellett igazolta le Anthony Martialt. 

A korábban ismert verzió szerint a walesi sztárjátékosért a 2013-as nyári átigazolási időszak végén 91 millió eurót fizetett a spanyol sztárklub az angol Tottenhamnek, és a felek úgy egyeztek meg, hogy az összeget nyilvánosságra lehet hozni. Ezt a Real meg is tette, a most közölt dokumentumból viszont kiderült, hogy a különböző záradékokkal együtt összesen 100 759 418 eurót fizet ki a játékosért.

Ez azt jelenti, hogy Bale a világ legdrágább futballistája, többet fizettek érte, mint Cristiano Ronaldóért.

A Real azonban nem szerette volna, ha a lapok azt írják, hogy Bale drágább volt, mint Ronaldo, mert valószínűleg attól tartottak, hogy ez rosszul esne a portugálnak. A Tottenhamnek sem volt érdeke, hogy világgá kürtöljék a 100 milliót, mivel más klubok emiatt még drágábban adhatják a játékosokat nekik. Cristiano Ronaldo 2009-ben 96 millió euróért került a Manchester Unitedtől a Real Madridba.

Az angolok két opciót kínáltak az üzletre: vagy 87 millió eurót fizetnek ki egyben a spanyolok, és így olcsóbban megszerzik a futballistát, vagy pedig részletekben fizetik ki a pénzt, de akkor 100 milliót kell adni. A Realnál az utóbbit választották.  

Az első részletet, 24,9 millió eurót már tíz nappal a megegyezés után utalnia kellett a spanyol klubnak, a másodikat 2014 júliusáig, a harmadikat 2015 júliusáig, az utolsó, 21,2 millió eurós részlet pedig idén nyárig esedékes. 

Gareth Bale és Cristiano Ronaldo
Gareth Bale és Cristiano Ronaldo

Az egyik legérdekesebb záradék a szerződésben, hogy a Real Madridnak azonnal értesítenie kell a Tottenhamet, ha Bale-ért egy másik Premier League-ben szereplő klub elfogadható ajánlatot tesz. Innentől számítva a Tottenhamnek 72 órája van, hogy megtegye az ezzel megegyező ajánlatát a Realnak, tehát nagyjából opciós joga van visszavásárolni a futballistát. Ha 72 óra alatt nem reagál a Tottenham, vagy nem tesznek ajánlatot, akkor a Real elfogadhatja a másik PL-klub ajánlatát. Ez a záradék 2019-ig érvényes. 

A szerződés tizenhatos pontjában azt is leszögezik, hogy Bale nyilvánosan nem mondhat semmi negatívat a Tottenhamről, a klub vezetőiről és alkalmazottairól.   • Tippek
  • Hírek