Emőke
-4 °C
9 °C

A FIFPro szerint nem elég jó a FIFA reformterve

2016.02.04. 09:07

A labdarúgókat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet (FIFPro) szerint nem megfelelő a nemzetközi szövetség (FIFA) reformtervezete. A szervezet közleménye úgy fogalmaz, hogy a FIFA megújítását célzó javaslatok szerint a hatalom továbbra is a nemzeti és a kontinentális szövetségek kezében összpontosulna, ezzel kirekesztené az irányításból a játékosokat, a szurkolókat és a klubokat.

"Az úgynevezett reformok miatt továbbra is megmarad a futball monopolisztikus struktúrája" - írták, egyben felszólították az illetékeseket, hogy sürgősen és alaposan vizsgálják meg a tervezetet, "különben még rosszabb forgatókönyv valósul meg, mint korábban", olvasható az MTI cikkében.

A világszerte több mint 60 ezer hivatásos labdarúgót képviselő FIFPro néhány ígéretet is bírált azok közül, amelyeket a nemzetközi szövetség 209 tagszervezetének tettek az elnökválasztási kampány során. Aggasztónak nevezték, hogy ugyanazok a szövetségek kapnának még több támogatást és még több helyet a FIFA vezetésében, amelyek eddig.

A FIFA elnöki posztjára öten pályáznak: Gianni Infantino, az UEFA svájci főtitkára; Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember. A szavazásra február 26-án, Zürichben kerül sor.

A nemzetközi szövetség megtisztulását célzó reformcsomag értelmében megszűnik a szervezet vezetőtestülete, a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. Ez korlátozza a magas rangú vezetők számát, csökkenti a vezetőtestület hatáskörét, továbbá növeli a nők jelenlétét. Szintén fontos változás várható például a kormányzati vagy egyéb beavatkozás szankcionálásában.