Zsuzsanna
-4 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

Futballreform: márciusban szavaznak a videóbíró kipróbálásáról

2016.02.02. 18:17

A futball szabályalkotó testülete (IFAB) március 5-én, cardiffi ülésén szavaz a videóbíró teszteléséről - jelentette az MTI. A szervezet korábbi közlése szerint a gólok, a tizenegyesek, a kiállítások megítélésénél és a szabálytalankodó játékosok azonosításánál segítenék a visszajátszások a játékvezetők döntéseit.

A német és a brazil szövetség is jelezte, hogy nemzeti bajnoksága tesztelné a rendszert, amennyiben az IFAB - a gólvonal-technológia 2012-es jóváhagyása után - támogatja az újabb technikai újítást.

Az IFAB márciusban szintén tárgyalni fog a negyedik cserelehetőségről, amit hosszabbítás esetén lehetne pályára küldeni, illetve a szabálytalankodó játékosok néhány perces kiállításáról. Téma lesz még a tripla büntetés, ami akkor áll fenn, ha egy futballista 16-oson belül elkövetett szabálytalansága miatt az ellenfél büntetőhöz jut, őt pedig kiállítják, és ezért eltiltják a következő meccsről is. Így elméletileg egy szabálytalanságért háromszor bűnhődik ő, illetve a csapata.

Az 1886-ban alapított, nyolctagú IFAB tagságának felét - 1913 óta - a nemzetközi szövetség (FIFA) adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.