Ágnes
-1 °C
2 °C

Real, Atlético, Barca: elrabolták a gyerekfutballistákat?

2016.01.24. 08:28
Egy évig blokkolják a madridiak új igazolásait – ugyanezt a büntetést a Barcelona épp most töltötte le. A Real elmeszelésében különösen abszurd pontok vannak, de az egész ügy túlmutat az új játékosok szerződtetésén, sőt, a futballon is. A hibás szabályon azonnal változtatni kellene.

Felháborodtak a Real Madridnál a FIFA büntetésén, miszerint a klubot gyakorlatilag kizárták a következő két átigazolási szezonból. A szankció ugyanaz, mint a Barcelonánál volt: igazolhatnak, de nem jegyeztethetnek be új futballistát a spanyol futballszövetségnél sem a nyári, sem a 2017 januári transzferidőszak után. Leghamarabb 2017 nyarán tehetik ezt meg.

Az Atlético Madridot ugyanígy büntetik, és persze mindkét madridi klub fellebbez; ha kell, a CAS-ig, azaz az európai sportdöntőbíróságig megy.

A Barca végigjárta ugyanezt az utat 2014-ben, de minden fellebbezést elbukott. Annyit sikerült elérnie, hogy a 2014 nyári átigazolási szezont még ki tudta bekkelni a fellebbezésekkel, miután április 2-án kapta meg az elmarasztaló határozatot. A madridiakhoz ez két és fél hónappal előbb megérkezett, kiderül majd, hogy a fellebbezésekkel, vagyis a bürokrácia segítségével, a halasztásoknak köszönhetően megúszhatják-e a nyári transzfertiltást.

Zidane a négy futballista fiával, feleségével és Florentino Perez Real-elnökkel
Zidane a négy futballista fiával, feleségével és Florentino Perez Real-elnökkel

A Real állítja, a büntetés abszurd, főleg hogy a nagycsapat nemrég kinevezett edzőjének, Zinedine Zidane-nak két fia is szerepel a szabálytalanul szerződtetett játékosok között. A Real korosztályos csapataiban szerepelnek, de ő ugye több mint tíz éve Madridban él egy kisebb megszakítással, azaz nevetséges, hogy a Real Madrid elrabolta volna a gyerekeit Franciaországtól és a francia futballtól. Maga Zidane is kibukott ezen a napokban.

A szabályzat azt mondja ki, hogy 18 évesnél fiatalabb külföldi futballistát nem szerződtethet semmilyen klub, hacsak

  • a játékos szülei nem költöznek az adott országba a gyerekük futballján kívüli okból
  • a játékos már elmúlt 16 éves, és az átigazolása két európai uniós ország klubjai között zajlik
  • a játékos 50 kilométeres körzetben él annak az országnak a határaihoz képest, ahová szerződni akar, illetve a célváros a határ másik oldalán, annak 50 kilométeres körzetében van

Zidane-éknál az első kivétel áll fenn, ráadásul az anyjuk spanyol, így ők is spanyol állampolgárok, azaz még csak külföldinek sem számítanak.

A barcelonai Sport.es úgy tudja, hogy nyolc játékos szerepel a FIFA indoklásában - a Zidane-okkal együtt -, a szövetség 2005 és 2014 közötti átigazolásokat vizsgált. Ez az újság írta meg azt is, hogy a Realt a Bayern München jelentette fel, de erre semmilyen más utalás, pláne bizonyíték nincs. 

Tajti Mátyás, egy legális példa

A Barcelona 2014. július 1-én szerződtette korosztályos csapatába a Puskás Akadémia magyar játékosát, alig egy hónappal azután, hogy betöltötte a tizenhatot. Két EU-s klub között jött létre a transzfer, így a korhatár rendben van, legálisan igazolhatott a Barcába, ahol szépen lépdel is előre.

A Barca egyik vezetője azt mondta, nem tud pontosan nyilatkozni a madridiak ügyéről, mert nem tudja, hogy az ő utánpótlásrendszerük ugyanolyan-e, mint a Barcáé. Szerinte azért kerültek bajba mindannyian,

mert a FIFA változtatott a követelményeken, és 14-ről 18 évre vitte fel az alsó korhatárt.

A nagy klubok már a 14 éves tiltást is úgy játszották ki, hogy a szülőknek adtak, illetve szereztek munkát az adott országban/városban, majd legálisan követték őket a gyerekeik, futballozni. A korhatár 2001 óta van érvényben, de azzal sem volt gond, ha valaki korábban akart spanyol klubhoz szerződni. Az ESPN egyik írása szerint a spanyol futballszövetség egy évtizeden át nem foglalkozott a korhatár betartatásával, a FIFA szintén nem.

Így került például 13 évesen a Barcelonához Lionel Messi Argentinából, és kaphatta kora tinédzserkorától kezdve azt a képzést, amilyen szintűt csak a Barcában kaphatott meg, és amivel a világ legjobbja válhatott belőle.

Mindez 2001-ben történt, bár a hivatalos pályára lépésével megvárták, míg betölti a 14-et. A FIFA napjainkban ugyanis már azt is kifogásolja, ha egy fiatal játékos egy külföldi klubbal edz és készül, nem is kell, hogy tétmeccsen futballozzon, már ennyi is szabálytalan.

A Barcát sújtó szankció egészen abszurd volt - az lehet a madridiakat sújtó is -, tavaly, illetve tavaly előtt egy amerikai, egy kameruni és egy dél-koreai tehetségnek vissza kellett térnie a hazájába. Lí-Sung Vo 13 éves korától a Barcánál volt, de 2014 nyarán haza kellett mennie, és csak most január elején mehetett vissza, amikor betöltötte a 18-at. Elméletileg nem veszített túl sokat, meglátjuk, mi lesz belőle.

Ugyanez történt Ben Ledermannel, aki egészen fiatalon, 11 évesen került a Barcához, a klub első amerikai igazoltjaként. Családja jött vele, apja ügyvéd, Spanyolországban is talált állást, berendezkedtek, majd 2014 nyarától a fiukat a FIFA kitiltotta a Barcából, és kötelezte, hogy ha futballozni akar, térjen haza. Az amerikai futballszövetség mentette meg, a válogatott utánpótlásprojektjében kapott helyet, így focizhat, de kétségtelen, hogy a barcelonainál alacsonyabb szinten. 

Pechjére neki még majdnem három év, amíg betölti a 18-at, és végre visszajöhet, vagyis az összes, fejlődése szempontjából legfontosabb évet elveszíti. Megüti még a Barca-szintet 18 évesen? Erősen kétséges.

A kameruni Patrice Sousia 2012 végén került a Barcához, majdnem 14 évesen. 2013 végén a FIFA megtiltotta, hogy korosztályos tétmeccsen pályára küldjék, majd 2015 nyarán azt is, hogy a Barcánál eddzen. Sőt, azt is, hogy a La Masiában, a híres Barca-akadémián lakjon. (Lederman a szüleivel élt.)

A 16 éves gyereket így csapattársa, a katalán Álex Collado családja fogadta be, náluk lakik, és egy harmadik ligás kiscsapathoz, a Prathoz jár le edzésre, de meccset ott sem játszhat.

Neki sem rózsás a helyzete, 2017 januárjában tölti a tizennyolcat, addig kell kibekkelnie valahogy.

A három nagy spanyol klub büntetése tehát jócskán túlmutat önmagán, illetve azon, hogy most egy évig nem rakhatnak új embert a csapatukba. Ahogy a Barca simán túlélte, sőt, úgy jött ki belőle, hogy mindent megnyert abban az évben, amikor nem is szerződtethetett, ugyanúgy a Real Madrid és az Atlético Madrid is túl fogja élni.

A Real simán, mert olyan erős kerete van, hogy három évet is kibírna erősítés nélkül, az Atleti persze kevésbé simán, mert náluk jobban forognak a játékosok, és hiába nagy klub, abból is él, hogy évről évre eladja egy-egy sztárját az olyan szuperkluboknak, mint a Real, a Chelsea, a City, a PSG, a MU, vagy a Barca.

Riasztóbb az, hogy 

a jelenlegi FIFA-előírás szerint képtelenség kinevelni az új Messit, hacsak nem született épp spanyolnak.

Messi még nem volt 18 éves, amikor már bemutatkozott, illetve gólt lőtt a Barca nagycsapatában, ami most nem történhetne meg, ha betartják az előírásokat. Arról nem beszélve, hogy milyen szinten lenne Messi, illetve lenne bármelyik übertehetséges gyerek, ha nem engedhetik el őt időben, mondjuk Sri Lankáról.

A szándék utópikus, az eredmény tragikus

A FIFA célja az volt a 18 éves korhatárral, hogy a futballt fejlessze, de pont az ellenkezőjét érik el vele, a futballt gyengíti. Nem kell messzire menni, kinek az agyszüleménye volt a szigorítás: Sepp Blatteré, aki a mai napig úgy gondolja, hogy olyan helyeken is csinálhat futballt, ahol kvázi emberek sem élnek.

Emiatt építtetett például vébéstadiont a brazil őserdőben, Manausban, és ezzel az indokkal adta a világbajnokságot Dél-Afrikának, majd Katarnak, amibe végül is belebukott. A manausi stadion a három-négy vébémeccs óta üresen áll, Dél-Afrika sem lett futballnagyhatalom hat év alatt, azt meg, hogy Katarban valaha is topfutball lesz, csak egy olyan elme gondolhatta komolyan, mint Blatteré.

Ezeken a helyeken sosem fogják világszínvonalon űzni a játékot, így azzal, hogy Blatter 18 éves korukig ide zárja be a gyerekeket, elvágja őket attól, hogy magasabb szintig fejlődhessenek. Világsztároktól foszthatja meg a világot, akiket ha tinédzserként képeznének, az elitig fejlődhetnének, míg így elérhetnek ugyan egy remek szintet, boldogulni fognak Európában, de sztárok aligha lehetnek.

Vagyis a FIFA jelenlegi szabályzata gátolja a futball fejlődését, sőt, elveszi a nagyobb karrier lehetőségét a fiatal játékosoktól.

De az egész szabály, illetve következményei még a futballon is túllépnek. Azzal, hogy a tehetős klubok munkát adtak szülőknek a gyerekük miatt, kvázi életeket mentettek: sokszor a dél-amerikai, ázsiai, vagy afrikai nyomorból emeltek ki családokat. Aztán ha a gyerekből mégsem lett az új aranylabdás, attól még megélt a futballból, ahogy megéltek a szülei is az egyesületektől kapott állásaikból. A FIFA-szabályzat jelenleg ezt is gátolja, ami mindennél nagyobb vétek, és komolyabb gond annál is, hogy mondjuk emiatt nem nő fel a következő Ronaldo vagy Zidane.

A szabályon sürgősen változtatni kell, és a februári FIFA-elnökválasztás győztesének első számú céljává kell tennie ezt. Blatter és Platini távozásával erre lehetősége is lesz.